REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mero nuomonė keičiasi pagal vėjo kryptį

Tautiniam jaunimui Gedimino prospektu žygiuoti leis, o homoseksualams?

Jau tapo įprasta, kad įvairių nevyriausybinių organizacijų atstovai norėdami surengti Vilniuje masinius renginius varsto ne tik savivaldybės, bet ir teismų duris, o štai miesto vadovų nuomonė keičiasi nuo vėjo krypties.

REKLAMA
REKLAMA

Kitąmet eitynes rengti leis  

Nors Kovo-11-osios eitynės Gedimino prospektu buvo nesankcionuotas renginys ir leidimo žygiuoti šia sostinės gatve išduota nebuvo, Nepriklausomybės diena paminėta be rimtesnių incidentų. Tai pakeitė ir miesto mero nuomonę: Artūras Zuokas kovo 12-ąją žiniasklaidai teigė, kad kitąmet ir Vasario 16-ąją, ir Kovo 11-ąją gali būti leidžiama tokias eisenas organizuoti Gedimino prospekte. „Šios eitynės gerokai skyrėsi nuo tų, kurios vyko 2008 metais ir pernai. Jose nebuvo jokių įžeidinėjimų ar tautinę nesantaiką kurstančių plakatų, transparantų, faktiškai neskambėjo šūkiai „Lietuva – lietuviams!“ Nors kai kurie pavieniai asmenys bandė tai skanduoti, patys eitynių iniciatoriai ir eitynių dalyviai parodė, kad tokie šūkiai nepriimtini ir tuos asmenis sudrausmindavo“, – sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas. Vilniaus meras ketina kreiptis į Vilniaus miesto Tarybą iš naujo persvarstyti reglamentuotą leidimų išdavimo tvarką tokiems renginiams Gedimino prospekte. „Tačiau, suprantama, policija turės įvertinti šias nesankcionuotas eitynes. Esame demokratiška šalis, nors eitynės praėjo be nesantaiką kurstančių veiksmų, teisinėje valstybėje įstatymų laikymasis yra privalomas visiems. Be to, Vilniaus apygardos administracinis teismas konstatavo, kad Savivaldybė žygiuoti Gedimino prospektu neleido teisėtai“, – pabrėžė A.Zuokas.

REKLAMA

V. Simonka: Kovo 11-osios eitynės parodė visą padėties absurdą

Liepos mėnesį miesto savivaldybės laukia dar vienas išbandymas – Lietuvos gėjų lyga (LGL) prašo leidimo Vilniuje surengti homoseksualų eitynes „Baltic Pride“. Kaip ir Kovo 11-osios, taip ir šių eitynių organizatoriams savivaldybė yra nurodžiusi, kad žygiuoti bus galima tik Upės gatve. Dėl šio sprendimo šiuo metu vyksta teismai.

Naujienų portalo balsas.lt kalbintas LGL vadovas Vladimiras Simonka, paklaustas, ar Kovo 11-osios nesankcionuoto renginio praktika kaip nors keičia planus organizuoti eitynes, sakė: „Iš tiesų tai suteikia vilties, nes savivaldybės noras suformuoti virtualią gatvę eitynėms subliūkšta. Savivaldybė dabar turės mažiau nesąžiningų argumentų, kad Upės gatvė yra puiki vieta pilietinės visuomenės renginiams. Kovo 11-osios eitynės parodė visą padėties absurdą: organizacija, kuri galbūt pažeidė susirinkimo įstatymą, gali pretenduoti į Gedimino prospektą jau kitąmet, o mes, kurie įstatymų nepažeidinėjame, atsiduriame podukros vietoje, mus siunčia į segreguotą erdvę.“

REKLAMA
REKLAMA

V. Simonką stebina mero nuomonės pokyčiai po nesankcionuotų eitynių: „Esu nuoširdžiai nustebęs. Jei miesto vadovo nuomonė ir toliau bus taip keičiama, galima sulaukti ir mums palankių sprendimų. Panašu, kad kartais viešojoje erdvėje savivaldybės atstovų išsakyta nuomonė nieko nereiškia, nes ji po kurio laiko keičiama. Vadinasi, kas buvo pasakyta mūsų atveju, taip pat bus pakeista.“ Pašnekovo teigimu, gal nebereikės LGL kreiptis į antros instancijos teismą ir su miesto valdžia pavyks išspręsti eitynių klausimą.

V. Simonka kategoriškai atmetė variantą, kad jų eitynės taip pat galėtų vykti nesankcionuotai: „To būti negali, nes gerbiame įstatymus ir jų laikomės. Jokių nesankcionuotų renginių nebus, nors gal kai kam to norėtųsi. Eitynės vyks ten, kur bus gautas leidimas. Susidarė įdomi situacija, nes teismas yra pripažinęs, kad miesto savivaldybės sprendimas yra teisėtas, o paskui meras pareiškia, kad kitais metais eitynes leis. Man įdomu, kaip jaučiasi mūsų teismai? Juk pats meras paneigia to, dėl ko kariavo teisme.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų