• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinė agentūra "Moody's" antradienį paskelbė, kad sumažino trijų pagrindinių Kipro Respublikos bankų reitingus ir suteikė jiems "Saa2" lygį. Tokį sprendimą analitikai grindžia tuo, kad dar neaiškūs vyriausybės ir tarptautinių skolintojų derybų rezultatai dėl finansinės pagalbos, kurios didžioji dalis būtų skirta šalies bankų sistemos rekapitalizacijai.

REKLAMA
REKLAMA

Kipro nacionalinis bankas ir "Hellenic Bank" patyrė didelių nuostolių po ES sprendimo masiškai nurašyti Graikijos skolas, nes su šios šalies finansų sektoriumi Kipro bankų sistema glaudžiai susijusi. Išankstiniais vertinimais, šiems bankams reikės maždaug 10 mlrd. eurų iš visos 17,5 mlrd. eurų pagalbai skirtos sumos, kad jų kapitalas būtų paskirstytas iki ES reikalaujamo lygio.

REKLAMA

Euro zonos finansų ministrai sausio 21-osios susitikime pagrindinį dėmesį skirs Kipro gelbėjimui. Jie aptars, kaip kistų Kipro skolos stabilumas, jei šaliai būtų suteikta finansinė pagalba, lygi šalies metinio BVP sumai. Taip pat bus aiškinamasi, kaip šalį paveiktų priemonės, skirtos užtikrinti, kad šalis galės vykdyti savo įsipareigojimus. Pirmiausia tai reiškia, kad bus privatizuotos valstybinės įmonės. Vis dar kyla abejonių dėl galutinių finansinės pagalbos Kiprui sąlygų, taip pat dėl to, kada bus išmokėta pirmoji išmoka. Būtent į tai ir atkreipė dėmesį "Moody's" analitikai.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę agentūra paskelbė apie tai, kad šalies ilgalaikio skolinimosi reitingas bus sumažintas iškart trimis balais. Tai aiškinama tuo, kad dėl numatomo valstybės skolos augimo vietos bankams teks taikyti finansinę paramą. Neigiama perspektyva lieka, o tai reiškia, kad reitingai gali būti mažinami dar labiau.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų