REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV korporacija „Lockheed Martin“ pranešė sėkmingai išbandžiusi savo kuriamą kompaktišką priešartilerinės gynybos sistemą, kuri saugos priešakinėse karo veiksmų pozicijose esančius karius nuo priešo artilerijos sviedinių ir raketų.

REKLAMA
REKLAMA

Naujasis raketinis kompleksas naikins raketas, artilerijos sviedinius ir minosvaidžių minas tiesioginio pataikymo („Hit-to-Kill“) kinetine energija ir veiks žymiai didesniu atstumu, nei bet kokie dabar naudojami priešrartileriniai kompleksai, sakoma bendrovės pranešime. Skelbiama, kad šis MHTK pavadintas kompleksas kuriamas vykdant EAPS (Extended Area Protection and Survivability) programą, kurios tikslas – patikimai apsaugoti didelio ploto teritoriją nuo priešo artilerijos ugnies.

REKLAMA

JAV kariuomenės „White Sands“ poligone „Lockheed Martin“ vykdytų bandymų metu buvo imituojamas MHTK raketinio komplekso saugomos teritorijos apšaudymas „priešo“ minosvaidžiu. Pranešama, kad MHTK radaras sėkmingai aptiko taikinį ir nukreipė į minosvaidžio miną kompaktišką raketą naikintoją. Vertikalia kryptimi paleista raketa atliko kelis manevrus ir priartėjo prie taikinio.

Pasak „Lockheed Martin“ atstovų, šio bandymo metu MHTK kompleksas buvo išbandytas pirmą kartą. Taikinio aptikimo, raketos nukreipimo ir ryšio sistemos veikė sėkmingai, pirminis bandymas patvirtino išankstinių skaičiavimų pagrįstumą, sakoma pranešime. Pirmieji išsamūs šio raketinio komplekso bandymai planuojami šių metų pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ekspertų, MHTK yra naujos kartos priešraketinės ir priešartilerinės gynybos ginklas, skirtas nedidelių gerai ginkluotų padalinių apsaugai karo veiksmų zonose. Tokie kompleksai turi apsaugoti gyvąją jėgą nuo taktinių „Spike“ tipo raketų, didelio tikslumo ir įprastinių artilerijos sviedinių, atakoms skirtų bepiločių lėktuvų ir kitų pavojų. MHTK raketa yra vos 5 cm skersmens, sveria 3 kg ir yra 1 metro ilgio. Ji kainuoja mažiau nei 20 tūkst. JAV dolerių, sakoma pranešime.

Šios kompaktiškos raketos bus komplektuojamos transportavimo ir paleidimo konteineriuose. Priklausomai nuo naudojamų karinių sunkvežimių tipo tokiuose konteineriuose bus nuo 135 iki 405 raketų. MHTK komplekso radaras ir nukreipimo sistema montuojama atskirame sunkvežimyje, sakoma pranešime.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų