REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Susitikime su rajono Ūkininkų sąjungos atstovais dalyvavusi Nacionalinės žemės tarnybos Kelmės skyriaus vedėja Danutė Puidokienė ne tik pateikė nemažai informacijos, bet sulaukė ir klausimų. Žemdirbiai domėjosi žemės reforma, kelių apsaugos zonomis.

REKLAMA
REKLAMA

Kelių apsaugos zonose darbai derintini su kelininkais

Nacionalinės žemės tarnybos Kelmės skyriaus vedėja Danutė Puidokienė supažindino su Vyriausybės nutarimu nustatytomis kelių apsaugos zonomis, kurios priklauso nuo kelių pobūdžio.

REKLAMA

Vietinės reikšmės kelių apsaugos zonos – po 10 metrų nuo kelio vidurio į abi puses, rajoninių kelių – 20 metrų, krašto kelių – 50 metrų, magistralių – 70 metrų.

Vyriausybės nutarimais nustatyti ir tam tikri kelių apsaugos zonose darbų apribojimai. Bet kokiu atveju, darbų vykdymą reikia iš anksto suderinti su kelininkais, nes visi darbai turi įtakos eismo saugumui.

„Mes ginčų tarp gyventojų ir kelininkų nesprendžiam, darbams įtakos nedarome. Mūsų tarnybos pareiga – įteisinti pamatuotus sklypus. Tačiau iškilus neaiškumams galima kreiptis į tarnybą patarimo ar duomenų pasitikslinimo“, – sakė D. Puidokienė.

REKLAMA
REKLAMA

Žemės reformos problemos

Ir Nacionalinei žemės tarnybai, ir patiems ūkininkams, deklaruojantiems pasėlius, pasak Danutės Puidokienės, iškilo tam tikrų problemų. Per praėjusius metus pasikeitė kai kurie teisės aktų reikalavimai.

Asmuo, norintis deklaruoti žemės plotą, tai gali padaryti seniūnijose, pas žemės ūkio specialistus arba Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriuje.

„Renkame duomenis apie praėjusių metų derlių. Rudenį iš Nacionalinės žemės tarnybos gavome nurodymą atlikti kontrolę duomenų bazėje, sutikrinti deklaravusiųjų pasėlius valstybinėje žemėje asmenis su mūsų išduotais dokumentais, patvirtinančiais žemės naudojimosi teisę. Gavome didžiulį sąrašą, kuriame deklaruota apie 3 tūkstančiai valstybinės žemės sklypų, nors nuomos sutartys nesudarytos“, – sakė D. Puidokienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2013 metams prašymai laikiniems leidimams naudotis laisva valstybine žeme pirmame etape priimami iki kovo 31 dienos. Kitas etapas – iki liepos 31 dienos. Anksčiau sudaryti nuomos sutartis buvo galima iki metų pabaigos.

Vedėja prašė seniūnijų žemės ūkio specialistų, Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus žmonėms priminti kuo skubiau sudaryti valstybinės žemės nuomos sutartis, taip pat – ir pernykščiams deklaruotiems žemės sklypams.

Iškilus neaiškumams, deklaravusieji pasėlius valstybinėje žemėje bus kviečiami į tarnybą. Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso straipsnį už valstybinės žemės užgrobimą (deklaravimą be nuomos sutarties) baudžiama nuo 1 iki 2 tūkstančių litų bauda.

REKLAMA

Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėjas Juozas Rimkus teigė, jog pasėlių deklaravimo tvarka nustatyta Žemės ūkio ministerijos. Pasėlius deklaruoja tas žmogus, kuris juos sėja, o ne nuomoja. Taip pat ir pievas.

„Suprantama, kad Nacionalinės žemės tarnybos laukia didžiulis darbas. Bet per pasėlių deklaravimo įkarštį seniūnijų žemės ūkio specialistai tikrai neturi laiko aiškintis, ar žmogus sudaręs valstybinės žemės nuomos sutartis“, – sakė J. Rimkus.

Keičiasi asmeninio ūkio išsipirkimo skaičiavimo tvarka

Nacionalinės žemės tarnybos Kelmės skyriaus vedėja Danutė Puidokienė informavo, jog keičiasi asmeninio ūkio išsipirkimo skaičiavimo tvarka.

REKLAMA

Nuo kovo 1 dienos kainos skaičiuojamos pagal žemės verčių žemėlapius.

D. Puidokienė informavo, jog rajone žemės reforma baigiasi, nuosavybės teisių sugrąžinimas įvykdytas 99 procentais. Liko keliolika asmenų, kuriems reikia atkurti nuosavybės teisę.

Paruošta apie 80 sklypų aukcionams, 211 sklypų projektuojami.

Valstybinės žemės pirkimui prašymai šiemet dar nėra priimami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų