REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pavasariu, ko gero, mažiausiai džiaugiasi abiturientai, mat jiems tai – rimtų išbandymų metas.

Pavasariu, ko gero, mažiausiai džiaugiasi abiturientai, mat jiems tai – rimtų išbandymų metas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skaičių kalba

Kuo šiemet abiturientus nustebins egzaminų rengėjai ir kokios naujovės jų laukia, kalbamės su Nacionalinio egzaminų centro (NEC) direktoriaus pavaduotoja Terese Blaževičiene.

REKLAMA

– Ar jau žinoma, kiek abiturientų šiemet turėtų laikyti brandos egzaminus?

– 2013 metais prašymus laikyti brandos egzaminus pateikė 39 976 kandidatai. 2012-aisiais jų buvo 44 852, t. y. 4 876 kandidatais mažiau (apie 10 proc.).

2013 metais apskritai mažiau abiturientų pasirinko laikyti valstybinius brandos egzaminus, išskyrus informacinių technologijų valstybinį brandos egzaminą. Jį ketina laikyti 551 kandidatu daugiau nei pernai. Kalbant apie mokyklinius brandos egzaminus, būtina paminėti, kad smarkiai populiarėja mokyklinis technologijų egzaminas.

REKLAMA
REKLAMA

– Koks bus egzaminų sesijos tvarkaraštis?

– Pagrindinės sesijos pradžia – gegužės 25 diena, pabaiga – birželio 19 diena. Pakartotinės sesijos pradžia – birželio 20 diena, pabaiga – liepos 5-oji. Brandos egzaminų sesija prasidės gegužės 25 dieną užsienio kalbos (anglų) valstybiniu brandos egzaminu.

Pagrindinės sesijos valstybinių brandos egzaminų rezultatai bus pradėti skelbti birželio 21 dieną, baigti – liepos 12-ąją. Pakartotinės sesijos ir apeliacinių nagrinėjimų rezultatai bus skelbiami liepos 12–19 dienomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Ar yra egzaminų tvarkos pakeitimų, naujų reikalavimų?

– 2013 metais pakeista kalbos ir literatūros brandos egzamino programa. Tarp didžiausių 2013-ųjų brandos egzaminų naujovių minėtina tai, kad įvedamas menų mokyklinis brandos egzaminas vietoj dailės ir muzikos mokyklinių brandos egzaminų. Nuo 2013 metų valstybinių brandos egzaminų vertinimas bus kriterinis. Išlaikę valstybinius brandos egzaminus kandidatai gaus įvertinimus šimtabalėje skalėje nuo 16 iki 100.

Pirmą kartą bus vykdomas bendras visiems lietuvių kalbos ir literatūros mokyklinis ir valstybinis brandos egzaminas. Jame bus pateiktos dvi samprotavimo rašinio temos ir dvi literatūrinio rašinio temos. Taigi bus galimybė rinktis 1 iš 4 užduočių.

REKLAMA

Rašydami kandidatai galės naudotis Dabartinės lietuvių kalbos žodynu, o kandidatams, kurie baigė pagrindinio ugdymo lietuvių kalbos (valstybinės) programą, bus galima naudotis ir dvikalbiais žodynais.

Kinta ir užsienio kalbų brandos egzaminų struktūra. Juose bus tikrinami mokinių trijų kalbinės veiklos sričių gebėjimai – sakytinio teksto supratimo (klausymo), rašytinio teksto supratimo (skaitymo), rašytinio teksto kūrimo (rašymo). Nelieka kalbos vartojimo užduočių.

Sukčiauti nepatartina

– Ką turi žinoti ir prisiminti apie egzamino tvarką kiekvienas abiturientas?

– Rengiantis 2013 metų brandos egzaminams svarbu žinoti, kad norint gauti brandos atestatą reikia išlaikyti bent du brandos egzaminus. Vienas iš jų privalomas – lietuvių kalbos ir literatūros. Šių egzaminų tipą – valstybinį ar mokyklinį – renkasi pats mokinys. Privalomąjį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą galima laikyti, jei šio dalyko metinis pažymys patenkinamas ir yra išlaikyta įskaita.

REKLAMA

Per pakartotinę sesiją egzaminus galės laikyti tik tie kandidatai, kurie dėl pateisinamos priežasties nelaikė valstybinio ar mokyklinio brandos egzamino. Per pagrindinę sesiją neišlaikiusieji lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio ar mokyklinio brandos egzamino pakartotinėje sesijoje galės laikyti tik mokyklinį brandos egzaminą.

– Kokių klaidų eidami į egzaminą ar jo metu daro mokiniai?

– Nerekomenduojama į egzamino patalpą neštis mobiliojo telefono, net jei jis yra išjungtas. Yra buvę atvejų, kai suveikia žadintuvo funkcija, ir kandidatui egzaminas būna baigtas. Po egzamino galima išsinešti užduoties sąsiuvinį, kuris kartu yra ir juodraštis, taip moksleivis gali su draugais ir mokytojais pasitarti, įsivertinti rezultatus, kad nekiltų nepagrįstų lūkesčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už bandymą pasinaudoti pašaline pagalba, nesąžiningą elgesį ar trukdymą egzamino metu kandidatas yra šalinamas iš egzamino, jo darbas nevertinamas, o laikyti tą patį egzaminą jis gali tik po metų. Analogiškos priemonės būtų taikomos ir tuomet, jei faktas būtų nustatytas jau po egzamino.

TIK FAKTAI

Lietuvių kalbos egzaminą šiemet laikys 23 461, matematikos – 15 962 abiturientai.

Brandos egzaminų sesija truks nuo gegužės 25 iki liepos 19 dienos.

2013 metais vienas kandidatas vidutiniškai pasirinko laikyti 3,25 (2012 metais – 3,17) egzamino.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų