REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Suomijos mobiliųjų telefonų gamintoją „Nokia“ prislėgė nauji rūpesčiai. Investuotojus nuvylė bendrovės pirmo ketvirčio tradicinių mobiliųjų telefonų pardavimai ir „Nokia“ akcijų vertė smuko iki žemiausio lygio per pastaruosius penkis mėnesius, rašo „The Wall Street Journal“.

REKLAMA
REKLAMA

Kažkada dominavusi mobiliųjų telefonų rinkoje šiandien „Nokia“ patira sunkumų pardavinėdama net ir paprasčiausius telefonų modelius, kurie pastaruoju metu sudarė pagrindinę bendrovės pajamų dalį. Per pirmus tris šių metų mėnesius tokios telefonų modelių linijos kaip „Asha“ pardavimai smuko 21 proc., o „Nokia“ pajamos lyginant su praėjusių metų pirmuoju ketvirčiu sumažėjo penktadaliu.

REKLAMA

Tiesa, tuo pat metu „Lumia“ serijos telefonų pardavimai išaugo 27 proc. Vis dėlto išmanieji telefonai sudaro tik mažą dalį tarp 61,9 mln. siekiančių „Nokia“ telefonų vienetų pardavimų pirmąjį šių metų ketvirtį.

Per pirmus tris mėnesius bendrovė pardavė 55,8 mln. vienetų paparastų mobiliųjų telefonų ir tik 5,6 mln. išmaniųjų „Lumia“ serijos telefonų.

Trečius metus bendrovei vadovaujantis Stephenas Elopas susiduria su milžiniška dilema. „Lumia“ serijos telefonai buvo sukurti siekiant konkuruoti pasiturinčiose rinkose su tokiomis bendrovėmis kaip „Apple“ ir „Samsung“ ir panašu, kad pastaruoju metu „Nokia“ išmaniųjų telefonų pardavimai pradeda po truputį įsibėgėti. Tuo tarpu sunkumų kelia žemesnės klasės telefonų pardavimai besivystančiose rinkose, nors pastaruoju metu būtent šie telefonai buvo tapę bendrovės ramsčiu.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant sąlyginės „Lumia“ telefonų sėkmės investuotojai nerimauja dėl tradicinių mobiliųjų telefonų pardavimų ir šis nerimas atsispindi bendrovės akcijų vertėje. „Nokia“ teks rinktis, kuriai sričiai skirti daugiau dėmesio.

Visapusiška restruktūrizacijos programa ir pokyčiai bevielio ryšio verslo nišoje padėjo bendrovei sutaupyti milijardus ir suteikė papildomo laiko.

Per pirmą šių metų ketvirtį „Nokia“ sumažino nuostolius iki 272 mln. eurų, tuo tarpu pernai bendrovė tuo pačiu metu patyrė 928 mln. eurų nuostolį. Analitikai tikėjosi, kad pirmas ketvirtis bendrovei atneš 434 mln. eurų siekiančius nuostolius. Bėda ta, kad bendrovės pajamos kol kas nepateisina lūkesčių. Investuotojai tikėjosi, kad per pirmą ketvirti bendrovės pajamos sieks 6,4 mlrd. eurų, tačiau kompanijai pavyko uždirbti tik 5,85 mlrd. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S. Elopas tikisi, kad bendrovės pajamas visų pirma padidins „Lumia“ serijos pardavimai JAV rinkoje. Bendrovės vadovo teigimu dar pirmoje šių metų pusėje bus atnaujinti „Lumia“ serijos modeliai ir prasidės aktyvi rinkodaros kampanija JAV.

Anksčiau S. Elopas pabrėždavo, kad bendrovei puikiai sekasi prekiauti paprastais ir pigiais telefonais, pastaruoju metu šių įrenginių pardavimai tokiose rinkose kaip Kinija krito. Analitikai dėl tokios padėties kaltina bendrovės vadybininkus ir nesugebėjimą reikiamu metu pasiūlyti pirkėjams reikiamus telefonų modelius.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų