REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Šiandienos straipsnyje tyrinėjame pieninių šokoladų „Karūna“ ir „Cadbury Dairy Milk“ etiketes. Produktai pasirinkti dėl jų populiarumo. Pastaraisiais metais „Karūnos“ šokolado plytelės nuolat pelno kasmetinio konkurso „Populiariausia prekė“ titulus kaip perkamiausias šokoladas Lietuvoje. Jungtinėje Karalystėje daugelį metų žinomi „Cadbury Dairy Milk“ šokolado gamintojai, jų produktas taip pat puikuojasi perkamiausiųjų dešimtukuose.

REKLAMA
REKLAMA

Pradėkime nuo sudėties:

Šokolado „Karūna“ sudėtis: nenugriebto pieno milteliai, trinta kakava, kakavos sviestas, augaliniai riebalai, išrūgų milteliai, pieno riebalai, emulsikliai (sojų lecitinas, E476), kvapioji medžiaga. Kakavos sausųjų medžiagų – ne mažiau kaip 25%.

REKLAMA

Lecitinas, dažnai vartojamas šokolado struktūrai pagerinti, nėra laikomas kenksmingu ir nesukelia alerginių reakcijų.

E476 – poliglicerolio poliricinoleatas. Dažnai naudojamas kartu su lecitinu šokolado struktūrai stabilizuoti. Jokio kenksmingo poveikio žmogaus organizmui nepastebėta, ši medžiaga naudojama šokolado gamintojų, nes leidžia pagaminti šokoladą pigiau ir vartojant mažiau kakavos sviesto.

Lietuviškoje etiketės versijoje gamintojai pamiršo paminėti cukrų, nors jis įtrauktas kitų kalbų etiketės vertimuose ir maistingumo lentelėje. Daugiau nei pusę šokolado (ir britiško, ir lietuviško) sudaro cukrus.

REKLAMA
REKLAMA

„Cadbury Fair Trade Dairy Milk“ sudėtis: pienas, cukrus, kakavos sviestas, kakava, augaliniai riebalai, emulsikliai (E442, E476), kvapiosios medžiagos. Kakavos sausųjų medžiagų – ne mažiau 20%.

E442 – amonio fosfatidas. Stabilizatorius, saugantis šokoladą nuo išskydimo. Šalutinių poveikių nepastebėta, medžiaga laikoma nekenksminga.

Nors abiejų šokoladų sudėtis gana panaši, lietuviškame šokolade kiek daugiau riebalų (augaliniai ir pieno riebalai). Anot šokolado ekspertų, geros kokybės šokolade turi būti daugiau kakavos sviesto, pigiuose šokoladuose jis papildomas kitais riebalais. Jei šokolade daugiau kakavos sausųjų medžiagų ir kakavos sviesto, jam reiks mažiau cukraus. Įdomus faktas – Europos Sąjungoje pieniniame šokolade minimalus reikalaujamas kakavos sausųjų medžiagų kiekis – 25%. Tačiau išimtis padaryta Jungtinės Karalystės, Airijos ir Maltos gamintojams – jie į pienišką šokoladą teprivalo dėti 20% kakavos sausųjų medžiagų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Cadbury šokoladas pažymėtas Fairtrade ženklu, kuris reiškia, jog pirkdami šį produktą, remiate sąžiningą prekybą – ši tarptautinė organizacija siekia, kad neturtingose šalyse dirbantys eiliniai darbuotojai bei fermeriai turėtų galimybes pagerinti savo darbo bei gyvenimo sąlygas.

Ant „Karūnos“ šokolado pakuotės pasigendame ženklo, ar šokoladas tinkamas vartoti vegetarams, tačiau yra įspėjimai alergiškiems žmonėms – šokolade yra pieno, sojų, gali būti riešutų, kviečių pėdsakų.

Pliusas „Cadbury Dairy Milk“ šokoladui – jame naudojami ne pieno milteliai, o pienas. Cadbury reklamose nuo seno pabrėžiama, kad jų šokoladuose yra pusantros stiklinės pieno.

REKLAMA

Verdiktas – mūsų manymu, šokoladai vienas kitam nenusileidžia kokybe. Galbūt „Cadbury Dairy Milk“ šokoladas kiek patrauklesnis dėl mažesnio riebalų kiekio ir Fairtrade prekybos rėmimo. Belieka rinktis pagal skonį, šiuo atveju verta pastebėti, kad dėl didesnės kakavos miltelių koncentracijos „Karūnos“ pieninis šokoladas vos vos tamsesnis už „Cadbury Dairy Milk“. Skanaus!

Pasikartosime, kad šiuo straipsniu nesiekiame reklamos jokiais kompanijai ar produktui ir nepretenduojame į mokslinį tyrimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų