REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę bankas „JP Morgan“ pranešė, kad per 2013-2014 m. atleis apie 20 tūkst. darbuotojų dėl didelių nuostolių patirtų vartojimo ir būsto paskolų sektoriuje. Tai tik dar vienas iš daugelio pasaulio bankų pastaraisiais metais pranešančių apie masinį etatų mažinimą.

REKLAMA
REKLAMA

„JP Morgan“ iki 2014 m. pabaigos atleis 13-15 tūkst. žmonių banko būsto paskolų sektoriuje ir 3-4 tūkst. mažmeninės bankininkystės sektoriuje. Pastarąjį sektorių bankai išplėtė per finansų krizę, siekdami įveikti problemas, atsiradusias būsto paskolų sektoriuje.

REKLAMA

Pernai gruodį „JP Morgan“ iš viso dirbo 259 tūkst. žmonių. Sumažinęs darbuotojų skaičių bankas tikisi sutaupyti apie 3 mlrd. JAV dolerių.

Banko vadovas Jamie Dimonas pernai kalbėjo apie ketinimus plėstis, bet ir jis nesugebėjo išvengti tendencijos, vyraujančios didžiuosiuose bankuose - masiškai mažinti darbuotojų skaičių.

Bankų analitikas Chrisas Kotowski „Bloomberg“ sakė, kad bankai dabar gali susikoncentruoti į „veiklos našumą“, nes stabilizavosi kredito kokybė. „Kai kredito problemų daugėja, bankai visus pinigus leidžia savo problemoms spręsti. Tačiau kaip aplinka stabilizuojasi, bankai gali pradėti rūpintis savo operacijų vykdymo efektyvumu.“

REKLAMA
REKLAMA

Darbo vietų mažinimo banga

Per pastaruosius dvejus metus „GoldmanSachs“ sumažino savo darbuotojų skaičių 9 proc. – tai yra 3,3 tūkst. žmonių. O „Reuters“ pranešė, kad, pasak slaptų šaltinių, „GoldmanSachs“ gali jau šią savaitę vėl pradėti atleidinėti žmones.

Anksčiau „GoldmanSachs“ finansų vadovas Harvey Schwartzas minėjo, kad didėjantis etatų mažinimas leidžia bankui sugeneruoti didesnę vertybinių popierių grąžą. O tai yra svarbu, nes taip bankai parodo, kiek pelningi jie gali būti.

Kitas JAV bankas – „Bank of America“ dar 2011 m. paskelbė, kad iki 2015 m. panaikins 30 tūkst. etatų. Išlaidų taupymas išėjo į naudą bankui. Pasak „Forbes“, „Bank of America“ akcijos 2012 m. išaugo 60 procentų. Trečias didžiausias JAV bankas „Citigroup“ bankas per 2012 m. sumažino savo darbuotojų skaičių 7 tūkst., o pernai gruodį pareiškė, kad panaikins dar 11 tūkst. darbo vietų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mažiau darbų – daugiau premijų

Darbo vietų mažinimas prisidėjo ir prie augančių premijų Volstrito darbuotojams. Premijos, kurios atspindi pernai nuveiktus darbus, išaugo 9 procentais. Iš viso buvo išdalinta 20 mlrd. JAV dolerių. Vidutinė premijos suma vienam darbuotojui siekė 121,9 tūkst. JAV dolerių.

Tiesa, dalis premijų buvo sumokėta iki pernai metų gruodžio siekiant išvengti JAV „fiskalinio skardžio“ įstatymais numatytų didesnių mokesčių.

Iš viso Niujorko finansų sektorius pernai uždirbo 23,9 mlrd. JAV dolerių pelno. Tai beveik tris kartus daugiau nei 2011 m. kai pelnas siekė tik 7,7 mlrd. JAV dolerių.

REKLAMA

Palyginti su 2011 m. darbuotojų skaičius Volstrite sumažėjo 0,6 proc. iki 169,7 tūkstančių žmonių. Prieš finansų krizę sektoriuje dirbo 19,8 tūkst. daugiau darbuotojų.

Europos bankininkystės sektorius irgi neišvengė etatų mažinimo. „Nomura“ ketina darbuotojų Europoje skaičių mažinti 30 proc., „Royal Bank of Scotland“ – atleisti 3500 darbuotojų. Etatus mažina ir „Deutsche Bank“ bei „Credit Suisse“.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų