REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mitybos specialistai sako, kad pagal baltymų ir riebalų santykį vištiena yra viena vertingiausių mėsos rūšių, bet visuomet perspėja – jei neskaičiuosime odelių. Ne sparneliuose ir net ne šlaunelėse yra pats vištienos gėris, o liesoje ir sausoje krūtinėlėje.

Mitybos specialistai sako, kad pagal baltymų ir riebalų santykį vištiena yra viena vertingiausių mėsos rūšių, bet visuomet perspėja – jei neskaičiuosime odelių. Ne sparneliuose ir net ne šlaunelėse yra pats vištienos gėris, o liesoje ir sausoje krūtinėlėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pluoštelius primenančios raumenų skaidulos gausios žmogaus organizmui itin reikalingų baltymų, tačiau bet kaip tokią mėsą paruošus visas tas gėris teiks nedaug džiaugsmo ir sprangiai strigs gerklėje. Prieš gaminant patiekalus iš liesos mėsos ji marinuojama, kad raumenų pluoštelių struktūra pasikeistų į priimtinesnę mūsų gomuriui.

REKLAMA

Šiam patiekalui pagaminti tiks ne tik krūtinėlė, bet ir kiti liesos vištienos gabaliukai be odos ir kaulų, pavyzdžiui, vadinamoji vidinė filė.

Traškūs vištienos gabaliukai

Jums reikės:

* 500 g vištienos filė,

* 3 skiltelių česnako,

* žiupsnelio druskos,

* pusės citrinos,

* arbatinio šaukštelio kalendros sėklų,

* 3 šaukštų miltų,

* 2 kiaušinių,

* 3 šaukštų džiūvėsėlių,

* aliejaus kepti.

Iš vištienos filė išpjaustome sausgysles, mėsą supjaustome 2–3 kąsnių dydžio pailgais gabaliukais.

REKLAMA
REKLAMA

Pasigaminame marinatą. Citriną gerai nuplauname su valgomąja soda, nusausiname. Nutarkuojame ir pasidedame pusės citrinos žieveles (reikės padažui). Citriną perpjauname pusiau, iš vienos pusės išspaudžiame sultis. Sumaišome jas su druska, susmulkintu česnaku ir grūstomis kalendromis. Galima pirkti maltas, bet, kaip ir visi prieskoniai, jos gerokai kvapnesnės sugrūstos ar sumaltos prieš pat vartojant. Jei mėgstate aštriau, galite į marinatą įpjaustyti aitriosios paprikos ankštį arba įberti jos miltelių, o jei patinka indiški aromatai, įberkite kario. Į marinatą sudedame vištienos gabaliukus, išmaišome, uždengiame indą maistine plėvele ir pusvalandį pastatome šaldytuve. Kai mėsa išsimarinuoja, pasiruošiame kepti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aliejaus reikia tiek, kad keptuvės dugną padengtų ne plonesniu nei centimetro sluoksniu. Pasiruošiame vieną dubenėlį su miltais, kitame suplakame kiaušinius su trupučiuku druskos, trečiame – džiūvėsėlius. Galima į juos įmaišyti šaukštelį sezamo sėklų.

Įkaitinę aliejų, sumažiname ugnį iki vidutinės. Kiekvieną vištienos gabaliuką pirmiausia apvoliojame miltuose, paskui plaktame kiaušinyje ir galiausiai džiūvėsėliuose. Dedame į įkaitintą keptuvę ir gruzdiname kelias minutes, kol gražiai apskrunda iš vienos pusės, tada apverčiame ir apkepame iš kitos. Iškepusius gabalėlius išgriebiame ir padedame trumpam ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų pertekliniai riebalai.

Taip kepta vištiena yra skani ir šilta, ir atvėsusi. Traškūs išorėje, bet minkšti viduje gabaliukai puikiai tinka vaišių stalui. Prie jų net nebereikia nei duonos, nei ryžių, nebent šviežių daržovių salotų ar kokių nors konservuotų ananasų. Idealiausiai tinka šiek tiek pagardinto majonezo padažas. Į majonezą įmaišoma smulkiai sutraiškyto česnako, šiek tiek citrinos geltonojo sluoksnio (sakiau, kad prireiks) ir šviežiai spaustų citrinos sulčių. Beje, tinka ir apelsino sultys – citrusiniai vaisiai suteikia labai malonų gaivumą. Galima įmaišyti šlakelį pomidorų padažo. Paprasta ir skanu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų