REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Lietuvos banke šiandien įvykusį pirmąjį kredito unijų vadovams skirtą specialų egzaminą sėkmingai išlaikė du asmenys, vienas nesurinko reikiamo skaičiaus balų ir negalės eiti vadovo pareigų.

 Lietuvos banke šiandien įvykusį pirmąjį kredito unijų vadovams skirtą specialų egzaminą sėkmingai išlaikė du asmenys, vienas nesurinko reikiamo skaičiaus balų ir negalės eiti vadovo pareigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Egzamino dalyviai sakė, kad kruopščiai ruošėsi žinių, būtinų valdant kredito unijas, patikrinimui ir išsamiai studijavo šią veiklą reglamentuojančius teisės aktus, iš kurių buvo parengti egzamino klausimai. Natūralu, kad ne visiems pavyko įveikti šį barjerą. Tikiuosi, tai skatins kitų egzaminų dalyvius pasiruošti dar geriau", - sakė Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorius Vytautas Valvonis.

REKLAMA

Lietuvos banko valdyba pernai vasarą pakeitė Leidimo tapti kredito unijos vadovu išdavimo taisykles, nustatydama griežtesnius kvalifikacijos ir patirties reikalavimus kredito unijos vadovams. Nustatyta, jog tais atvejais, kai pretendentas į kredito unijos vadovus neatitiks minimalių nustatytų reikalavimų, jam reikės laikyti egzaminą. Specialų egzaminą privalės laikyti ir tie kredito unijų vadovai, kurių kvalifikacija kels abejonių.

Griežtesni kredito unijų vadovų kvalifikacijos ir patirties reikalavimai nustatyti atsižvelgiant į tai, kad šalies kredito unijoms už riziką ribojančių ir kitų reikalavimų pažeidimus pritaikoma daug poveikio priemonių, ir tai liudija akivaizdžią kai kurių kredito unijų vadovų kompetencijos stoką.

REKLAMA
REKLAMA

„Siekdami, kad kredito unijų vadovais būtų išmanantys šią sritį asmenys, pakėlėme jų kvalifikacijos ir patirties kartelę. Tai padės užtikrinti atsakingesnį indėlininkų pinigais disponuojančių kredito unijų valdymą", - sakė V. Valvonis.

Leidimo tapti kredito unijos vadovu išdavimo taisyklėse nustatyta, kad kredito unijos valdybos pirmininkas ir bent vienas kitas valdybos narys turi turėti aukštąjį išsilavinimą ir ne mažesnę kaip dvejų metų per paskutinius praėjusius penkerius metus nepertraukiamą vadovavimo juridiniam asmeniui ar jo filialui darbo patirtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Egzamino užduotis - testas, sudarytas iš 50 klausimų. Užduočių sprendimas negali trukti ilgiau nei 90 minučių. Egzaminas laikomas išlaikytu, jei laikantysis teisingai atsako į 80 procentų arba daugiau pateiktų klausimų. Egzamino neišlaikęs asmuo vėl galės mėginti jį laikyti ne anksčiau kaip po 6 mėnesių.

Pagal Kredito unijų įstatymą, kredito unijos vadovai yra stebėtojų tarybos nariai, valdybos nariai, administracijos vadovas, vidaus audito tarnybos vadovas, paskolų komiteto pirmininkas, revizijos komisijos pirmininkas (revizorius).

Šiuo metu Lietuvoje veikia 77 kredito unijos ir Lietuvos centrinė kredito unija, vienijančios apie 138 tūkst. narių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų