REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Velykos – laikas, kai net labiausiai dietų besivaikantys ir cholesterolio vengiantys žmonės valgo kiaušinius. Imkime ir įsigilinkime, kiek gi teisingos plačiai paplitusios teorinės žinios apie šį maisto produktą.

REKLAMA
REKLAMA

Idealus valgis jėgoms po pasninko atkurti

Šitaip apie kiaušinius mano dietologai. Vištų kiaušiniai yra vienintelis produktas, kurį mūsų organizmas įsisavina 97-98 proc. ir kuris nepalieka jokių šlakų. Geriausiai mūsų virškinimo sistema įsisavina minkštai virtus kiaušinius, kietus – prasčiau, o žalius – tik iš dalies (į kūną „eina“ tik apie 20 proc. suvalgyto žalio baltymo).

REKLAMA

Kiaušinių tryniai turi niekuo nepakeičiamų nesočiųjų riebiųjų rūgščių, itin reikalingų aterosklerozės ir onkologinių ligų profilaktikai.

Šis produktas yra vienas iš nedaugelio natūralių lecitino šaltinių. Lecitino yra kiekvienoje mūsų ląstelėje. Jis „atsakingas“ už cholesterolio skaidymą. Tiesa, cholesterolio kiaušiniuose esama nemažai, tačiau lecitino – net šešiskart daugiau. Dar kiaušiniuose gausu visų riebaluose tirpstančių vitaminų (A, D, E, K) ir pusė vandenyje tirpių vitaminų (B1, B2, B3, B6, B12, B15, H (biotino), B4 (cholino). Iš mikroelementų šis maisto produktas turi fosforo, geležies, vario, magnio, jodo. Beveik visi mikroelementai ir vitaminai „gyvena“ trynyje. Baltyme jų yra ne tiek daug – yra tik fosforo, kalcio ir seleno.

REKLAMA
REKLAMA

Ne visiems sveika

Kiaušinių derėtų atsisakyti sergant kepenų ligomis (ypač gelta), esant nesveikai tulžies pūslei ir skundžiantis cukralige. Tiesa, retsykiais sau galima leisti suvalgyti minkštai virtą kiaušinį, bet ne dažniau kaip du kartus per savaitę. Pajutę, jog išvardintos ligos paūmėjo, kiaušinius apskritai nustokite vartoję.

Kai kurie mano, kad dėl balso stygų sveika gerti žalius kiaušinius. Dietologai pataria – būkite atsargūs! Ne vien todėl, kad galite susirgti salmonelioze. Žalio kiaušinio baltyme yra nemažai fermento avidino, kuris ardo biotiną (vitaminą H). Pastarasis labai reikalingas imuninei nervinei sistemai, odai, mažina cukraus kiekį kraujyje. Jeigu jo stinga organizme, galima su-

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

sirgti odos ligomis, nuplikti, tapti neatspariam menkiausiems negalavimams.

Nederėtų užmiršti ir to, kad kiaušiniai yra stiprus maistinis alergenas.

Nepersivalgykite

Vaikams iki 7-erių metų rekomenduojama suvalgyti ne daugiau kaip 2-3 kiaušinius per savaitę, suaugusiesiems (jeigu jų kepenys sveikos) – ne daugiau kaip du kiaušinius per dieną. „Perdozavus“, o tai gali atsitikti per Velykas bet kuriam iš mūsų, itin apkraunamos kepenys, gali atsirasti odos problemų (paraudimas, niežulys). Taigi neperlenkite lazdos!

Parengė Kamilė Vitkutė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų