REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinijos ekonomika, antra pagal dydį pasaulyje, auga lėčiausiai per 13 metų, nes vidaus ir užsienio paklausa sumažėjo. Apie tai praneša BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Kinijos bendrasis vidaus produktas 2012 m. išaugo 7,8 proc. 2011 metais prieaugis buvo 9,3 proc.

Tačiau vyriausybės priemonės, kuriomis siekiama paskatinti augimą, pradeda veikti ir ketvirtajame ketvirtyje matomas šioks toks tempo paspartėjimas.

REKLAMA

Analitikai teigia, kad ekonominis pakilimas, kuris įvyko per paskutiniuosius tris 2012 m. mėnesius, kai augimas nuo 7,4 proc. pakilo iki 7,9 proc., padės išspręsti kai kurias problemas. Visgi jie įspėja, kad vyriausybės išlaidų planai, kuriais siekiama pakelti ekonomiką, 2013 m. nebebus tokie efektyvūs kaip manyta. Kinija yra pažeidžiama išorės veiksniams, jai labai svarbi situacija JAV ir Europos rinkose.

"IHS Global Insight" analitikas Radživas Bisvasas (Rajiv Biswas) BBC žurnalistams teigė, kad Kinijos staigaus ekonomikos kilimo dienos baigiasi, nes šalis iš mažo pelningumo šalies reitingo perėjo į vidutinio pelningumo.

REKLAMA
REKLAMA

"Pastaruosius 30 metų Kinijos ekonomika augo vidutiniškai apie 10 proc., tačiau šiuo metu ji yra pereinamajame laikotarpyje, - aiškino jis. - Jų visuomenė sensta ir mažėja ribinio kapitalo produktyvumas. Tokios yra ilgalaikės tendencijos, vadinasi, šalis negali augti 10 proc. amžinai."

R. Bisvasas prognozuoja, kad ekonomikos augimas sieks vidutiniškai 7-8 proc. per ateinančius kelerius metus. To paties tikisi ir vyriausybė.

Kinijos ekonomiką veikia ir jos augimą lėtina ne tik ilgalaikės priežastys, bet yra ir kai kurių kitų veiksnių, darančių įtaką Kinijai per trumpą laiką. Lėtesnis augimas JAV ir Europoje sumažino Kinijos produktų paklausą. Tuo pačiu metu Kinijos vyriausybė nesėkmingai bandė paskatinti paklausą ir šalies viduje. Vyriausybė taip pat ėmėsi priemonių, kurios "atvėsintų" nekilnojamojo turto rinką. Buvo baiminamasi, kad susidarys ekonominis burbulas. Tai taip pat turėjo įtakos ekonomikos augimo tempui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šie veiksniai sumažino augimą praėjusių metų pabaigoje, kai kurie ekonomistai numato, kad ekonomika gali smarkiai sulėtėti. Tačiau jų pesimistinė prognozė, kad kainos smuks 6 proc., atrodo, yra pernelyg ekstremali. Vyriausybė įgyvendino infrastruktūros išlaidų programas, siekdama paskatinti ekonomikos augimą ir taip pat ėmėsi priemonių skatinti vartojimą ir įmonių skolinimąsi.

"Vyriausybės įgyvendintomis skatinamosiomis priemonėmis pernai pavyko stabilizuoti ekonomikos augimą ir padėti pamatus sparčiai jos plėtrai šiemet", - sakė Dariušas Kovalčikas (Dariusz Kowalczyk) iš "Credit Agricole CIB".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų