REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus pareigūnams sulaikius stipriausią Lietuvoje, kaip juos įvardijo pats generalinis policijos komisaras Saulius Skvernelis, gaują, Kaunas nuščiuvęs laukia, kas gi dabar bus. Iki šiol kauniečių tirtos Agurkinių bylos baigdavosi teismuose, vis dėlto – tik menkais nuosprendžiais.

REKLAMA
REKLAMA

Paleido už pinigus?

Istorija kas kiek laiko pasikartoja – taip pat ir nusikalstamame pasaulyje. Pastaruoju metu Kauno mafijos autoritetu, Agurkinių gaujos vadeiva vadinamas 41 metų Saulius Velečka, pravarde Agurkas, kuris dabar trims mėnesiams uždarytas už grotų kaip kaltinamasis narkotikų kontrabandos organizavimu, neteisėtu praturtėjimu, priklausymu organizuotam nusikalstamam susivienijimui, jau buvo sulaikytas 2008-ųjų spalį. Tuomet jį kartu su Norbertu Tučkumi sulaikė Policijos departamento Kriminalinės policijos valdybos pareigūnai, narpliojantys rezonansinius praėjusio šimtmečio pabaigos nusikaltimus, ir išsivežė į Vilnių.

REKLAMA

Kaip ir dabar, tąkart apie gaujos šulų sulaikymą nieko nebuvo pranešta Kauno pareigūnams. Ir areštavo Agurką, kaip ir dabar, Vilniaus teismas. Tik ne trims, o dviem mėnesiams. N. Tučkus į laisvę buvo išleistas po dviejų parų. Tuomet kalbėta, kad Agurkinių vadeiva esąs sulaikytas už žmogžudystę, kurią atskleisti padėjo vienas su teisėsauga bendradarbiaujantis Kauno mafijos veteranas.

Vis dėlto jau po dviejų mėnesių S. Velečka buvo išleistas iš areštinės. Anot gandų – už 200 000 litų, kuriuos jis atseit sumokėjęs pareigūnams. Tuos gandus viešai paneigė tuometinis Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vadovas Algimantas Kliunka.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaip ar taip, dabar net S. Velečkos žmona per interviu „Lietuvos ryto“ laikraščiui teigia, kad jos vyras esąs parašęs ne vieną pareiškimą generaliniam komisarui S. Skverneliui apie tai, kad jo pavaldiniai neva reikalaujantys, jog S. Velečka „susimokėtų už ramybę“. Tiesa, tie pareiškimai buvo neišsiųsti, bet kratą Velečkų namuose darę pareigūnai juos rado.

Įdomu dar tai, kad 2008-ųjų spalį, kai S. Velečka buvo areštuotas ir po kurio laiko paleistas, Generalinėje prokuratūroje jo bylą tyręs prokuroras Linas Belevičius netrukus pakeitė darbą – tapo advokatu. Jo klientais paskui ne kartą buvo ir Agurkiniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinė gauja

Iki šiol Agurkiniai nebuvo kaltinti narkotikų platinimu, nors kriminalinės tarnybos jau turėjo duomenų, kad pagrindinės šios gaujos pajamos – iš narkotikų. Iki imdamiesi narkotikų, sportiškos išvaizdos Agurkiniai prievartavo turtą, plėšikavo, sukčiavo banko kortelėmis ir buvo pagarsėję kaip prabangių automobilių vagys. Jie veikė ne tiek Lietuvoje, kiek užsienyje. Teigiama, jog tuo metu tarp automobilių vagystes tiriančių Berlyno policininkų populiariausias lietuviškas žodis buvo „agurkas“. Dabar šį žodį jau turėtų geriau žinoti tie kitų šalių pareigūnai, kurie tiria narkotikų gamybos, gabenimo ir prekybos bylas.

REKLAMA

Šešiems neseniai sulaikytiems ir areštuotiems Agurkiniams pateikti įtarimai organizavus nusikalstamą susivienijimą, neteisėtai laikius ir gabenus labai didelį kiekį narkotinių ir psichotropinių medžiagų. Tos medžiagos (tarp jų – narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtakai) buvo gabenamos iš trečiųjų šalių į Europos Sąjungos šalis. Tad Agurkinių gauja buvo įsitraukusi į tarptautinį narkotikų prekybos tinklą ir žinoma tiek kitų šalių pareigūnams, tiek Europolui.

Pastaroji aplinkybė šį kartą gal ir padės teisėsaugininkams Agurkinių gaują nuvesti iki teismo, o tada – ir iki teisingo nuosprendžio. Dabar jau turime ne vieną pavyzdį, kad narkotikų prekeiviai nuteisiami gan griežtai.

REKLAMA

Susodina dešimtimis

Kiek anksčiau kalbėdamasis su „Akistata“ Kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo 3-iosios valdybos viršininkas Edvardas Šileris sakė, kad jau trejetą metų teisėsaugininkai yra pakeitę kovos su narkotikų prekeiviais taktiką ir dabar nebesivargina gaudydami pavienius prekeivius. „Dabar orientuojamės į asmenis, kurie organizuoja tą nusikalstamą veiklą, stengiamės išsiaiškinti visą prekeivių narkotikais tinklą – nuo apačios iki pačių viršūnių – ir visą tą grandinę „išimti“. Todėl dabar, nors tyrimai trunka ilgiau, daug daugiau žmonių reikia, bet ir rezultatai kitokie. Nėra lengva, tačiau bendradarbiaujame su kitų šalių kolegomis ir jau ne vieną gaują pasodinome už grotų“, – sakė E. Šileris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pastaraisiais metais susodinta už grotų Laimono Lapinsko-Lopo gauja, dabar teisiama Justo Belousovo-Lapino grupuotė, atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl Edgaro Dančenkovo gaujos bylos. Šiose grupuotėse veikė po 50 ir daugiau žmonių, ir visi jie atsidūrė areštinėse, paskui – teisiamųjų suole, o dalis – ir bausmės atlikimo vietose. Triuškinant šias gaujas, daug pasidarbavo į jas infiltruoti kriminalistai žvalgybininkai, taip pat tai, kad vis atsiranda gaujų narių, kurie tam, kad išvengtų ilgų kalėjimo metų, sutinka liudyti prieš savo buvusius sėbrus.

REKLAMA

Žada net apsaugą

Remiantis tokių žmonių parodymais buvo sutriuškinta ir „Vilniaus brigada“, ir Panevėžio Tulpiniai, ir Klaipėdos Gaidjurginiai, ir visos kitos banditų gaujos. Todėl dabar prokurorai bei kriminalistai ieško tų, kurie galėtų papasakoti ir apie Agurkinių darbelius. Kriminalinės policijos biuro ir Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus pareigūnai kreipėsi tiek į Kauno regiono, tiek į visos Lietuvos gyventojus ir prašo atsiliepti tuos, kurie yra nukentėję nuo šios gaujos arba gali suteikti bet kokios reikšmingos informacijos apie asmenis, priskiriamus Agurkinių gaujai, jų nusikaltimus, ryšius, nusikalstamai įgytą turtą, kitas reikšmingas aplinkybes.

REKLAMA

Informaciją galima suteikti anoniminiu Policijos departamento telefonu (8 5) 272 53 72, taip pat atvykus į Kriminalinės policijos biurą, esantį Vilniuje, Saltoniškių g. 19.

Gauta informacija naudosis tik minėtosios tyrimo grupės pareigūnai, o asmenims, suteikusiems bet kokios informacijos, garantuojamas visiškas konfidencialumas. Jeigu būtų būtina, informaciją teikiantiems asmenims teisėsaugininkai yra pasirengę parūpinti ir fizinę apsaugą, nukentėjusiesiems ar liudytojams – taikyti anonimiškumą ir kitas apsaugos nuo nusikalstamo poveikio priemones. Nuteisti, bet laisvėje

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol Kauno teisėsaugininkams pasodinti Agurkinius už grotų nesisekė. Kad ir tada, 2008-ųjų spalį, kai S. Velečka buvo areštuotas, o po dviejų mėnesių – paleistas.

Nepavykus pateikti kaltinimų dėl žmogžudystės, tiek Agurkas, tiek jo dešiniąja ranka laikomas N. Tučkus buvo apkaltinti brangaus katerio vagyste. Bet tas kateris tik iš pradžių buvo neabejotinai brangus. Didžiojoje Britanijoje pirktą katerį „Marija“ jo savininkas buvo įvertinęs 120 000 litų, tačiau teismo posėdyje jo vertę netikėtai sumažino. Girdi, nuskendusį katerį jis įsigijęs vos už 5000 svarų sterlingų (apie 25 000 litų), o parvežti į Lietuvą kainavę dar 1000 litų. Galop teismo posėdyje laivo savininkas „nebeatpažino“ jo paties per ikiteisminį tyrimą nurodytų įtariamųjų. Taigi S. Velečka su N. Tučkumi buvo nubausti tik 2 su puse metų laisvės atėmimo bausmėmis, o ir pats nuosprendis neįsigaliojęs iki šiol, nes buvo apskųstas ir dabar byla yra pas Aukščiausiojo Teismo teisėjus. Tos bylos nuosprendžius yra apskundę ir kiti už dar 2002–2004 metais įvykdytus nusikaltimus nuteisti Agurkiniai.

REKLAMA

Šioje byloje jie buvo kaltinami turto prievartavimu, plėšimu, sukčiavimu, didelės vertės svetimo turto pagrobimu, neteisėtu disponavimu svetimomis banko kortelėmis. Nidui Korsakui teismas paskyrė 3 su puse metų laisvės atėmimo, Audriui Obelieniui – 8 metus, o jo broliui Antanui – 6 metus laisvės atėmimo.

Teisiamųjų suole turėjo sėdėti dar vienas šios bylos kaltinamasis – Rytis Korsakas, pravarde Dramblys, bet 2010 metų pradžioje jis buvo nušautas prie savo namų Kaune, Baltų prospekte. Įtariamųjų šia žmogžudyste taip ir nerasta.

REKLAMA

Nėra lavono – nėra kaltų

Beje, nagrinėjant bylą Kauno apygardos teisme paaiškėjo ir kas tas paslaptingas Kauno mafijos senbuvis, kaip tuomet skelbė žiniasklaida, davęs parodymus prieš Agurką. Teisme kaip saugomas liudytojas pasirodė jau porą sykių teistas Andrius Pakštaitis. Jis į teismo salę buvo atvestas su kauke ir lydimas civiliškai apsirengusių pareigūnų. Liudytojas pasakojo, kad iš pradžių su kaltinamaisiais palaikęs draugiškus santykius, o vėliau skaudžiai nukentėjęs nuo teisiamų Agurkinių smogikų – brolių Obelienių ir Korsakų. Šie, sužinoję, kad A. Pakštaitis bando gauti finansinę Europos Sąjungos paramą pagal Specialiąją žemės ūkio ir kaimo plėtros programą (SAPARD), pareikalavo tų pinigų.

REKLAMA
REKLAMA

Žuvus Drambliui, sėbrai paskubėjo jam suversti kiek įmanoma daugiau jiems patiems inkriminuojamų nusikaltimų, todėl keli svarbūs bylos epizodai liko neįrodyti. Teisiamųjų suole trūko ir Egliaus Šaukščio. Jis pateko į sunkią eismo avariją, patyrė galvos traumą ir psichiatrų buvo pripažintas nepakaltinamu. Vyriškiui paskirtas priverstinis gydymas.

Būtent E. Šaukščius 2002 metų balandžio mėnesį, persirengęs policininku, sustabdė pažįstamos merginos į Lietuvą atvilioto turtingo JAV piliečio Džozefo Raferčio automobilį, o jo sėbrai tą amerikietį pagrobė.

Dž. Rafertis buvo nuvežtas į vieną Jonavos rajono sodybą, laikomas pririštas prie sienos grandine ir kankinamas. Gauja iš jo atėmė banko korteles, išgavo PIN kodus ir iš sąskaitų paėmė 450 584 litus. Manoma, kad vėliau amerikietis buvo nužudytas, tačiau jo kūnas taip ir nesurastas.

Laimėtas tik nedidelis mūšis

2011 metų pabaigoje išteisinamąjį Kauno apygardos teismo nuosprendį išgirdo dar vienas Agurkinių elitui priskiriamas tos gaujos narys – Tadas Petrošius, pravarde Tačkė. Na o 2012 metų pabaigoje Kauno apygardos teismas išteisino dar du prie Agurkinių priskiriamus asmenis – Rytį Sadauską (31 m.) bei jo bendraamžį Tadą Vieraitį. Šiedu buvo kaltinami neteisėtu šaunamojo ginklo įsigijimu ir nešiojimu, taip pat pasikėsinimu nužudyti du ir daugiau asmenų kitų gyvybei pavojingu būdu. Iš pradžių ir šioje byloje įtarimai buvo pareikšti ir pačiam S. Velečkai, vėliau, kaip jau įprasta, jie panaikinti. Galų gale konstatuota, kad apkaltinamasis nuosprendis negali būti grindžiamas prielaidomis, ir visi kaltinamieji buvo išteisinti.

REKLAMA

Taigi, nors Agurkinių nusikalstamo susivienijimo viršūnes sulaikę Kriminalinės policijos biuro atstovai trimituoja apie šios gaujos sutriuškinimą, laimėjus atskirą mūšį, iki visiškos pergalės kare – dar toli. Tad ar keliems mėnesiams suimti šeši Agurkiniai vėliau tikrai taps atsakovais rimtai ištirtose baudžiamosiose bylose – rimtas išbandymas sostinės kriminalistams.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuotų nusikaltimų tyrimo valdybos vadovai savo sostinės kolegų veiksmų nekomentuoja. Atrodo, jog kauniečiams teisėsaugininkams užteks rūpesčių ir su Kamuoliniais, vėl aktyviai besibraunančiais į laikinai ištuštėjusią šešėlinio pasaulio nusikalstamos veiklos nišą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų