REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nesugebama suskaičiuoti, kiek Lietuvoje yra neįgalių vaikų

Tačiau žinoma, kad net 40 proc. jų turi specialiųjų poreikių

Vieni skaičiuoja, kad Lietuvoje yra 15 544 neįgalūs vaikai (2012-ųjų duomenimis), kitų teigimu, šis skaičius yra kone dvigubai didesnis ir siekia apie 30 tūkst. Greičiausia todėl, kad net nesugebama suskaičiuoti, kiek neįgalių vaikų Lietuvoje yra iš tikro, nereikėtų stebėtis, kodėl nepavyksta tinkamai paskirstyti ir jiems skirtų pinigų.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo narė, buvusi Vaiko teisių apsaugos kontrolierė, Rimantė Šalaševičiūtė teigė, kad pirmiausia turime išsiaiškinti, kiek Lietuvoje yra neįgalių vaikų: „Sunku, kai yra pateikiami kardinaliai priešingi skaičiai. Tik žinodami problemos mastą galime ieškoti teisingų sprendimų.“

REKLAMA

Anot jos, dalis neįgalių vaikų dėl sveikatos problemų iki šiol negali lankyti mokyklų. Tokiems vaikams daugiausia dėmesio skiria nevyriausybinės organizacijos. Valstybė ir atitinkamos institucijos į šias problemas žvelgia gana atsainiai.

„Ventos atvejis parodė, kad yra socialinių globos namų, kuriuose gyvena per daug vaikų. Apskritai problemų yra labai daug. Reikia tobulinti teisės aktus. Daug dėmesio skiriama finansiniam klausimui, bet jo spręsti čia ir dabar negalime. Kitų metų biudžetas formuojamas tik einamųjų rudenį“, – pabrėžė R. Šalaševičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot Seimo narės, neoficialiais skaičiavimais, net apie 40 proc. mokinių bendrojo lavinimo mokyklose turi specialiųjų poreikių. „Reikia teikti pagalbą tiems, kuriems jos labiausiai reikia. Reikia investuoti lėšas į neįgalaus vaiko priežiūrą, nes su laiku tos išlaidos tik didėja. Jeigu nėra tinkamai investuojama į sveikatą, kol vaikas yra jaunas, jam suaugus išlaidos padidėja iki 10 kartų“, – tvirtino ji.

– Kodėl nesugebama suskaičiuoti, kiek Lietuvoje yra negalią turinčių vaikų?

– Ši problema iš tikrųjų egzistuoja. Vieni šaltiniai teigia, kad neįgalių vaikų yra apie 15 tūkst., kiti – kad net apie 30 tūkst. Skaičiai skiriasi, o taip neturėtų būti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viena ministerija neįgalius vaikus skaičiuoja pagal tai, kiek yra mokama šalpos pensijų. Kita ministerija skaičiuoja pagal tai, kiek yra vaikų, kuriems reikia teikti tam tikrą pagalbą mokyklose.

Kalbant apie neįgalumą – daugiausia minimos psichinės, kompleksinės ir judėjimo negalios. Tokios yra trys pagrindinės grupės.

– Kiek per mėnesį mokama už negalią turintį vaiką?

– Kiekvienas atvejis yra individualus. Tarkime, jei vaikas turi kompleksinę negalią, per mėnesį jam tenka mokėti apie 9 tūkst. litų. Į tą sumą įeina įvairios paslaugos – ugdymo įstaiga, vežiojimas specialiu transportu, vaistai, kitos būtinos priemonės. Jeigu negalia yra nežymi, pašalpos dydis yra mažesnis.

Galiu tik pridurti, kad vaikai, turintys negalią, nori būti su sveikais bendraamžiais. Neįgalus vaikas turi būti integruotas kuo jaunesnis. Kuo vyresnis vaikas integruojamas, tuo jam sunkiau  pritapti. Tačiau negalią turinčių vaikų poreikis gyventi ir būti tokiems kaip visi – didelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų