• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjerui Algirdui Butkevičiui įtarimų sukėlė elektros energijos perdavimo sistemos operatoriaus įmonės LITGRID akcijų perleidimas.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį komentuodamas situaciją, dėl kurios naujajai Lietuvos Vyriausybei kilo abejonių dėl dviejų įmonių – LITGRID, valdančios elektros energijos srautus Lietuvoje ir palaikančios stabilų visos elektros energetikos sistemos darbą, ir Visagino atominės elektrinės (VAE) – atsiskaitymų teisėtumo, premjeras sakė, kad kaip tik šiuo metu vyksta tyrimas, kuris ir turės atsakyti į esminius klausimus.

REKLAMA

LITGRID buvo atskirtas dėl Europos Sąjungos (ES) direktyvos reikalavimų ir po to iškilo klausimų dėl atsiskaitymų už akcijas, dėl akcijų perdavimo, ir dabar kaip tik vyksta tyrimas, kaip buvo tos akcijos perduotos, kaip buvo už tas akcijas atsiskaityta. Ar tai buvo principingai, laikantis Lietuvos įstatymų (padaryta – red. past.). Aš manau, kad artimiausiu metu mes turėsime išsamią informaciją“, - ketvirtadienį žurnalistams sakė A. Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

,,Norėtume sužinoti, kodėl tai buvo padaryta, ir ar tai buvo padaryta nepažeidžiant teisės aktų“, - tyrimo uždavinius aiškino energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius. Jo teigimu, tyrimas pradėtas dėl to, jog Vyriausybė siekia išsiaiškinti, kokia yra reali situacija, kadangi ,,tie sandoriai buvo pakankamai sudėtingi“.

Abejonių ministrui pirmininkui sukėlė sandoris, kai bendrovė EPSO-G ir VAE pernai rugsėjį pasirašė LTGRID akcijų pirkimo-pardavimo sutartį, pagal kurią EPSO-G įsipareigojo už 97,5 proc. akcijų sumokėti 750 mln. litų, ir įvykdė ES trečiojo energetikos paketo bei Lietuvos elektros energetikos įstatymo reikalavimai atskirti elektros perdavimą nuo gamybos ir tiekimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau praėjusių metų gruodžio 3 dieną skelbta, jog tuomet dar būsimai Vyriausybei svarstant, ar bus tęsiamas naujos atominės jegainės statybų projektas, VAE, kuri iki tol valdė LITGRID akcijas, kol kas negaus minėtos sumos – esą Arvydo Sekmoko vadovauta

Energetikos ministerija, įvertinusi pasikeitusias aplinkybes, kurios gali iš esmės pakeisti padėtį dėl naujos AE statybos, manė, kad būtina iš naujo įvertinti, ar tebėra poreikis finansuoti VAE. LITGRID akcijų perleidimas esą buvo pasirinktas atsižvelgiant į tuometes aplinkybes, tačiau sandoris nebuvęs komercinis - buvo sprendžiamas tik valstybės turto valdymo formos pakeitimo klausimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų