REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepaisant Rusijos valdžios pastangų kovoje su korupcija, kyla pagrįstų nuogastavimų, kad nesėkmingas problemos likvidavimas gali pakenkti šalies tarptautinei reputacijai ir galiausiai jos ekonomikai.

Nepaisant Rusijos valdžios pastangų kovoje su korupcija, kyla pagrįstų nuogastavimų, kad nesėkmingas problemos likvidavimas gali pakenkti šalies tarptautinei reputacijai ir galiausiai jos ekonomikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Korupcija daugelį metų buvo vienas didžiausių Rusijos rūpesčių. Tai atsispindi prastuose verslo aplinkos vertinimuose šalyje. Taip pat būna anekdotinių situacijų, kai nutiesti dujotiekio vamzdį Rusijos teritorijoje kainuoja triskart daugiau nei Europoje“, - interviu CNBC sakė makroekonominių tyrimų centro ekonomistė Liza Ermolenko.

REKLAMA

Organizacija „Transparency International“, tirianti korupcijos suvokimą visame pasaulyje, 2012 metais Rusiją įvertino 133 šalimi iš 176 pagal Korupcijos suvokimo indeksą. Taip pat šalis prastai pasirodė Pasaulio banko tyrime apie verslumo laisvę; šalis pagal šį rodiklį atsidūrė 112 vietoje iš 185.

Jensas Berthelsenas yra antikorupcijos specialistas, patariantis kompanijoms, kurios kuria verslą Rusijoje. Anot jo, tam tikruose šalies rajonuose apstu lupikavimo atvejų.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiaurės vakarų Rusijoje veikia daug užsienio investuotojų ir kompanijų: nuo vakarų naftos įmonių iki statybų bendrovių, ypač skandinavų. Vietinės valdžios atstovai fokusuojasi ties šiomis įmonėmis. Jos dažnai sulaukia lupikavimo atvejų arba prieš jas būna klastojamos bylos“, - sako jis.

J. Berthelseno kompanija „Global Advice Network“ rengia mokymus įmonėms kaip kovoti su korupcijos apraiškomis Rusijoje.

„Buvo viena suomių įmonė, kuri Rusijoje gamino langus. Jie nusprendė visus, kurie ateina į jų patalpas ir reiklauja kyšio, paduoti į teismą. Po 44 tokių atveju, tai nebepasikartojo. Jie pritaikė „nulinės tolerancijos“ politiką prieš vietinę korupciją ir tai suveikė. Tai yra labai svarbu, nes būtent mažesnės kompanijos tampa „žemiau kabančiais vaisiais“ lupikautojams“, - pasakoja J. Berthelsenas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užsienio investuotojų atsargumas

Be šio vietinio atvejo Rusijoje pagal baudžiamąjį kodeksą buvo nuteisti ir verslo lyderiai.

Naftos kompanija „Yukos“ buvo privatizuota 1996 metais ir po 8 metų apkaltinta mokesčių slėpimu. Kompanijos vadovas Michailas Khodorvskis buvo nusteistas ir įkalintas. Rusijos valdžia nupirko kompaniją ir jos turtą žemomis kainomis, o tai sukėlė įtarimų, kad visa byla yra politiškai sufabrikuota.

Dėl tokių atvejų tiesioginės užsienio investicijos Rusijoje išlieka mažos.

Vis dėlto šeštos pagal dydį Rusijoje finansinės grupės „Otkritie Capital“ vadovas Nikolajus Katorzhnovas gina verslo aplinką Rusijoje sakydamas, kad korupcijos toleravimas mažėja.

REKLAMA

„Tai yra didelė problema, bet to nepakeisi per naktį, tam reikia laiko. Kai žmonės supras, kad tai blogai ir labai pavojinga šaliai, tada situacija pasikeis. Žmonės danar dažniau skundžiasi korupcija, kai prieš penkerius metus niekas to nedarydavo. Tokia situacija apsunkina antikorupcijos mechanizmų veikimą“, - sako jis.

N. Kotorzhovas džiaugiasi, kad per karjerą jam neteko susidurti su korupcija. Pastaroji, jo nuomone, nėra pagrindinė problema Rusijoje, nes blogiau yra tai, kad investuotojai nepasitiki Rusija ilguoju laikotarpiu.

REKLAMA

Tuo tarpu „Transparency International“ atlikta apklausa parodė, kad 53 proc. respondentų mano, jog korupcijos lygis Rusijoje per paskutiniuosius trejus metus išaugo, ypač policijos ir viešosios valdžios atstovų tarpe.

Vadžios pastangos

2011 metais Rusijos premjeras Dimitrijus Medvedevas patvirtino Antikorupcijos strategiją, o pernai šalis prisijungė prie EBPO konvencijos prieš korupciją, pagal kurią šalis gali būti tikrinama tarptautinės bendruomenės. Taip pat paskutinėje Europos Komisijos ataskaitoje teigima, kad šalis progresuoja pildydama antikorupcijos reikalvimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vyriausybė aiškiai suvokia Rusijos korupcijos problemą, ypač po pastarojo ekonomikos sulėtėjimo ir investicijų poreikio. Buvo šiek tiek pakeisti įstatymai, kovojantys su korupcija. Tačiau didesnė problema yra ta, kad politikai ilgą laiką kalbėjo apie verslo aplinkos gerinimą, bet pakeitimai kol kas nuvilia“, - pastebi L. Ermolenko.

Dabartinė ekonominė ir politinė situacija turėtų paskatinti valždią imtis ryžtingesnių veiksmų, kovojant su korupcija Rusijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų