REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rasa Urbanavičiūtė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Jungtinėse Valstijose, Ilinojuje, netyla kalbos dėl naujų teisių imigrantams. Penktos pagal gyventojų skaičių valstijos gubernatorius pasirašė įstatymo projektą, kuris suteiks tūkstančiams Amerikos nelegalų teisę gauti specialų vairuotojo pažymėjimą. Šiai naujovei nepritariantieji bijo, kad tai bereikalingos nuolaidos neturintiems teisės čia gyventi.

REKLAMA
REKLAMA

Projektui įsigaliojus, Ilinojus taps ketvirta valstija, leidžiančia neteisėtiems imigrantams gauti leidimą vairuoti. Kol kas tokios privilegijos prieinamos Vašingtono, Naujosios Meksikos ir Jutos valstijose. Įstatymo projektą pasirašęs gubernatorius savo sprendimą grindė siekiu užtikrinti didesnį saugumą keliuose. Statistikos duomenys rodo, kad kasmet apie 80 tūkst. eismo nelaimių įvyksta dėl vairuotojų, neturinčių vairuotojo pažymėjimo, kaltės.

REKLAMA

Bandydama išvengti ir žmonių aukų, ir piniginių nuostolių, valdžia sutinka išleisti specialų vairuotojo pažymėjimą. Tad nekantraujantys sėsti prie vairo galės tai daryti teisėtai ir, svarbiausia, per vairavimo pamokas išmoks pagrindines eismo taisykles.

„Norime, kad tie, kurie gyvena šešėlyje, išlįstų, ir prisiimtų atsakomybę. Kad galėtų įgyti vairuotojo pažymėjimą ir visiems keliuose būtų saugiau. Nenorime, kad vairuotų tie, kurie neturi leidimo“, – sakė vietos gyventojas Waltagne`as.

REKLAMA
REKLAMA

Specialus vairuotojo pažymėjimas skirsis nuo įprasto. Vis dėlto išlieka baimė, kad nelegalūs imigrantai pradės šiuo dokumentu piktnaudžiauti. Jungtinėse Valstijose vairuotojo pažymėjimas yra vienas pagrindinių tapatybę įrodančių dokumentų, todėl manoma, kad jį suteikus bus suteiktas ir dalinis legalumas. Ši nuomonė vertinama skirtingai.

„Galima prašyti šio pažymėjimo, bet tai nereiškia, kad tapsi legaliu valstijos gyventoju. Tavo statusas išlieka toks pat“, – mano imigrantas Oacaras Hernandacas.

„Aš manau, kad tai tik skatina nelegalią imigraciją. Neturėtume toleruoti tokio elgesio“, – įsitikinęs vietinis gyventojas Samas. Skaičiuojama, kad dabar Ilinojuje neturėdami tokios teisės vairuoja apie 250 tūkst. žmonių.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų