REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gydantis kvėpavimas: kaip taisyklingai atlikti inhaliaciją?

Užklupus peršalimui, ne visi stačia galva puola eiti pas šeimos gydytoją. Jei vos suskaudo gerklę ar įsisiautėjo sloga, paprasčiausia (ir sveikiausia!) gydytis per šimtmečius liaudies medicinos patikrintomis priemonėmis. Viena šių universalių terapijų – inhaliacija.

Užklupus peršalimui, ne visi stačia galva puola eiti pas šeimos gydytoją. Jei vos suskaudo gerklę ar įsisiautėjo sloga, paprasčiausia (ir sveikiausia!) gydytis per šimtmečius liaudies medicinos patikrintomis priemonėmis. Viena šių universalių terapijų – inhaliacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laura Mureikaitė

Tikriausiai nerastume žmogaus, kuris nė karto nebūtų kvėpavęs virš garuojančio puodo, kai galva pridengta rankšluosčiu. Inhaliacija – paprastas ir veiksmingas būdas įveikti pirmuosius peršalimo simptomus. Tik ar visada ją galima taikyti ir kaip tai padaryti taisyklingai?

REKLAMA

Kvėpuoti ir sveikti

Inhaliacija – įvairių vaistinių medžiagų įkvėpimas per nosį ar burną, gydymosi ar profilaktikos tikslais. Šį metodą galima taikyti vos pasireiškus pirmiesiems kvėpavimo takų ligos požymiams. Efektyviai gydo slogą, gerklės uždegimą (faringitą), bronchitą, tonzilitą. Inhaliacija naudojama ir siekiant išvengti astmos priepuolių.

Inhaliacijų būna įvairių, įkvepiama tiek kvapiųjų medžiagų, tiek vandens garų. Vandens inhaliacijos paprastai atliekamos ištirpinus kokių nors gydomųjų medžiagų. Dabar populiaru atlikti mineralinio ar jūros vandens inhaliacijas, kurios gali skirtis temperatūra: drėgnos (nepašildžius vandens), šiltos (pašildžius) ir garinės (kvėpuojama labai karšto ar verdančio vandens garais).

REKLAMA
REKLAMA

Taisyklingai atliekamos inhaliacija itin veiksminga – kitaip nei vaistai, veikia burnos, nosies gleivinę ir nepatenka į skrandį. Inhaliacijos laikomos vietine terapija, todėl susirgus rekomenduojama įkvėpti gydomųjų medžiagų įvairiais būdais – per burną, nosį, giliai, negiliai. Veikliosios medžiagos greitai patenka į kraują, o poveikis pajuntamas beveik iš karto. Be to, dažnai ligonio būklė palengvėja ir todėl, kad sudrėksta gleivinė, taigi lengviau pasišalina gleivės, imama geriau atsikosėti, atsikemša nosis.

Tiesa, net ir pakankamai saugus inhaliacijos metodas turi kontraindikacijų. Visų pirma inhaliacijų nerekomenduojama atlikti, kai ligoniui pakilusi temperatūra, geriau jų vengti žmonėms, kuriems dažnai bėga kraujas iš nosies, taip pat sergantiems širdies nepakankamumu, kitomis širdies ir kraujagyslių sistemos ar plaučių ligomis. Beje, atliekant inhaliaciją gali pasireikšti alerginė reakcija, todėl alergiškiems žmonėms reikėtų atsargiau rinktis gydomuosius mišinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip taisyklingai atlikti inhaliaciją

• Inhaliacijos atliekamos po valgio praėjus ne mažiau kaip 1 valandai.

• Atliekant inhaliaciją negalima blaškytis, nutraukti procedūros, vėl prie jos grįžti.

• Gydomuosius garus reikia įkvėpti ir iškvėpti taisyklingai, taip, kaip nurodyta rekomendacijose.

• Gydant bronchitą, gerklės uždegimą, anginą įkvepiama per burną. Gydant slogą, sinusitą, nosies užgulimą – per nosį.

• Apranga turėtų būti laisva, nevaržyti kaklo srities, nesunkinti kvėpavimo. Jei kvėpuojate karštais garais, nepamirškite, kad veidas ir viršutinė kūno dalis stipriai įšyla – todėl dėvėkite lengvus rūbus, bet, kad po procedūros neperšaltumėte, šalia pasidėkite šiltesnį megztinį ar chalatą, kuriuo galėtumėte apsisiausti.

REKLAMA

• Po inhaliacijos 1 valandą nepatartina kalbėti, dainuoti, valgyti. Jei inhaliacija daroma mažam vaikui, geriausia ją atlikti prieš miegą, iš anksto susitarus, kad po procedūros mažasis nebekalbėtų.

• Mažiems vaikams geriau nedaryti verdančio vandens inhaliacijų. Visų pirma, jiems sunku ištverti stiprų karštį, jei prisilenks per arti – garai gali nudeginti. Inhaliacijos su vėsesniu vandeniu mažiesiems atliekamos neilgai, po 1–2 minutes.

• Jei kvėpavote karštais garais, po procedūros veido oda bus įšilusi, atsivers poros. Pasinaudokite proga ir patepkite veidą maitinamuoju kremu – oda geriau įsisavins veikliąsias medžiagas!

REKLAMA

Garuojanti profilaktika

Inhaliacija – ne tik gydomoji, bet ir profilaktinė priemonė peršalimo ligų ir gripo sezonu. Kartą per savaitę galite pakvėpuoti įvairių aromatinių vaistažolių nuovirais.

Kaip kasdienė priemonė puikiausiai tiks net svogūnai ar česnakai – susmulkinkite šias daržoves ir pasidėkite netoli lovos ar darbo vietos. Į orą pasklidusios eterinės medžiagos puikiai dezinfekuoja kvėpavimo takus ir saugo nuo šaltojo sezono ligų. Šią priemonę patogu taikyti ne tik suaugusiesiems, bet ir kūdikiams – prie lovelės padėjus perpjautą svogūną galima užbėgti už akių ir kosuliui, ir slogai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Profilaktiškai taikomos ir eterinių aliejų inhaliacijos: eukaliptų, kedrų, citrinų eterinius aliejus galima kaitinti aromaterapinėje lempoje, lašinti į vonios vandenį ar suvilgyti vatos gabalėlį ir padėti jį ant radiatoriaus.

Inhaliacija nuo peršalimo

3–4 šaukštus pušų pumpurų pavirinkite ant nedidelės ugnies 15 minučių. Tada nukelkite puodą ir pakvėpuokite garais 15 minučių. Ši inhaliacija valo bronchus, lengvina atsikosėjimą.

Inhaliacija nuo slogos

1 litre karšto vandens ištirpinkite 4–5 šaukštus geriamosios sodos. Pasilenkite virš indo ir kvėpuokite pakaitomis tai nosimi, tai burna. Ši inhaliacija sudrėkina nosies, gerklės gleivinę, padeda atsikosėti, mažina nosies užgulimą.

Žolelių kerai

Inhaliacijoms tinka vidutinio stiprumo vaistažolių nuovirai. Naudokite tai, kas geriausiai padeda nuo peršalimo – liepžiedžius, šalavijus, čiobrelius, ramunėles, levandas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų