REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviškas sukčiaus ir aukos portretas

Vieni – neišsilavinę, kiti – patiklūs

Telefonu ir elektroninėje erdvėje plušančių sukčių Lietuvoje ir toliau nemažėja. Greičiausia todėl, kad jų išbandyti ir puikiai visiems žinomi metodai iki šiol neša pelną. Tokiems asmenims įkliūva viena iš 50 potencialių aukų.

REKLAMA
REKLAMA

Sukčiai moka manipuliuoti

Iš įvairių institucijų surinkti duomenys parodė, kad tipiškas telefoninis sukčius yra apie 25-45 metų vyras. Specialistai pabrėžia, kad tokie asmenys dažniausiai neturi išsilavinimo ir tik retais atvejais būna baigę 12 klasių.

REKLAMA

Greičiausiai jau seniai nebėra naujiena, kad didžioji dalis telefoninių sukčių sėdi kalėjime. Paskaičiuota, kad apie 70 proc. sukčių – įkalinimo įstaigose esantys ar neseniai išėję asmenys. Jie gerai išmano žmonių psichologiją, moka manipuliuoti, įtikinėti.

Tokie asmenys nusikaltimo bendrininkais paverčia net nieko neįtariančias aukas. Pavyzdžiui, iš asocialių asmenų įsigyja banko sąskaitos numerius, jų mokėjimo korteles. Taip pat jie veikia grupėje, kurioje būna ir moterų.

REKLAMA
REKLAMA

Dauguma aukų – moterys

Savo ruožtu telefoninių sukčių aukomis tampa įvairaus amžiaus, dažniausiai vyresni nei 25 metų žmonės. Tokio amžiaus žmonės pasirenkami, nes yra didesnė tikimybė, kad jie jau turi pastovių pajamų.

Jų kontaktus sukčiai randa telefonų knygose, per interneto paieškos sistemas arba itin populiariuose socialiniuose tinkluose. Aukomis dažniausiai tampama dėl patiklumo, asmeninių duomenų svarbos neįvertinimo, įvairių baimių.

Sukčiai įbaugina žmones apsimesdami policininkais, FNTT ar kitų teisėsaugos institucijų pareigūnais, bankų atstovais. Taip pat pridurta, kad devynios iš dešimties sukčių aukų, pranešusių apie įvykį – moterys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų