REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prokurorai užsispyrę, N. Venckienės neliečiamybės komisija atsidūrė aklavietėje?

P. Gražulis prabilo apie pažemintą Seimą, D. Valiui linkėta degti pragare

Trečiadienį dar kartą susirinko Seimo laikinoji tyrimo komisija, nagrinėjanti generalinio prokuroro Dariaus Valio prašymą leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn Neringą Venckienę. Į posėdį atvykę prokurorai dar kartą turėjo aiškintis, kodėl komisijai negali pateikti mergaitės paėmimo operacijos vaizdo įrašo. Keliems komisijos nariams tvirtinant, kad be minėto įrašo sprendimo priimti neįmanoma, komisija atsidūrė savotiškame akligatvyje.

Trečiadienį dar kartą susirinko Seimo laikinoji tyrimo komisija, nagrinėjanti generalinio prokuroro Dariaus Valio prašymą leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn Neringą Venckienę. Į posėdį atvykę prokurorai dar kartą turėjo aiškintis, kodėl komisijai negali pateikti mergaitės paėmimo operacijos vaizdo įrašo. Keliems komisijos nariams tvirtinant, kad be minėto įrašo sprendimo priimti neįmanoma, komisija atsidūrė savotiškame akligatvyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ginčai dėl mergaitės paėmimo įrašo

Posėdžio pradžioje užvirė ginčai dėl gegužės 17 dieną vykusios mergaitės paėmimo operacijos vaizdo įrašo. Prokurorė Nina Raugienė skaitė eilę teisinių nuostatų, kurie, pasak jos, neleidžia paviešinti ikiteisminio tyrimo medžiagos, susijusios su nepilnamečiu nukentėjusiu asmeniu.

REKLAMA

Pasak Petro Gražulio, komisija be minėto vaizdo įrašo sprendimo priimti negali. Pasak jo, tai būti tarsi sprendimas „užrištomis akimis“.

„Ar tai nėra Seimo kaip institucijos pažeminimas? Seimas skiria prokurorą, o prokuroras paskui Seimui rodo špygą?“ – klausė „tvarkietis“.

Seimo narys Antanas Matulas klausė, kodėl prokurorai pateikė vaizdo įrašo raštišką aprašymą, jei paties vaizdo įrašo viešinimas yra negalimas. Pasak jo, toks sprendimas kelia rimtų abejonių, – jei raštiškas aprašymas tariamai vis tiek turėtų nupasakoti įrašo turinį, kodėl tuomet negalima parodyti paties įrašo.

REKLAMA
REKLAMA

A. Matulas, Mečislovas Zasčiurinskas ir P. Gražulis dėstė argumentus, kad šią tyrimo komisiją sudarantys Seimo nariai turi leidimus dirbti su slapta medžiaga, todėl turi teisę pamatyti ir minėtą vaizdo įrašą.

P. Gražulis kategoriškai tvirtino, kad be minėto vaizdo įrašo komisija sprendimo priimti negali. Jis pasiūlė apskritai nutraukti komisijos darbą.

„Jei norite, keiskite įstatymus ir Konstituciją, įrašykite, kad prokuroras turi klausyti Seimo nario“, – pykčio neslėpęs pareiškė generalinis prokuroras Darius Valys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po ilgų ginčų komisijos posėdis paskelbtas uždaru.

Lauks, kol baigsis Seimo narės kadencija

Apie pusantros valandos uždarame komisijos posėdyje išbuvę prokurorai žiniasklaidai dar kartą pareiškė, kad sprendimas neparodyti komisijai vaizdo įrašo yra paremtas teisinėmis nuostatomis.

Pasak D. Valio, jei komisija nuspręstų nepanaikinti N. Venckienės teisinio imuniteto, byla būtų baigta, nes jos nebebūtų galima perduoti teismui. Tiesa, prokurorė N. Raugienė priminė, kad N. Venckienė galėtų būti patraukta teisinėn atsakomybėn, kai baigtųsi jos kaip Seimo narės kadencija.

REKLAMA

N. Raugienė priminė Evaldo Lementausko atvejį, kuriam teisinė neliečiamybė panaikinta nebuvo, tačiau pasibaigus jo, kaip Seimo nario kadencijai, byla buvo atnaujinta. Pasak prokurorų, šiuo atveju senaties terminas sudarytų aštuonerius metus, tai yra iki 2020 metų.

Gausiai susirinkę N. Venckienės rėmėjai nevaldė emocijų. Kalbant N. Raugienei, buvo galima išvysti įvairių garliaviškių grimasų ir išgirsti smerkiančių šūkių. Generalinis prokuroras D. Valys buvo išvadintas svoločiumi, jis buvo palydėtas šūksniais: „Degsi pragare!“.

REKLAMA

N. Venckienė: įrašas privalo būti parodytas

 „Nei vieno iš tų nusikaltimų, kuriais mane kaltina, nepadariau“, – komisijos posėdyje pareiškė N. Venckienė. „Gegužės 17 dieną buvo panaudota baisiausia, tiesiog nesuvokiama prievarta prieš vaiką. Nesuprantu kurioje vietoje aš įkandau ar įspyriau Laimutei Stankūnaitei. Nei kandžiojau, nei spardžiau“, – tvirtina N. Venckienė, visus kaltinimus vadinanti tik prokuratūros interpretacijomis.  

N. Venckienė tvirtino, kad net teoriškai negalėjo įspirti L. Stankūnaitei, nes ji buvo saugoma daugybės pareigūnų. Pasak jos, teisintis dėl tokių dalykų jai yra žema. „Tai yra tik D. Valio interpretacijos. Teismo sprendimas buvo įvykdytas pažeidžiant visus įstatymus, susijusius su vaiko teisėmis“, – tvirtino N. Venckienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būtent dėl to, pasak jos, generalinis prokuroras komisijai ir nepateikė mergaitės paėmimo įrašo. „D. Valys jus laiko kvailais, nepateikdamas jums to įrašo. D. Valys meluoja ir šmeižia mane. Gali patvirtinti tik vaizdo įrašas, kitų galimybių nėra“, – pareiškė Seimo narė. N. Venckienė ir tvirtino, kad prokurorų pateikti argumentai, kodėl vaizdo įrašas negali būti parodytas, yra neteisingi, o įrašas komisijai privalo būti parodytas.

***

ELTA primena, kad Seimas protokoliniu nutarimu prašė generalinio prokuroro Dariaus Valio pateikti Seimo laikinajai tyrimo komisijai, spręsiančiai dėl Seimo narės N. Venckienės teisinės neliečiamybės, vaizdinę medžiagą iš „Klonio gatvės Kedžių namo viduje vykusių įvykių 2012 m. gegužės 17d.".

REKLAMA

Seimas iki balandžio 2 d. pratęsė Laikinosios tyrimo komisijos darbą. Kaip teigė Seimo laikinosios tyrimo komisijos pirmininkas Vytautas Saulis, kovo 20 d. vykusiame komisijos posėdyje buvo priimtas sprendimas dar kartą kreiptis į Generalinę prokuratūrą su prašymu pateikti 2012 m. gegužės 17 d. įvykių Garliavoje vaizdo įrašą. S

eimo laikinajai tyrimo komisijai liudijusi N. Venckienė sakė, kad nė vieno iš tų nusikaltimų, kuriais yra kaltinama, nėra padariusi. Ji komisijos posėdyje pareiškė, kad visą tiesą atskleisti gali tik minėtas vaizdo įrašas. Praėjusią savaitę Seimo komisijoje apsilankė generalinis prokuroras D. Valys, Generalinės prokuratūros prokuroras Žydrūnas Radišauskas, Šiaulių apygardos prokuratūros prokurorė Nina Raugienė. Jie už uždarų durų išdėstė savo argumentus, atsakė į komisijos narių klausimus, tačiau nepateikė gegužės 17 d. mergaitės paėmimo Garliavoje vaizdo įrašų. Komisija gavo šio įvykio aprašymą.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų