REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę gali paaiškėti kai kurie sprendimai dėl lietuvių kalbos egzamino palengvinimo tautinių mažumų mokyklų mokiniams, sako Prezidentės vyriausioji patarėja švietimo, mokslo, kultūros ir nevyriausybinių organizacijų klausimais Virginija Būdienė. Tačiau ji pabrėžia, kad visose mokyklose - ar jos yra tautinių mažumų, ar ne - turėtų būti geriau mokoma lietuvių kalbos.

REKLAMA
REKLAMA

Komentuodama valdančiosios koalicijos sprendimą palengvinti lietuvių kalbos egzaminą tautinių mažumų mokyklų abiturientams, V. Būdienė teigė, kad jau dvejus metus mokyklose lietuvių ir tautinių mažumų mokyklų mokiniai mokosi pagal tą pačią programą.

REKLAMA

"Taigi egzaminas toks, koks yra sumanytas pagal tą pačią programą, jis yra nebeatšaukiamas - juk nepaliksi vaikų antriems ar tretiems metams, kad dar kartą mokytųsi ir pagal kažkokią kitokią programą. Taigi vienoda programa jau yra natūralus dalykas", - "Žinių radijui" antradienio rytą sakė Prezidentės patarėja.

Ji priminė įvykusias derybas pernai, kai buvo nustatytas 8 metų pereinamasis laikotarpis vertinant abiturientų darbus.

REKLAMA
REKLAMA

"Tam tikri palengvinimai jau buvo nustatyti pernai, tačiau pasikeitus valdančiajai daugumai vėl šis klausimas buvo iškeltas ir labai nesinorėjo, kad vaikai taptų politikos įkaitais. Dėl to yra siekiama, dar ministro, kiek žinau, nėra pasirašyta, dar papildomų pakeitimų. Kai kurie pakeitimai, kiek žinau, žada būti pasirašyti ir padaryti. (...) Galbūt tautinių mažumų abiturientams šiek tiek sumažės minimalus reikiamų parašyti žodžių rašinyje skaičius, taip pat galima bus pasirinkti iš daugiau autorių rašant rašinį, tačiau tai turėtų galioti ir lietuvių kalba besimokiusiems mokyklose, nes kitaip gali atsirasti tam tikra diskriminacija. Turėtume nuogąstavimų, kad per daug atskyrus šiuos du rašinius aukštosios mokyklos gali sukrusti ir galvoti, ar gali būti lygiavertiškai įskaitomi", - kalbėjo B. Būdienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Prezidentės vyriausiosios patarėjos švietimo, mokslo, kultūros ir nevyriausybinių organizacijų klausimais, švietimo ir mokslo ministras privalės siekti kompromiso, kuris gali paaiškėti šią savaitę.

"Galbūt šią savaitę išgirsime žinias, kokie tie palengvinimai galbūt bus, tačiau labai svarbu, kad nauji palengvinimai nebūtų labai ilgalaikiai, kad iš tikrųjų nebūtų diskriminuojami lietuvių mokyklose besimokantys vaikai. Kiek žinau, ministras yra nusprendęs vieniems metams tam tikrus palengvinimus padaryti, o vėliau žiūrėti", - sakė V. Būdienė.

Jos teigimu, per pernai vykusį bandomąjį egzaminą paaiškėjo, kad skirtumai tarp lietuvių ir tautinių mažumų mokyklų nedideli. V. Būdienė paragino kelti bendrą lietuvių kalbos mokymo lygį visose mokyklose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų