REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

12 taupymo žingsnių

Pinigų taupymas – viena užduočių, kurias tikrai labai sunku įgyvendinti. Tam įgyvendinti reikia tikrai daugiau pastangų, nei vien nustoti išlaidauti (nors ir tai neretai tampa tikru iššūkiu). Kiek pinigų norite sutaupyti, kur juos laikysite ir kaip užtikrinsite, kad šie nedingtų? Turime Jums keletą patarimų, kaip nusistatyti realius tikslus, tvarkyti savo išlaidas ir protingai leisti pinigus.

Pinigų taupymas – viena užduočių, kurias tikrai labai sunku įgyvendinti. Tam įgyvendinti reikia tikrai daugiau pastangų, nei vien nustoti išlaidauti (nors ir tai neretai tampa tikru iššūkiu). Kiek pinigų norite sutaupyti, kur juos laikysite ir kaip užtikrinsite, kad šie nedingtų? Turime Jums keletą patarimų, kaip nusistatyti realius tikslus, tvarkyti savo išlaidas ir protingai leisti pinigus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1. Susitvarkykite paskolų įmokas. Paprasčiausiai paskaičiuokite, kiek kiekvieną mėnesį sumokate už paskolas, ir matysite, kiek pinigų lieka. Tai atlikus, jau galima mąstyti apie taupymą. Be to, kuo trumpesniam laikotarpiui imama paskola, tuo mažiau palūkanų reikės mokėti. Vienintelis taupymas, kuris yra skubesnis nei paskolų mokėjimas, – nenumatytų atvejų fondo sukūrimas (t. y. sutaupyti tiek pinigų, kad praradę pajamas galėtumėte išgyventi 3–6 mėnesius). Jei iki šiol tokio fondo nesukūrėte, turėtumėte tuojau pat pradėti juo rūpintis.

REKLAMA

2. Užsibrėžkite taupymo tikslus. Sutaupyti artimiausiam laikotarpiui gana paprasta. Jei norite nusipirkti kompiuterinį žaidimą, pirmiausiai išsiaiškinkite, kiek jis kainuoja. Jeigu planuojate įsigyti namą, susižinokite, kokia turi būti pradinė įmoka. Su tolimos ateities tikslais sudėtingiau. Galvodami apie išėjimą į pensiją turėsite padaryti daug daugiau (išsiaiškinti, kiek reikės pinigų, kad galėtumėte patogiai gyventi 20–30 metų, kai nustosite dirbti) ir, žinoma, suplanuoti, kokios investicijos padėtų pasiekti šiuos tikslus.

REKLAMA
REKLAMA

3. Nusistatykite laiko terminą. Norite nusipirkti namą per dvejus metus? Tikslui, kurį trokštate pasiekti per trumpą laiką, nustatykite tikslią datą, tačiau planuokite realistiškai, kad tai būtų įmanoma padaryti.

4. Apskaičiuokite, kiek turite sutaupyti per savaitę, mėnesį ar iš kiekvieno atlyginimo. Įvertinkite kiekvieną daiktą, kuriam norite taupyti, ir nustatykite, po kiek turite taupyti. Geriausia – stengtis sukaupti tą pačią sumą per vienodos trukmės periodus. Pavyzdžiui, jei pradinei namo įmokai per trejus metus turite sutaupyti 20 tūkstančių litų, vadinasi, kiekvieną mėnesį privalote sukaupti po 500 litų. Tačiau jei jūsų pajamos siekia tik 1000 litų per mėnesį, tai bus neįmanoma. Tokiu atveju atitinkamai pailginkite taupymo periodą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Užsirašykite, kiek išleidžiate. Taupymas priklauso nuo to, kiek uždirbate ir kiek išleidžiate, todėl svarbu kritiškai įvertinti savo išlaidas. Surašykite visas per porą savaičių ar mėnesį išleistas lėšas. Tegul sąrašas būna kiek galima tikslesnis – nepamirškite mažų pirkinių, kiekvieną priskirkite kokiai nors kategorijai (nuoma, automobilis, telefono sąskaita, dujos, maistas, pramogos). Nuolat su savimi turėkite mažą užrašų knygelę. Įpraskite užrašyti visas išlaidas. Kartą per savaitę raskite laiko surašyti išlaidas į bendrą sąrašą. Atliekant šią užduotį gali pagelbėti ir specialios telefono programos.

REKLAMA

6. Sumažinkite išlaidas. Gerai pažiūrėkite į užrašus: jie greičiausiai jus nustebins. Jei sąžiningai užrašinėjote visas išlaidas, tikriausiai rasite ne vieną eilutę, kurioje esantį skaičių galėtumėte sumažinti. Gali prireikti padaryti keletą sunkių sprendimų. Pagalvokite apie prioritetus ir pasirinkite kiek įmanoma labiau priimtiną išlaidų mažinimą. Paskaičiuokite, kiek šie sprendimai leis sutaupyti per metus, ir imsite jausti kur kas didesnę motyvaciją taupyti.

• Galbūt išeitų išsikraustyti į būstą, už kurį reikia mokėti mažesnę nuomą? O gal galima perskaičiuoti paskolos įmokas?

REKLAMA

• Pabandykite sutaupyti pinigų benzinui arba tiesiog atsisakykite automobilio. Jei šeima turi kelias transporto priemones, gal išeitų jų skaičių sumažinti iki vienos?

• Paieškokite geresnio draudimo pasiūlymo. Pasidomėkite kitų įmonių paslaugomis ir išsiaiškinkite, ar dabartinis pasirinkimas vis dar pats geriausias.

• Pasimėgaukite išpardavimais. Per akcijas drabužiai kainuoja kur kas pigiau ir tai tikrai padeda taupyti.

• Galite atsisakyti namų telefono ir naudotis tik mobiliuoju ar skambinti „Skype’u“.

• Galbūt jums nereikia kabelinės televizijos?

• Ar yra galimybė sumažinti mokesčius už komunalines paslaugas?

• Gal išeitų mažiau valgyti kavinėse ir restoranuose? Pabandykite maistą pirkti didesniais kiekiais, pasinaudokite kuponais ir gaminkite namuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Peržiūrėkite taupymo tikslus. Iš pajamų atimkite išlaidas. Pastebite skirtumą? Ar rezultatas sutampa su jūsų taupymo planais? Jei sukaupiate mažiau, nei planavote, ir nebeįžvelgiate galimybių, kaip sutaupyti daugiau, sumažinkite dalykų, kuriems atsidedate pinigus, sąrašą arba pailginkite taupymo periodą.

8. Sudarykite biudžetą. Kai išmoksite subalansuoti uždarbį ir išlaidas, parenkite biudžetą, kad žinotumėte, kiek išleidžiate per mėnesį ar laikotarpį nuo vienos algos iki kitos. Tai padeda susitvarkyti su kintančiomis išlaidomis, kurias ypač sunku suvaldyti.

REKLAMA

9. Nebenaudokite kreditinių kortelių. Mokėkite už viską grynaisiais arba paprasta debeto kortele. Atsiskaitant kreditinėmis labai paprasta išleisti daugiau, nei planavote: nė nebežinote, kiek pinigų liko sąskaitoje. Naudodamiesi grynaisiais pinigais matote, kiek dar turite, ir suprantate, kad tai ribotas išteklius. • Jei kreditinės kortelės vis tik reikalingos, laikykite jas atskiroje piniginės dalyje ir naudokitės tik tada, kai neturite kitos išeities. • Kreditinės nėra blogas dalykas – paprasčiausiai reikia sugebėti save kontroliuoti. Jei jomis naudojatės atsakingai, galite gauti daug naudos. Tačiau šios kortelės bankams pirmiausia naudingos todėl, kad žmonės išleidžia pinigus, kurių neturi.

REKLAMA

10. Atsidarykite taupymo sąskaitą ir kaupkite palūkanas. Daug lengviau tvarkyti savo santaupas, kai jos laikomos atskirai nuo išlaidoms skirtų pinigų. Be to, taupymo sąskaitoms siūlomos didesnės palūkanos, nei einamosiomis.

11. Pirmiausia sumokėkite sau. Taupymas turi tapti jūsų prioritetu, tad nesakykite, jog atsidėsite tik tai, kas liks mėnesio pabaigoje. Jei galite, pirmiausiai perveskite 10 proc. pajamų į taupymo sąskaitą: nustatyti automatinį pervedimą iš einamosios į taupomąją sąskaitą.

12. Nenukabinkite nosies ir nepasiduokite. Įgyvendinti agresyvų taupymo planą įmanoma, jis leis išpildyti jūsų norus, bet siekiant gerų rezultatų dažnai tenka apsišarvuoti kantrybe.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patarimai

1. Kiekvieną kartą, kai einate apsipirkti, pamąstykite apie planuojamus įsigyti dalykus ir kaip tai paveiks santaupas – tai motyvuoja išleisti mažiau pinigų.

2. Mokėkite grynaisiais ir visuomet pasilikite grąžą. Susiraskite taupyklę, į kurią galėtumėte sumesti likusius pinigus. Monetos gali atrodyti nereikšmingos, bet tai – būdas taupyti.

3. Rūpinkitės savo daiktais, tada jie tarnaus ilgiau. Be to, nekeiskite jų, kol nėra būtinybės.

4. Visada manykite, kad išleidžiate per daug ir sutaupote per mažai.

5. Mėgaukitės paprastais gyvenimo malonumais. Ne visada geriausios pramogos, kurios kainuoja brangiai.

REKLAMA

6. Jei gaunate neplanuotų pajamų – jas visas arba didžiąją jų dalį atidėkite taupymui ir toliau kaupkite kaip įprasta.

7. Nei jei kažko labai norite, pagalvokite, ar jums iš tikrųjų to reikia. Dažniausiai atsakymas yra NE.

8. Net keli sutaupyti litai leis subalansuoti biudžetą ir parodys, kad galite išleisti mažiau nei dabar.

9. Hobius derinkite su taupymu. Jei dalį pinigų skiriate pomėgiui, pasistenkite tiek pat sutaupyti.

Įspėjimai

1. Jei sutaupyti nepavyksta, per daug nekaltinkite savęs. Įvertinkite klaidas ir kitą kartą labiau pasistenkite.

2. Netaupykite sveikatos sąskaita.

3. Venkite nereikalingų pasivaikščiojimų po parduotuves, nes susidursite su pagundomis.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų