REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žurnalas „Science“ rašo, kad kai kurios augalų rūšys vilioja bites ne tik nektaru, bet ir stipria doze kofeino. Mokslininkai nustatė, kad bitės tokius augalus geriau prisimena.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie Coffea ir Citrus šeimų augalai gali gaminti nektarą, kurio sudėtyje yra kofeino. Kartais jo būna beveik tiek, kiek rastume kavos puodelyje. Mokslininkams parūpo išsiaiškinti, kokį poveikį kofeinas daro bitėms.

REKLAMA

Tyrimų eigoje paaiškėjo, kad bitės daug geriau prisimena tuos augalus, kurių nektaro sudėtyje buvo tonizuojančių medžiagų. Jei momentinis atsakas į nektaro trauką tarp nektaro su kofeinu ir be jo buvo beveik toks pats, tai skirtumai labai išryškėjo po 24 ar net 72 valandų – tiriamos bitės pirmiausiai rinkosi nektarą iš tų augalų, kurie jas galėjo „pavaišinti“ doze kofeino.

Pavyko rasti ir panašumų su poveikiu žmogaus smegenims, nors pastarosios labai skiriasi nuo vabzdžių. Bičių smegenyse kofeinas sujaudina neuronų grupę, vadinamą „Kenijono ląstelėmis“. Panašią funkciją žmonių smegenyse atlieka neuronai, atsakingi už asociatyvųjį mąstymą. Kuo jautresni šie neuronai, tuo organizmui lengviau susieti patiriamą pojūtį su kvapu, skoniu ir malonumu.

Didelis kofeino kiekis kenksmingas vabzdžiams. Bitės turi išugdytą savybę atpažinti kofeino kiekį nektare ir vengti jo, kai koncentracija yra per didelė. Todėl, rašo „Science“, augalai turi surasti tinkamą proporciją, kad padėtų bitėms juos prisiminti, bet neatbaidytų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų