REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per vasaros atostogas jaunuoliai dažnai ieškosi darbo, o darbdaviai suka galvas, kaip teisingai įdarbinti nepilnamečius. Kokie pagrindiniai reikalavimai?

Per vasaros atostogas jaunuoliai dažnai ieškosi darbo, o darbdaviai suka galvas, kaip teisingai įdarbinti nepilnamečius. Kokie pagrindiniai reikalavimai?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Priimdamas į darbą nepilnamečius jaunuolius, darbdavys privalo įsitikinti, kad darbas, kurį jie atliks, nepriskirtas prie jauniems asmenims draudžiamų darbų, darbo aplinkoje nėra sveikatai pavojingų veiksnių. Jei šios sąlygos yra tinkamos, tik tuomet galima sudaryti darbo sutartį.

REKLAMA

Visišką teisnumą ir veiksnumą asmuo įgauna nuo 16 metų, todėl su paaugliais, kuriems sukako 16 metų, darbo sutartys sudaromos bendra tvarka. Kitokie darbo sutarties sudarymo reikalavimai taikomi jaunuoliams nuo 14 iki 16 metų.

Pagrindiniai reikalavimai, susiję su nepilnamečių asmenų įdarbinimu, yra nustatyti Darbo kodekse, Darbuotojų saugos ir sveikatos įstatyme bei Vyriausybės 2003 m. sausio 29 d. nutarimu Nr. 138 patvirtintame „Asmenų iki aštuoniolikos metų įdarbinimo, sveikatos patikrinimo ir jų galimybių dirbti konkretų darbą nustatymo tvarkos, darbo laiko, jiems draudžiamų dirbti darbų, sveikatai kenksmingų, pavojingų veiksnių sąraše“.

REKLAMA
REKLAMA

Darbo sutarties sąlygos

Sudarius darbo sutartį, per 3 darbo dienas reikia pranešti apie tai Valstybinės darbo inspekcijos teritoriniam inspektavimo skyriui (VDI) nurodant asmenis, iš kurių gauti anksčiau minėti dokumentai, informaciją apie darbo sutarties sąlygas – darbovietę (įmonę, įstaigą, organizaciją), padalinį, taip pat kitas darbo sutarties sąlygas (leidžiamo dirbti lengvo darbo pobūdį, sudaromas saugias ir sveikas darbo sąlygas, darbo funkcijas, darbo trukmę valandomis, poilsio pertraukų trukmę ir skaičių, darbo apmokėjimą, kuriuo paros metu ir kokiomis savaitės dienomis bus dirbama).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įsidarbinusiems paaugliams darbdavys negali nustatyti išbandymo laikotarpio. Dėl nepilnamečių darbo užmokesčio galioja bendrosios taisyklės – jis negali būti mažesnis už minimalią mėnesio algą.

Darbdaviui nustatyta pareiga per 3 darbo dienas pranešti VDI, jei yra sudaroma, pakeičiama ar nutraukiama darbo sutartis su vaiku nuo 14 iki 16 metų.

Moksleiviams nuo 14 iki 16 metų leidžiama dirbti šiuos lengvus darbus:

darbai daržuose ir soduose; vaistažolių rinkimas; mažų naminių gyvuliukų ir paukščių priežiūra; medelių ir krūmų sodinimas, rišimas, laistymas; nemechanizuotas šieno vartymas, grėbimas; reklamų, laikraščių, afišų klijavimas gatvių stenduose, išnešiojimo, pasiuntinio ir pašto darbai; laikraščių ir žurnalų pardavimas; prekių kainų žymėjimas, rūšiavimas ir pakavimas; lengvi pagalbiniai darbai; žaislų aprengimas drabužiais, žaislų valymas; rūšiavimas ir pakavimas skalbykloje; stalų serviravimas ir pan.

REKLAMA

Moksleiviams iki 16 metų leidžiama dirbti:

per mokslo metus – iki 2 valandų per dieną ir 12 valandų per savaitę, dirbti galima pasibaigus pamokoms; per atostogas – 7 valandas per dieną ir 35 valandas per savaitę, kai dirbama ne mažiau kaip savaitę.

Šis darbo laikas gali būti pailgintas iki 8 valandų per dieną ir 40 valandų per savaitę vaikams, kuriems sukako 15 metų.

16–18 metų moksleiviams leidžiama dirbti:

per mokslo metus – ne daugiau kaip 8 valandas per parą kartu su kasdiene pamokų trukme ir ne daugiau kaip 40 valandų per savaitę kartu su pamokų trukme per savaitę; per atostogas – ne daugiau kaip 8 valandas per parą ir ne daugiau kaip 40 valandų per savaitę.

REKLAMA

Priimamas į darbą 14–16 metų moksleivis darbdaviui turi pateikti :

gimimo liudijimą; mokyklos, kurioje mokosi, raštišką sutikimą; vieno iš tėvų ar kito vaiko atstovo raštišką sutikimą; vaiko sveikatą prižiūrinčio gydytojo leidimą.

Moksleiviai iki 18 metų negali būti skiriami dirbti darbo:

kuris fiziškai ir psichologiškai per sunkus; kuriame naudojamos sveikatai kenksmingos medžiagos; kuriame yra didesnė nelaimingų atsitikimų ar susirgimų profesinėmis ligomis tikimybė; kurio dėl nepakankamo atsargumo jausmo ar patirties jaunas asmuo gali nesugebėti saugiai dirbti; viršvalandinius darbus; budėti įmonėje ar namuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darbo sutarties nutraukimas su 14–16 metų asmenimis

Darbo sutarties su jaunais asmenimis nutraukimas turi tam tikrų ypatumų. Siekiant apsaugoti jaunuolio interesus, DK 136 str. 1 d. 5 p. nurodoma darbo sutarties su vaiku supaprastinta nutraukimo tvarka: darbdavys privalo nutraukti darbo sutartį su vaiku be jo sutikimo, jei yra vieno iš tėvų arba sveikatą prižiūrinčio gydytojo, arba mokyklos, kurioje mokosi vaikas, reikalavimas. Darbo sutartis su asmeniu iki 18 m. gali būti nutraukta darbdavio iniciatyva (DK 129 str. 4 d.) tik ypatingais atvejais, jeigu darbuotojas iš esmės pažeistų darbdavio interesus. Apie tokį darbo sutarties nutraukimą darbdavys jauną asmenį turi įspėti ne vėliau kaip prieš 4 mėnesius.

Irena Klemanskienė , LŽŪKT apskaitos konsultantė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų