REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Preliminariais duomenimis, buvusios Didžiosios Britanijos ministrės pirmininkės Margaret Thatcher laidotuvės gali kainuoti 6–10 milijonų svarų sterlingų. Dalis šios sumos bus paimta iš pačios Geležinės Ledi santaupų, tačiau didžioji šio finansinio smūgio dalis vis dėlto teks britų mokesčių mokėtojams, kurie, beje, jau išreiškė savo nepasitenkinimą šiuo faktu. Galima juos  suprasti: M. Thatcher laidotuvių ceremonija pateks į brangiausių naujųjų laikų laidotuvių sąrašą, kurį sudarė „Forbes“ (įtrauktos tik tos laidotuvės, apie kurių išlaidas buvo skelbta viešai). 

Preliminariais duomenimis, buvusios Didžiosios Britanijos ministrės pirmininkės Margaret Thatcher laidotuvės gali kainuoti 6–10 milijonų svarų sterlingų. Dalis šios sumos bus paimta iš pačios Geležinės Ledi santaupų, tačiau didžioji šio finansinio smūgio dalis vis dėlto teks britų mokesčių mokėtojams, kurie, beje, jau išreiškė savo nepasitenkinimą šiuo faktu. Galima juos  suprasti: M. Thatcher laidotuvių ceremonija pateks į brangiausių naujųjų laikų laidotuvių sąrašą, kurį sudarė „Forbes“ (įtrauktos tik tos laidotuvės, apie kurių išlaidas buvo skelbta viešai). 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 Imperatoriaus Šiovos (Hirohito) laidotuvės

Metai: 1989

Kaina: 9,7 milijardo jenų (76,4 milijono dolerių pagal kursą laidotuvių metu, 139,3 milijono dolerių pagal dabartinį kursą)

REKLAMA

Japonijoje brangu ne tik gyventi, bet ir mirti: vidutinė laidotuvių kaina Japonijoje siekia 20 tūkstančių dolerių kainą. O jei kalbama apie pirmuosius valstybės valdžios asmenis, sąskaita gali siekti ir dešimtis milijonų. Imperatorius Šiova, iš gyvenimo pasitraukęs 1989 metais, į savo paskutinę kelionę buvo palydėtas išties iškilmingai – atsižvelgiant į jo Japonijos klestėjimo simbolio statusą. Vien laidotuvių kortežas, kurį sudarė 70 automobilių, kainavo 24 milijonus dolerių. Dar 22 milijonai buvo išleisti specialaus paviljono, kuriame buvo atliktos laidotuvių apeigos – bažnytinės ir pasaulietinės, statybai. Ceremonijoje dalyvavo 225 žmonės, aprengti nacionaliniais kostiumais.

REKLAMA
REKLAMA

 

Johno F. Kennedy laidotuvės

Metai: 1963

Kaina: 4 milijonai JAV dolerių (apie 30 milijonų JAV dolerių dabartinėmis kainomis)

1963 metais amerikiečiai buvo sukrėsti paslaptingo savo lyderio nužudymo. J. Kennedy buvo laidojamas Vašingtone, ir tą lapkričio 25 dieną gyvenimas mieste tarsi sustojo. Maždaug milijonas žmonių sustojo palei gedulingos procesijos kelią, nusidriekusį nuo Kapitolijaus iki Baltųjų rūmų, o vėliau – iki šv. Mato katedros. Televizijos kanalai, atsisakę savo suplanuotos programos ir reklamos transliavo visą ceremoniją ir dėl to patyrė 40 milijonų dolerių nuostolių (300 milijonų dabartiniais vertinimais).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Karalienės Elizabeth laidotuvės

Metai: 2002

Kaina: 5,9 milijono svarų sterlingų (9 milijonai JAV dolerių laidotuvių metu), arba 8,2 milijono svarų sterlingų (12,5 milijono dolerių) pagal dabartinį kursą

Kol nebuvo paskelbtos planuojamos išlaidos M. Thatcher laidotuvėms, britai brangiausiomis laidotuvėmis šiuolaikinės valstybės istorijoje galėjo laikyti Karalienės Elizabeth laidotuves. Karalienė mirė 101 metų amžiaus – būtent dėl to laidotuvių metu buvo galima išgirsti 101 varpo skambėjimą. Kai varpai nutilo, visa Didžioji Britanija dviem minutėms sustojo visiškai tylai: į orą nekilo netgi lėktuvai. Ant karsto buvo padėta Didžiosios Britanijos imperijos karūna, papuošta žymiuoju Kohinoro briliantu.

REKLAMA

 

Princesės Dianos laidotuvės

Metai: 1997

Kaina: 5 milijonai svarų sterlingų tų laikų matu, 7,7 milijono – dabartiniais, arba 7,67 milijono dolerių ir 11,8 milijono dolerių

Princesės Dianos mirtis tapo ne tik valstybinio, bet ir pasaulinio masto tragedija. Londoną užtvindė tūkstančiai gedinčių žmonių iš viso pasaulio. Kensigtono rūmai buvo apkrauti gėlėmis ir atvirukais. Kad kiekvienas galėtų atsisveikinti su princese, karstas su jos kūnu buvo vežiojamas po britų sostinės gatves beveik dvi valandas – ir iš visų pusių ant karsto buvo dedamos gėlės. Laidotuvių ceremonijoje dalyvavo ne tik politiniai lyderiai, bet ir Dianos gerbėjai iš įžymybių pasaulio: Tomas Hanksas, Stevenas Spielbergas, Eltonas Johnas. Laidotuvių transliaciją per televiziją stebėjo daugiau nei 2 milijardai žmonių.

REKLAMA

 

Jono Pauliaus II laidotuvės

Metai: 2005

Kaina: 7 milijonai eurų (9 milijonai dolerių)

Popiežiaus Jono Pauliaus II laidotuvės buvo vienos masiškiausių žmonijos istorijoje. Ceremonijoje, vykusioje šv. Petro aikštėje Vatikane, dalyvavo 300 tūkstančių žmonių. Iš viso į Romą atvyko apie 4 milijonai žmonių – šis skaičius dvigubai viršijo miesto gyventojų skaičių. Didelių išlaidų pareikalavo ne tik ritualai, susiję su pontifiko laidojimu, bet ir saugumo garantavimas, organizaciniai klausimai. Pavyzdžiui, Italijos valdžia neatmetė teroristinio išpuolio galimybės, todėl visi religiniai pastatai tiek Romoje, tiek pačiame Vatikane buvo saugumu dvigubų pajėgų. Romos gatvėse taip pat buvo pastatyti didžiuliai ekranai, kuriuose žmonės galėjo stebėti ceremoniją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Winstono Churchillio laidotuvės

Metai: 1965

Kaina: 168 tūkstančiai svarų sterlingų (2,7 milijono svarų sterlingų pagal dabartinį kursą)

Trečiojo tūkstantmečio pradžioje BBC tarp britų atliko didžiulę apklausą. Buvo siekiama išsiaiškinti, kurią asmenybę britai laiko didingiausiu savo nacijos atstovu. Su didžiuliu atotrūkiu nugalėjo W. Churchillis. Jo nuopelnai buvo įvertinti ir jo amžininkų: po premjero mirties Karalienė Elizabeth II įsakė surengti jam valstybines laidotuves. Su W. Churchilliu buvo atsisveikinti pompastiškai. Iš pradžių karstas buvo uždėtas ant valties, kuri plaukė Temzės upe, o vėliau traukinys nugabeno jo kūną į kuklias kapines Bledone, kur šis didis žmogus ir buvo palaidotas.

REKLAMA

 

Ronaldo Reagano laidotuvės

Metai: 2004

Kaina: 2,3 milijono dolerių

R. Reagano sveikata niekada nebuvo pati geriausia: jis turėjo problemų dėl klausos, jam ne kartą buvo šalinami augliai, o senatvėje prisidėjo Alzheimerio liga. Vis dėlto jis mirė tik 93 metų amžiaus, sukūręs savotišką rekordą tarp JAV prezidentų. R. Reaganas buvo pats parašęs išsamų savo laidotuvių planą, kuris buvo beveik idealiai įvykdytas. Karstas su politiko kūnu iš pradžių buvo nugabentas iš Kalifornijos į Vašingtoną, kur serengta iškilminga atsisveikinimo ceremonija. Po dviejų dienų jis buvo grąžintas į Kaliforniją, ir ritualas tęsėsi jau prie vandenyno kranto, leidžiantis saulei. Pačios laidotuvės vyko Prezidento bibliotekos teritorijoje, o jose dalyvavo tik R. Reagano našlė ir artimiausi bičiuliai.

REKLAMA

 

Michaelo Jacksono laidotuvės

Metai: 2009

Kaina: 1 milijonas dolerių

Dar devintojo dešimtmečio pradžioje M. Jacksonas juokais buvo pasakęs, kad jei būtų jo valia, savo laidotuves paverstų grandioziniu šou. Tačiau popmuzikos karaliaus laidotuvės vyko už uždarų durų, tarp giminaičių ir artimiausių draugų. Dainininko kūnas buvo palaidotas prie Los Andželo, privačiose Foresto Loun kapinėse. Aplink teritoriją patruliavo policininkai ir saugumo tarnybų darbuotojai. Į ceremoniją negalėjo patekti nė vienas žurnalistas ar fotografas. Vis dėlto žiniasklaidai pavyko sužinoti, kad M. Jacksonas palaidotas bronziniame karste su paauksuotomis rankenomis. Jis buvo aprengtas 35 000 dolerių kainuojančiu kostiumu, šarvojimo salė buvo papuošta gėlėmis už 16 tūkstančių.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų