REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savaitgalį Lietuvoje praūžė didžiausia tradicinė žemės ūkio paroda „Ką pasėsi ...2013“. Tris dienas Kauno rajone esantį Akademijos miestelį, kuris įsikūręs A. Stulginskio universitete, buvo užplūdę visos Lietuvos ūkininkai.

Savaitgalį Lietuvoje praūžė didžiausia tradicinė žemės ūkio paroda „Ką pasėsi ...2013“. Tris dienas Kauno rajone esantį Akademijos miestelį, kuris įsikūręs A. Stulginskio universitete, buvo užplūdę visos Lietuvos ūkininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užtrukęs pavasaris gąsdina ne visus

Pasak ilgamečio parodos dalyvio, trąšų įmonės „Arvi fertis” agrochemijos tyrimų vadovo Virgilijaus Paltanavičiaus, nors parodoje ūkininkai dalyvauja nusiteikę džiugiai, tačiau šiųmečiai orai kelia nerimą dėl galimai vėluosiančios sėjos. „Prieš prasidedant intensyviam darbui dauguma žemdirbių jau pasiruošę techniką , tręšimo ir pesticidų panaudojimo schemas, tačiau dabartinės sinoptikų prognozės nuteikia optimistiškai, todėl vertėtų neskubėti dirbti įmirkusią dirvą, nes taip gadinama dirvožemio struktūra bei prisiminti, kad tik sulaukus kol dirva įšyla iki 7-10 laipsnių, sėklos greičiausiai ir tolygiai sudygsta ”, – pataria V. Paltanavičius – „Kadangi tręšimas ženkliausiai įtakoja būsimą derlių mes visuomet patarsime kokias trąšas ir jų normas, priklausomai nuo auginamo augalo ir planuojamo derliaus, geriausia pasirinkti . Be to, būtina pasirinkti kokybiškas sėklas, nesuvėluoti su chemine apsauga, nes tik visapusiškas technologijų laikymasis geriausiai apsaugo nuo galimų derliaus praradimų“ – priduria jis.

REKLAMA

Svarbiausiame žemės ūkio renginyje buvo diskutuojame ir apie galimas ateinančio sezono grūdų ir kitų žemės ūkio produktų supirkimo kainas. „Didžiausią nerimą girdime iš ankstyvų bulvių, rapsų augintojų. Grūdų augintojai yra priklausomi nuo pasaulinių rinkų tendencijų, todėl būtina sekti situaciją biržose, pagal tai orientuojantis į kokybės parametrus bei pardavimo laiką”, – sako trąšų įmonės agrochemijos tyrimų vadovas. Didžiausią susirūpinimą kelia iššalę augalai. Žemaitijos žemdirbiai prognozuoja rapsus turėsiantys atsėti beveik 100%, nors grūdiniai augalai peržiemojo kiek geriau.

REKLAMA
REKLAMA

Parodoje kiekvienus metus besilankanti jaunoji ūkininkė Indrė Gustaitytė pasakoja, kad nuolat konsultuojasi su įmonėje dirbančiais mokslininkais, agronomais, agrochemijos ekspertais. „Pagrindiniai kriterijai pagal kuriuos rekomenduojama rinktis trąšų normas yra prognozuojamas vietos sąlygomis augalų derlingumas ir dirvožemio savybės. Būtina atsižvelgti į dirvožemio parametrus ir auginamų kultūrų rūšis. Laukiame pasiruošę sėjos ir tikimės, kad derlius nenuvils“ – aiškina jaunoji ūkininkė I. Gustaitytė, perėmusi šeimos ūkininkavimo tradicijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentei aktualus žemės pardavimo klausimas

Parodoje "Ką pasėsi..." penktadienį apsilankiusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė pripažino, jog visai pagrįstos yra pastaraisiais metais šalyje kylančios emocijos dėl būsimo žemės pardavimo užsieniečiams, tačiau pabrėžė, kad ir dabar matoma nemažai žemės spekuliacijos atvejų.

"Užėmę didelius plotus, užkėlę kainas spekuliantai iš tikrųjų verčia visuomenę gintis. Todėl gintis ir reikia. Ne vien nuo užsienio, bet ir nuo mūsų pačių spekuliantų. Tik reikia atminti, kad žemė yra nekilnojama vertybė. Niekas jos iš Lietuvos nusipirkęs neišsiveš", - sakė Prezidentė.

REKLAMA

Paklausta apie pirmuosius parodos, kurią sugrįžusi žiema sufleruoja vadinti kitaip "Kada sėsi...", įspūdžius Prezidentė apgailestavo, kad pavasaris iš tikrųjų vėluoja, nors žemdirbiai pasirengę ir sėti, ir sodinti. "Lietuva visada garsėjo savo žemdirbiais. Žemės ūkis, kaip ūkio šaka, dabar keičiasi, tą rodo ir parodos eksponatai. Modernios technologijos, nemažos investicijos, tarp jų ir iš Europos Sąjungos, o tai reiškia - ir mūsų pinigai, nes Lietuva - ES narė, duoda stulbinamai gerų rezultatų", - sakė valstybės vadovė.

Parodoje kasdien lankytojų laukė informacinė programa: 31 seminaras apėmė įvairiausias temas nuo šio pavasario aktualijų, gerosios patirties sklaidos iki Lietuvos kaimo plėtros perspektyvų 2014-2020 metais. Ūkininkai buvo kviečiami ir į seminarus, paskaitas nagrinėjančias šilto būsto, kompiuterinio raštingumo, verslo finansavimo temas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų