REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Marsą tiriantis NASA marsaeigis „Curiosity“ jau ketvirtą parą veikia vadinamuoju „saugiu“ režimu: jis buvo priverstas nutraukti mokslinius tyrimus dėl penktadienį įvykusio vieno iš šio aparato kompiuterių sutrikimo.

REKLAMA
REKLAMA

NASA inžinieriai perkrovė šį marsaeigio kompiuterį, tačiau paliko „Curiosity“ veikti saugiuoju režimu. Nors ryšys su Žeme ir toliau palaikomas, „Curiosity“ funkcionalumas yra apribotas. Jis laikinai nutraukė savo vykdomus tyrimus, pranešė NASA atstovai.

REKLAMA

Pranešama, kad marsaeigio sutrikimas buvo užfiksuotas dar ketvirtadienio vakarą JAV laiku. Iki šio laiko visavertis „Curiosity“ funkcionalumas dar neatstatytas. Pasak „Curiosity“ tyrimų projekto vadovo Richardo Cooko, NASA inžinieriai atstatė standartinius sutrikusio kompiuterio nustatymus ir pradėjo įprastinių operacijų atkūrimo procesą.

Sąmokslo teorijų šalininkai reiškia nuostabą, kad iki šiol nepriekaištingai veikęs „Curiosity“ sugedo būtent tada, kai marsaeigio laboratorija analizuoja pirmuosius paimtus Marso uolienų mėginius. Jie vasario 11 d. buvo paimti mokslininkų pasirinktame riedulyje išgręžus 1,6 cm skersmens ir 6,4 cm gylio skylutę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų