REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kol pasaulietinė valdžia svarsto, ką daryti su uždarytų mokyklų pastatais, bažnytinė valdžia planuoja statybas. Paskelbtas atviras konkursas sukurti naujos Šiaulių Dievo Gailestingumo bažnyčios architektūrinei idėjai. Bažnyčia su parapijos namais projektuojama daugiabučių pašonėje. Lenkai naujai bažnyčiai jau dovanojo paveikslą.

REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybės sąlyga – rengti konkursą

Dievo gailestingumo bažnyčia iškiltų trikampiame sklype Lieporių ir V. Grinkevičiaus gatvių sankirtoje. Šalia – Lieporių gimnazija, daugiaaukščiai daugiabučiai, parkas.

REKLAMA

7700 kvadratinių metrų visuomeninės paskirties žemės sklypas bažnyčiai statyti buvo suplanuotas prieš dvejus metus.

Pernai sklypas neatlygintinai perduotas 99 metams naudotis Švenčiausios Mergelės Marijos Nekalto Prasidėjimo parapijai.

Architektūrinės idėjos konkursą rengia parapija ir Lietuvos architektų sąjungos Šiaulių skyrius.

Savivaldybė, perduodama sklypą, iškėlė sąlygą surengti tokį konkursą. Dalyvių projektai bus viešai pristatyti gegužės 28–birželio 10 dienomis visuomenei svarstyti.

REKLAMA
REKLAMA

Konkurso komisija, kuriai vadovauja Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, geriausią projektą išrinktų birželio 12 dieną. Komisijos nariai – dvasininkai ir architektai. Tarp jų yra Šiaulių miesto vyriausioji architektė Rasa Budrytė.

Idėjos kontūrai

Parapijos klebonas Vytautas Kadys ir Šarūnas Sabaliauskas, Lietuvos architektų sąjungos Šiaulių skyriaus pirmininkas, vakar supažindino su idėjos kontūrais.

Architektams keliama sąlyga sukurti bažnyčią su maždaug 200 sėdimų vietų. Palyginimui – Pietiniame rajone pastatytos Švenčiausios Mergelės Marijos Nekalto Prasidėjimo bažnyčia yra 400 sėdimų vietų, o iš viso talpina 600 tikinčiųjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būtų statomi ir parapijos namai, klebonija ir dviejų salių laidojimo namai. Visas kompleksas užimtų 2200 kvadratinių metrų plotą. Orientacinė jo vertė – 8 milijonai litų.

V. Kadys pabrėžė, jog orientuojamasi į bendruomenės socialines reikmes. Parapijos namuose kurtųsi „Caritas“, šeimos, jaunimo centrai, knygynėlis.

„Ir jauniems, ir mažiems, ir seneliams tai būtų susiėjimo, susibėgimo, savitarpio pagalbos ir dvasinio bendravimo, kurio ilgimės, vieta, – sakė klebonas. – Akcentuojame atsivėrimą į žmones, tikėjimo sklaidą ir rūpinimąsi žmogumi, ypač laukiančių pagalbos. Oreintuojamės į parapijiečių telkimą.“

REKLAMA

Pirmiausia gali iškilti būtent socialinėms reikmėms skirti pastatai, o pati bažnyčia – vėliau.

Konkurso dalyviams keliama sąlyga numatyti statybą atskirais etapais, kad kiekviena komplekso dalis galėtų funkcionuoti atskirai.

Iššūkis architektams

Š. Sabaliausko teigimu, šis konkursas architektams yra nemenkas iššūkis.

„Bažnyčią paprastai įsivaizduojame kaip architektūrinę dominantę, – sakė architektas. – Bet čia statyti tokią bažnyčią, kai šalia yra dvylikaaukščiai namai, neišeis. Jų neperšoksi ir tai būtų didelė architektūrinė klaida. Todėl nurodyta ir orientacinė projekto suma, kad klaidos būtų išvengta. Be to, bažnytkaimio principas daugiaaukščių daugiabučių rajone būtų juokingas.“

REKLAMA

Anot architekto, tokios klaidos padarytos statant bažnyčias Šventojoje, Klaipėdoje.

Nauja Šiaulių bažnyčia užimtų tik apie trečdalį viso komplekso – būtų 700 kvadratinių metrų. Numatomas jos aukštis – 30 metrų, kaip dešimties aukštų namo. Dvasininkų pageidavimu, bažnyčia turi būti kupolinė.

„Kupolas – Dievo gailestingumo, viešpatavimo visame pasaulyje simbolis ir rūpesčio, bei globos simbolis, – sakė V. Kadys. – O kuriama Dievo gailestingumo šventovė.“

Idėja sklinda – sulaukta ir dovanos

Dalyvauti konkurse jau užsiregistravo viena Lietuvos architektų grupė. Susidomėjo konkursu ir JAV lietuvių išeivijos architektas Rimas Mulokas, kurio tėvas yra projektavęs ne vieną bažnyčią.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Š. Sabaliauskas teigė, jog domisi ir Šiaulių architektai.

„Tikimės sulaukti daugiau kaip dešimt dalyvių“, – prognozavo konkurso rengėjas.

V. Kedys pasidžiaugė, jog idėja sklinda ir tarp aukotojų. Lenkijos Varšuvos Šv. Stanislovo parapija naujai Šiaulių bažnyčiai jau padovanojo Dievo gailestingumo paveikslą.

Tačiau jis neslėpė, jog nesitiki iš aukotojų surinkti milijonų litų bažnyčios statybai, ir neprognozuoja, kada ji gali būti pastatyta.

„Ieškosime lėšų tarptautiniuose fonduose, – sakė V. Kadys. – Lauksime projekto ir teiksime jį krikščioniškos paramos fondams Vokietijoje, JAV“.

REKLAMA

Ar ne per daug bažnyčių bus Šiauliuose? Ar išsilaikys?

„Tai vis akcentuojama, bet Pietiniame pastatėme bažnyčią ir išsilaikome, – sakė klebonas ir pasitelkė lenkų pavyzdį: – Kai Lenkijoje pasakiau, kad mūsų parapijoje yra 50 tūkstančių gyventojų ir tik viena bažnyčia, nustebo. Lenkijoje bažnyčia statoma 10 tūkstančių gyventojų.“

Rūta JANKUVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų