• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvieną mėnesį „Kaspersky Lab“ filtrai sugauna kelias dešimtis tūkstančių sukčių laiškų įvairiomis kalbomis. Daugiausia kenkėjų aukomis rizikuoja tapti naujokai, neseniai pradėję naudotis internetu, nežinantys, kaip elgtis virtualioje erdvėje, todėl linkę naiviai tikėti viliojamais sukčių pažadais, sakoma bendrovės pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

„Kaspersky Lab“ ekspertė Marija Rubinštein pasakoja apie vieną iš labiausiai paplitusių sukčiavimo būdų – vadinamuosius Nigerijos laiškus.

REKLAMA

Kaip rodo pavadinimas, jie 9-ąjį dešimtmetį pirmą kartą pasirodė būtent Nigerijoje. Sukčiavimo schemos esmė paprasta. Iš pradžių kenkėjai rašė laiškus pareigomis pažemintų Nigerijos pareigūnų, diktatorių žmonų vardu ir prašė padėti į užsienį pervesti savo milijonus. Už šią paslaugą laiško gavėjui žadėjo rimtą atlyginimą. Kad operacija būtų įvykdyta, adresatas privalo padengti einamąsias išlaidas ir išleisti nedidelius, palyginti su žadamu pelnu, pinigus. Gavusi pinigus turtinga našlė dingdavo.

REKLAMA
REKLAMA

Laikui bėgant sukčių arsenalas pasipildė naujais siužetais. Pavyzdžiui, auka viliojama pranešimu apie turtingo giminaičio palikimą arba rašoma kariškių, radusių kuriame nors karštame taške užmušto teroristo turtą, vardu. Bet ir šiuo atveju pradėjęs susirašinėti patiklus laiško gavėjas sužino, kad norint gauti pažadėtą sumą reikia apmokėti arba sąskaitos atidarymą, arba tarpininkų paslaugas, – žodžiu, padengti visiškai nedideles, palyginti su būsimu pelnu, išlaidas. Gavę pinigus našlė, mirusio giminaičio advokatas arba Amerikos karys nebeatsako į laiškus ir dingsta kaip į vandenį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mielėji, Aš, Polas Kofis, rašau Jums dėl mano mirusio kliento. Ponas R. White mirė 2003 m. balandžio 21 d. Aš bandžiau rasti ką nors iš jo šeimos narių, kad galėčiau perduoti jo pinigus – 10,5 mln. JAV dolerių, – saugomus finansiniame fonde. Prašau Jūsų susisiekti su manimi asmeniškai mano el. pašto adresu [email protected], ir aš suteikčiau visą informaciją dėl ieškinio. Nekantriai lauksiu atsakymo artimiausiu laiku. Telaimina Jus Dievas. Su nuoširdžiausiais linkėjimais Barr.koffi**********@hotmail.com („Nigerijos“ brukalų laiško pavyzdys, sukurtas automatinio vertėjo)

„Jei laiške nepažįstamas žmogus žada jums milijoninį palikimą arba dosnų apdovanojimą už tarpininkavimą, gerai pagalvokite prieš atsakydami. Tokius pranešimus siuntinėja tik sukčiai, – perspėja Marija Rubinštein. – Net jei kaip savo sąžiningumo įrodymą nepažįstamasis atsiunčia skenuotas dokumentų kopijas, neskubėkite patikėti. Padirbti dokumentus sukčiams nesudaro jokių problemų. Jei gavote laišką su viliojamu pasiūlymu nuo nepažįstamo siuntėjo, saugiausia jį tiesiog ištrinti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų