REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors praeityje Marsas buvo drėgnesnis ir šiltesnis, ši planeta ir mūsų dienomis gali būti vis dar tinkama mikrobiologinei gyvybei, mano JAV mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Atšiauriose gyvybei Žemės vietose, tarp jų Antarktidoje ir Atakamos dykumoje Čilėje, vykdomi tyrimai atskleidė, kad mikrobai gali puikiai prisitaikyti ir prie itin šaltos bei sausos aplinkos, Kalifornijos universitete Los Andžele (JAV) vykusioje konferencijoje, skirtoje gyvybei tinkamų sąlygų dabartiniame Marse tyrimų problemoms, pareiškė keli specialistai.

REKLAMA

Mokslininkų teigimu, ne visos Marso paviršiaus sritys šiuo metu gali būti sausos, arba, pasak jų, bent jau ne visą metų dalį. Marso tyrimai liudija, kad tam tikri Marso regionai gali būti drėkinami sezoniškai pasirodančio skysto vandens, o tai gali sudaryti palankias sąlygas mikrobiologinei gyvybei, skelbia „Space.com“.

„Mes tikrai negalime atmesti galimybės, kad šiandien Marse egzistuoja gyvybei tinkamos sąlygos“, – pareiškė Marso palydovo (MRO) „HiRise“ didelės raiškos fotokameros tyrimų programos vadovas Alfredas McEwenas iš Arizonos universiteto. Jis konferencijos dalyviams pristatė kai kurių intriguojančių „HiRise“ stebėjimų duomenis, kurie leidžia manyti, jog pavasario ir vasaros laikotarpiu Marse nuo stačių planetos paviršiaus šlaitų gali tekėti sūraus vandens srovės.

Iki šiol MRO aptiko 16 tokių Marso sričių, daugiausia milžiniško „Valles Marineris“ kanjono apylinkėse, sakė mokslininkas. Stebėjimai rodo, kad tokios skysto vandens paliktos žymės kartojasi kasmet.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų