REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Milžiniškose skolose skendinti Šiaulių miesto savivaldybė suskaičiavo savo bendrovių ir įstaigų praėjusių metų vykdytą finansinę veiklą ir ketina pasiimti dividendus, gautus iš akcinių bendrovių. Nors suma atrodo nemaža – keturi su puse milijono litų, bet pati Savivaldybė yra skolinga dešimtis milijonų litų. Jau paskelbtas ir viešasis konkursas ilgalaikei paskolai imti, už kurią bus finansuojami investiciniai projektai. Tačiau valdininkų godumas pranoksta lūkesčius – balansuojama ant ribos.

REKLAMA
REKLAMA

Mindaugas LAURINAITIS

Skaičiuoja dividendus

Praėjusį pirmadienį Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius pristatė Savivaldybės bendrovių ir įmonių finansines ataskaitas. Savivaldybės žinioje yra dešimt verslo subjektų: viena akcinė bendrovė, septynios uždarosios akcinės bendrovės, viena įmonė ir viena viešoji įstaiga. Iš viso aštuonios bendrovės krauna dividendus iš akcijų.

REKLAMA

Tačiau pasipelnyti iš bendrovių Savivaldybė nelabai pajėgi – dauguma bendrovių gauna minimalų pelną arba net dirba nuostolingai. V. Damulevičius prasitarė, kad ketinama paimti keturis su puse milijono litų dividendų. Po maždaug ketvirtį milijono litų iš UAB „Šiaulių gatvių apšvietimas“ ir UAB „Pabalių turgus“, o didžiausią dalį iš AB „Šiaulių energija“ – keturis milijonus litų. Tik kaip tai bus padaryta, kai Savivaldybė ne vienerius metus nemoka už savo įstaigų šildymą, susidariusi skola viršija dešimt milijonų litų.

REKLAMA
REKLAMA

Neišnaudoja galimybių

Didžiausią pelną praėjusiais metais uždirbo vienintelė Savivaldybės akcinė bendrovė „Šiaulių energija“ – V. Damulevičiaus įvardinta suma siekia beveik septynis milijonus litų. Visos kitos bendrovės pelno gavo vos kelis šimtus tūkstančių litų. UAB „Busturas“ dirbo nuostolingai, jo nuostolis siekia beveik du su puse milijono litų. Naujajam bendrovės vadovui keliamas uždavinys išbristi iš milžiniškų skolų ir priversti bendrovę dirbti pelningai. Nemažai pelno galėtų surinkti vienintelė Savivaldybės įmonė „Šiaulių oro uostas“, tačiau praėjusių ir 2011 metų pelnas vos siekia porą šimtų tūkstančių litų. Ir praėjusiais metais pelnas netgi krito. Politikai kalba, kad oro uostas jau seniausiai galėjo pasinaudoti NATO kroviniais, kurių tik padaugės per ateinančius aštuoniolika mėnesių, kai karių pajėgos turėtų trauktis iš Afganistano.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau sėkmingam krovinių gabenimui kliudo trūkstama geležinkelio vėžė, kuri sujungtų oro uostą su geležinkeliu. Miesto valdžia delsia atstatyti kadaise išardytą vėžę, nes ji yra svarbiausias argumentas Savivaldybės planuojamam viešajam logistikos centrui įrengti.

Nuolat skolinasi

Praėjusią savaitę Savivaldybės administracijos direktorius pasirašė įsakymą, kuriuo skelbiamas viešasis konkursas ilgalaikei paskolai paimti. Kaip „Šiaulių naujienos“ rašė, ketinama imti penkių su trupučiu milijonų litų paskolą vienuolikai investicinių projektų finansuoti. Didžiausia dalis buvo numatyta skandalingai pagarsėjusiam Menų inkubatoriaus projektui.

REKLAMA

Šiaulių miesto savivaldybės taryba balandžio mėnesio posėdyje turėjo patvirtinti investicinių projektų sąrašą 2014–2020 metams, kurie būtų finansuojami iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų. Buvo suplanuota daugiau nei šimtas investicinių projektų, tačiau skaičius sumažintas dėl paskolų limito. Savivaldybei prie paramos tektų prisidėti 15 procentų ir sumokėti PVM, tačiau valdininkų skaičiavimais per nustatytą laikotarpį būtų galima skolintis tik maždaug dvylika procentų reikiamos sumos. Tad neužtektų prisidėti prie paramos, ką jau kalbėti apie PVM apmokėjimą. Kalbama apie šimtus milijonų litų.

REKLAMA

Nesutaria tarpusavyje

Savivaldybės administracijos skyrių vedėjų susirinkime prieš mėnesį buvo nuspręsta balandžio mėnesio Tarybai rengti projektų sąrašą tik 2014 metų laikotarpiui, tačiau vis dėlto buvo parengtas visų septynerių metų laikotarpį apimantis sprendimo projektas. Vis dėlto, net trys iš keturių Tarybos komitetų siūlė šį sprendimo projektą išimti iš darbotvarkės ir nesvarstyti. Pritrūko aiškumo rengiant svarbų dokumentą, tad sprendimo projektas grąžintas patobulinimui.

Atrodo keistai, kad valdininkai patys nesutaria dėl minėto dokumento parengimo tvarkos. Savivaldybės administracijos skyrių vedėjų susirinkimo dėl šio dokumento rengimo protokole užfiksuota, kad Savivaldybės Investicijų ir miesto plėtros skyriaus vedėja Aistė Žalevičienė siūlo susidėlioti svarbiausių projektų sąrašą, tačiau Ekonomikos skyriaus vedėja Auksė Tutkutė priminė, kad prioritetų dėliojimas vyksta apie metus laiko ir prioritetai jau yra sudėlioti. Ir nors Savivaldybės administracijos direktorius V. Damulevičius neseniai pažėrė kritikos politikams, kad šie neva per daug politikuoja ir trukdo valdininkams dirbti, tačiau panašu, kad patys valdininkai trukdo vienas kitam ir net nesutaria, nuo ko pradėti darbą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų