REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja Jovita Neliupšienė, atsakydama vertintojams, sakantiems, kad derybose dėl 2014-2020 m. Europos Sąjungos (ES) biudžeto Lietuva prioritetinėse srityse negavo tiek, kiek prašė, teigė, kad skaičiai rodo, jog geresnio rezultato buvo sunku tikėtis.

REKLAMA
REKLAMA

"Kiekvienas vertintojas turi teisę turėti savo nuomonę, bet visų pirma turime kalbėti skaičiais ir faktais. Kaip galima suskaičiuoti, kokia yra skiriama parama? Europos Komisija, taip pat atskiros šalys vienos su kitomis save lygina vertindamos, kiek, pavyzdžiui, vienas litas, įmokėtas į Europos Sąjungą įnašo, atneša pridėtinės vertės. Šioje finansinėje perspektyvoje vienas įmokėtas Lietuvos litas atneš beveik 5,5 euro. Manau, kad tai yra didelė suma", - antradienio rytą "Žinių radijui" sakė J. Neliupšienė.

REKLAMA

Anot Prezidentės patarėjos, išaugo ir paramos intensyvumas, tai yra skaičius, rodantis, kiek ES paramos būsimojoje finansinėje perspektyvoje tenka vienam žmogui. Dabar vienam Lietuvos gyventojui teks 612 eurų paramos per metus, o 2007-2013 m. perspektyvoje teko tik 489 eurai per metus.

"2014-2020 m. ES parama Lietuvai sudarys 3,67 proc. mūsų šalies BVP. Skaičiai atrodo tokie tolimi ir nematomi, bet jei mes juos paskaičiuojame ir paverčiame tokiais labiau suprantamais ir artimesniais, iš tiesų jie yra dideli. Ypač turint omenyje, kad biudžetą reikėjo mažinti. (...) Vargu ar buvo galima tikėtis geresnio rezultato", - tvirtino J. Neliupšienė.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį ES šalių vadovai sutarė dėl naujo daugiamečio ES biudžeto 2014-2020 metų laikotarpiui. Lietuva šioje finansinėje perspektyvoje gaus 4 milijardais litų daugiau, negu gavo 2014-2020 m. Bendras ES finansinės paramos Lietuvai paketas didėja beveik 10 procentų ir sudarys 44,5 milijardo litų.

Po derybų D. Grybauskaitė pabrėžė, kad tokiu Europai sudėtingu metu pasiektas visoms šalims geriausias įmanomas rezultatas.

"Įvertinus, kaip mažėjo visas ES biudžetas, ir sunkumus, su kuriais susiduria Europa, tai geriausias rezultatas, kokio tik galėjo tikėtis Lietuva. Daugiau nei 44 milijardai litų septyneriems metams - tikrai didelė injekcija Lietuvos ekonomikai ir naujos galimybės šalies žmonėms", - Prezidentūros spaudos tarnybos pranešime cituojama šalies vadovė.

Taip ženkliai, 33 mlrd. eurų, ES biudžetas buvo mažinamas pirmą kartą per pastaruosius kelis dešimtmečius.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų