REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Vilniaus meras Artūras Zuokas šiandien apsilankė Lietuvos merų klube Vyriausybėje, kur pristatė svarbiausius energetikos klausimus ir siūlomus jų sprendimo būdus.

 Vilniaus meras Artūras Zuokas šiandien apsilankė Lietuvos merų klube Vyriausybėje, kur pristatė svarbiausius energetikos klausimus ir siūlomus jų sprendimo būdus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius teigiamai įvertino Vilniaus mero A.Zuoko pasiūlymus dėl didžiųjų termofikacinių elektrinių konversijos į biokurą ir paminėjo, kad dėl per SGD terminalą importuojamų dujų daugiau aiškumo bus tik metų pabaigoje.

REKLAMA

 Meras ragino Vyriausybę suteikti subsidijas didžiosioms termofikacinėms elektrinėms, kad jos pereitų prie biokuro naudojimo kiek galima greičiau. Iki šiol didžiausia galima parama, kurios galėjo tikėtis šilumos tiekimo įmonės, buvo 6 milijonai litų.

 Tokia paramos tvarka buvo naudinga mažųjų miestų šilumos ūkiams, bet visiškai neskatino šimtus milijonų litų konversijos į biokurą projektų didžiuosiuose miestuose. Vyriausybė yra užsiminusi, kad naujajame programavimo laikotarpyje, prasidedančiame 2014 metais, numatys didesnes subsidijas didiesiems projektams Lietuvos šilumos ūkyje įgyvendinti.

REKLAMA
REKLAMA

 Vilniaus meras pasiūlė nelaukti 2014 ar 2015 metų ir dar šiemet parengti paraiškas subsidijoms gauti bei dar šiemet suteikti Valstybės garantiją nustatyto paramos dydžio sumai, kuri bus suteikta sėkmingai įgyvendinus projektą. Ši garantija leistų jau dabar derėtis su projektus finansuojančiais bankininkais ir atsirastų daugiau galimybių pritraukti investuotojus.

 Atlikus visus šiuos žingsnius, konversijos į biokurą projektai galėtų būti baigti dar iki 2016 metų pabaigos. Tuo labiau, kad nuo 2016 metų įsigalioja griežtesni ES reikalavimai elektrinių išmetimams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 Taip pat meras teigė, kad būtina kuo greičiau pradėti derybas su Latvijos ir Estijos Vyriausybėmis dėl suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo statybos. Siekiant efektyvaus bendradarbiavimo, turėtų būti įkurta bendra trijų šalių įmonė, suformuota iš sudėtinio investuojančių šalių kapitalo, kuri parduotų dujas vartotojams Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje rinkos sąlygomis. Įmonės patiriami nuostoliai ar gaunamas pelnas turėtų būti paskirstomas akcininkams proporcingai jų valdomam akcijų kiekis.

REKLAMA

 Pagal mero prognozes, iki 2020 metų dujų vartojimas Lietuvoje sumažės mažiausiai trečdaliu. Jei SGD terminalo pastovūs kaštai bus pridėti prie dabartinių dujų transportavimo pastoviųjų kaštų, dujų tiekimo pastovūs kaštai tenkantys vienam suvartotam kubiniam metrui dujų išaugs tris kartus.

 Taigi, jeigu pastačius SGD terminalą gamtinės dujos vartotojams pabrangs – tai dar labiau motyvuos dujų vartotojus atsisakyti dujų vartojimo. Krentant dujų vartojimui – likusiems vartotojams dar labiau augs dujų kaina. SGD terminalo kaštus pasidalinus tarp trijų Valstybių ir iš esmės pavertus šį projektą iš nacionalinio į regioninį – galima būtų tikėtis gamtinių dujų pigimo, o ne brangimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų