REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

VISIONS misija leis mokslininkams iš vidaus pažvelgti, kaip šis optinis reiškinys veikia Žemės atmosferą.

REKLAMA
REKLAMA

NASA mokslininkai Poker Flatse, Aliaskoje, nuo šeštadienio laukia tinkamų oro sąlygų, kad galėtų į žalia šviesa pašvaisčių nuspalvintą dangų paleisti zondavimo raketą. Ji skries 800 kilometrų aukštyje ir rinks duomenis bei darys nuotraukas Šiaurės pašvaisčių viduje ir virš jų.

REKLAMA

Pagrindinė komandos užduotis – daugiau sužinoti, kaip pašvaisčių karštis svaido deguonies atomus iš aukštesniosios Žemės atmosferos į kosmosą.

Pati pašvaistė – tai elektronų, srūvančių priešinga kryptimi, iš atokiausios atmosferos Žemės paviršiaus link, rezultatas. Jonai visuomet keliauja palei planetos magnetines linijas, tačiau kartais eismas palei linijas staiga suintensyvėja, ir atkeliaujantys elektronai ima tekėti Žemės link ir aukštesniojoje atmosferoje susiduria su deguonies ir azoto atomais. Šie atomai tuoj pat sužadinami ir išskiria raudonos ir žalios šviesos fotonus, kad vėl sugrįžtų į ankstesnę būseną.

REKLAMA
REKLAMA

Per 15 minučių truksiantį skrydį NASA VISIONS raketa praskries pro visą šį pašvaistės vyksmą ir tuomet keliaus virš jo, iki maždaug 800 kilometrų aukščio, kur susidaro pašvaisčių vėjai. Mokslininkai tikisi atrasti, iš kur pašvaistės gauna pakankamai energijos, kad sukeltų pašvaisčių vėjus, ir sužinoti, kokio dydžio yra į Žemę keliaujančių deguonies atomų srautas.

Kadangi zondavimo raketos neturi valdymo sistemos, VISIONS komandos turi laukti reikiamų oro sąlygų, ir, aišku, pačios Šiaurės pašvaistės. Tikimasi tokių sąlygų sulaukti iki tol, kol vasario 17-ąją užsivers paleidimo langas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų