• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos keliautojai iš savo liūdnos patirties puikiai žino, kaip planus sujaukia oro linijų bendrovės bankrotas. Atšauktos atostogos, kilęs chaosas dėl vėlavimų į verslo susitikimus, naujų bilietų pirkimas ir ilgas pinigų grąžinimo už senuosius laukimas.

REKLAMA
REKLAMA

Neseniai spaudoje pasirodė žinia, kad Ukrainoje esantis Boryspilio tarptautinis oro uostas nuo sausio 4 dienos nebeaptarnaus šalies avialinijų bendrovės „AeroSvit Airline“ skrydžių, toks sprendimas buvo priimtas dėl to, kad bendrovė nebeišgali padengti savo įsiskolinimų. Ukrainos oro linijų bendrovės „AeroSvit“ lėktuvai taip pat skraido iš Kijevo į Vilnių, o dėl gausaus krypčių skaičiaus Kijevas dažnai lietuviams tampa tik tarpine stotele keliaujant į Azijos šalis ar į Šiaurės Ameriką.

REKLAMA

Pradėta bankroto procedūra

Kijevo teismas praėjusių metų gruodžio 29 dieną pradėjo „AeroSvit“ bankroto procedūrą. Teismo nutarimuose teigiama, kad metų pabaigoje oro linijų bendrovės įsiskolinimai kreditoriams siekė 4,27 mlrd. grivinų (1,37 mlrd. litų). Remiantis bendrovės finansiniais įrašais, bendras „AeroSvit“ turtas siekia 1,46 mlrd. grivinų (470 mln. litų). Boryspilio tarptautinis oro uostas yra pagrindinis šalies oro uostas, aptarnaujantis 65 proc. viso keleivių srauto Ukrainoje.

REKLAMA
REKLAMA

Naujienų portalo balsas.lt kalbintas Vilniaus oro uosto komercijos departamento direktorius Simonas Bartkus, paklaustas, ar žinia apie šios oro bendrovės bankrotą jam buvo netikėta, sakė: „Tam tikrų ženklų buvo galima pastebėti, bet žinia apie bankroto procedūrą vis tik yra netikėta. Nepaisant to, kad pradėtos bankroto procedūros, kompanija ir toliau skraido. Visi skrydžiai vykdomi pagal tvarkaraštį.“

Bendrovės skrydžius perims „Ukrain International Airlines“

Paklaustas, kaip turėtų elgtis keliautojai, kurie įsigiję šios bendrovės bilietų ir savo kelionę planuoja tik po kelių mėnesių, pašnekovas sakė: „Kiek mums žinoma, skrydžiai kol kas vykdomi ir tikėkimės, kad taip bus ir toliau. Vilniaus oro uostas taip pat buvo informuotas apie tai, kad nuo kovo 31 dienos skrydžius Vilnius-Kijevas perima bendrovė „Ukrain International Airlines“, bet šios bendrovės bendradarbiaus, tad visi, kurie jau turi skrydžių bilietus nepatogumų tikrai nepatirs.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S. Bartkaus teigimu, jei vis tik nutiktų taip, kad sutriktų susisiekimas tarp Vilniaus ir Kijevo, keleiviai didelių nepatogumų nepatirtų: „Jei kalbėsime apie tas keliones, kuomet Kijevas tėra tarpinė stotelė, tai yra nemažai kitų reisų, kuomet skrydžiai vykdomi per Maskvą, Frankfurtą it kt. Jei taip nutiktų, kad neliktų tiesioginių skrydžių iš Vilniaus į Kijevą, šią nišą greitai užimtų kita skrydžių bendrovė.“

Rinkoje didelių pokyčių nežada

Pašnekovo teigimu, „AeroSvit“ turi apie 80 skrydžių krypčių, tad Vilnius jai veikiausiai nėra strategiškai itin svarbus miestas, o jei vieną didžiausių oro bendrovių jau šiuo metu būtų pradėta kompleksiškai uždarinėti, apie tai būtų daugiau informacijos viešojoje erdvėje.

REKLAMA

„Žvelgiant į ilgalaikę perspektyvą, kažin, ar rinkoje bus esminių pokyčių. „AeroSvit“ Lietuvos keleiviams siūlo gana įdomią kelionių geografiją: jei pigių skrydžių bendrovės daugiau skraido į Pietų ir Vakarų Europą, tai ši kompanija siūlo skrydžius į NVS šalis“, – kalbėjo S. Bartkus.

Anot pašnekovo, sunku kalbėti apie reisų iš Vilnius–Kijevas pelningumą, nes tai lemia lėktuvų užpildymas ir bilietų kainos. S. Bartaus teigimu, Vilniaus oro uosto turimomis žiniomis, šiai oro bendrovei pavyksta užpildyti apie du trečdalius lėktuvo vienam reisui.

REKLAMA

Bendrovė „AeroSvit“ buvo įkurta 1994 metais ir veikia Kijeve esančiame Boryspilio oro uoste. Bendrovė vykdo skrydžius 80 tarptautinių krypčių į 34 valstybės. Bendrovei priklauso 28 „Boeing“ lėktuvai, iš kurių 20 vidutinius nuotolius skraidantys „Boeing 737“ ir ilgųjų nuotolių „Boeing 767“.

Ar jūsų kelionių planus paveiks „AeroSvit“ oro linijų bankrotas?
Prašome pasirinkti atsakymą!
Taip, planavau keliauti su šia oro bendrove
Ne, nieko bendra su „AeroSvit“ neturiu
Neplanuoju nei keliauti, nei atostogauti
Nežinau/neturiu nuomonės
BALSUOTI
REZULTATAI
Ar jūsų kelionių planus paveiks „AeroSvit“ oro linijų bankrotas?
Taip, planavau keliauti su šia oro bendrove
44.4%
Ne, nieko bendra su „AeroSvit“ neturiu
40.3%
Neplanuoju nei keliauti, nei atostogauti
9.7%
Nežinau/neturiu nuomonės
5.6%
Balsavo: 72

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų