REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Justina DIKŠAITĖ Pakruojiečiai kreipėsi į redakciją prašydami pasidomėti, kur keliauja į atskirus konteinerius gyventojų dedamas plastikas, popierius, stiklas, nes išvežama viena šiukšliaveže.

REKLAMA
REKLAMA

Po trumpo žurnalistinio tyrimo paaiškėjo, kad atliekos dar kartą rūšiuojamos, bet darbo sąlygos kaip konclageryje. Specialios pirštinės – direktoriaus seife.

REKLAMA

Skylėtomis pirštinėmis

Įsitikinta, kad iš geltonų ir mėlynų konteinerių, vadinamų teletabiais, plastikas ir popierius yra suverčiamas į vieną šiukšliavežę.

Atliekos, nugabentos į UAB „Pakruojo komunalininkas“ teritorijoje esantį pastatą, išverčiamos į vieną krūvą.

Prie suverstos „teletabių“ turinio krūvos darbuojasi du vyrai. Rankove braukdami prakaitą nuo veido, jie rankomis ima popierių, apžiūri, ar jis švarus ir deda į atskirą konteinerį. Tą patį daro ir su plastiko tara bei kitokiais plastikiniais daiktais.

REKLAMA
REKLAMA

„Antrinės žaliavos turi būti švarios, kitaip perdirbėjai jų nepriims, – apie popieriaus ir plastiko supirkėjų reikalavimus redakcijai aiškino atliekas perrinkinėję vyrai. – Popierius ar plastikinė tara turi būti švarūs, neužteršti jokiais juose buvusiais likučiais“.

Karšta, nuo krūvos sklido nemalonus kvapas. Darbininkų kilnojamos atliekos dulkėjo. Jie darbavosi mūvėdami skylėtomis medžiaginėmis pirštinėmis.

Tinkamas perdirbti plastikas ir popierius čia pat presuojamas ir kraunamas į sandėlį.

Nešvarus popierius ir plastikas metamas į konteinerį, kurio turinys bus išgabentas į sąvartyną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darbas be apsaugų

Darbininkams pavojingiausia perrinkinėti iš „teletabių“ atvežtą stiklą. Būtina išrinkti keramikos gaminius ar jų šukes, veidrodžius bei nešvarią tarą.

Vyrai susižaloja rankas, nes jų turimos pirštinės – menka apsauga.

Apsisaugoti vyrams padėtų specialios metalizuotos pirštinės, tačiau tokių darbdavys neduoda. Kaip ir specialių akis saugančių akinių, o dirbant su pavojingomis atliekomis – respiratorių.

Baigę darbo dieną atliekų rūšiuotojai neturi galimybės nusiprausti duše.

„Nėra dušų. Apsiprausiame šalia kriauklės“, – sakė vyrai.

Pirštinės – seife

„Pakruojo komunalininko“ laikinasis direktorius Algirdas Baikštys redakcijai aiškino, kad apsauginių akinių ir respiratorių įmonė neturi.

REKLAMA

Paprašytas parodyti metalizuotas pirštines A. Baikštys atrakino seifą ir iš jo ištraukė guma dengtų pirštinių porą.

„Jeigu darbuotojas įsipjauna ar susižeidžia – vežame į ligoninę. Vienas žmogus buvo prispaustas“, – paaiškino vadovas.

Realybė ir reikalavimai

Valstybinės darbo inspekcijos Šiaulių skyriaus vedėjas Zenonas Griguola sakė, kad antrinių žaliavų rūšiuotojai privalo turėti metalizuotas pirštines, kad perrinkinėdami stiklą ir jo šukes, nesusižalotų rankų.

Tam, kad į akis nepatektų stiklo šukių ir dulkių, atliekų rūšiuotojai turi dėvėti apsauginius akinius, o kvėpavimo takus dengti respiratoriai.

REKLAMA

Darbovietėje privalo būti ne tik elementariausios švaros priemonės – muilas, praustuvas, bet ir dušai.

Z. Griguola priminė, jog darbdavys privalo organizuoti ir oro taršos patikrą, pasirūpinti, kad aptiktos kenksmingos ore dalelės būtų pašalintos, įrengiant ventiliatorius.

„Visomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis darbuotojus privalo aprūpinti darbdavys. Jei darbas organizuojamas nesaugiai, darbuotojas turi teisę atsisakyti jį atlikti“, – teigė vedėjas.

Z. Griguola priminė, kad 2012-ųjų lapkritį UAB „Pakruojo komunalininke“ buvo rasta pažeidimų: darbdavys nesirūpino, kad būtų įvertinta nelaimingų atsitikimų rizika, įstaigos teritorijoje žuvo darbuotojas, administracijos pastate buvo girtauta.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų