REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tikimybė, kad sėkmingi solo atlikėjai sulauks ankstyvos mirties, yra dukart didesnė lyginant su grupėse grojančiais muzikantais, teigiama žurnale BMJ.

Tikimybė, kad sėkmingi solo atlikėjai sulauks ankstyvos mirties, yra dukart didesnė lyginant su grupėse grojančiais muzikantais, teigiama žurnale BMJ.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrime nagrinėta 1,4 tūkst. Europos ir Šiaurės Amerikos roko ir pop muzikos žvaigždžių, kurie šlove mėgavosi 1956–2006 metais, karjera.

REKLAMA

Tikimybė, kad solo atlikėjas europietis mirs jaunas, yra viena iš 10, o kalbant apie muzikantus Šiaurės Amerikoje – dukart didesnė.

Ekspertai teigia, kad grupės narių parama gali atlikti apsauginę funkciją, praneša BBC.

Tyrimo riba – 2012 metų vasario 20 diena. Iki to laiko ankstyva mirtis buvo ištikusi 137 atlikėjus.

Tarp jų – solo muzikantai Elvis, Jimi Hendrixas, reperis 2Pac, Michaelas Jacksonas, Amy Winehouse ir Whitney Houston.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp mirusių grupės narių – Kurtas Cobainas iš grupės „Nirvana“, Sidas Viciousas iš grupės „Sex Pistols“ ir Stuartas Cable`as iš „Stereophonics“.

Žvaigždžių pasiekimai vertinti pagal tarptautines apklausas ir pasiekimus populiariausių dainų sąrašuose, o detalės apie asmeninį gyvenimą ir vaikystę surinktos iš įvairių muzikinių ir oficialių tinklalapių, išleistų biografijų ir antologijų.

Europos žvaigždes mirtis užklupo vidutiniškai sulaukus 39 metų, o amerikiečius – vidutiniškai 6 metais vėliau.

Solo atlikėjai anksčiau miršta dvigubai dažniau nei grojantys grupėse, nepriklausomai nuo to, ar jie europiečiai, ar amerikiečiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir nors tikimybė, kad europietis solo atlikėjas mirs jaunas, buvo viena iš 10, amerikiečiams ji buvo dvigubai didesnė ir siekė vieną iš penkių. Tyrimo autoriai spėja, kad tai gali būti susiję su ilgesniais amerikiečių atlikėjų koncertiniais turais, galimybe gauti sveikatos paslaugas ir narkotikų vartojimu.

Honey Langcaster-James, įžymybių elgesį tyrinėjanti psichologė, mano, kad grupės narių parama gali atlikti apsauginę funkciją.

„Apskirtai solo atlikėjai į gyvenimą žiūri kaip vienišiai – sąmoningai pasirinkdami tai daryti vieni. Jie gali atsidurti situacijoje, kai visi juos supantys žmonės yra samdomi – viešųjų ryšių specialistas, vadybininkas. Visi jie domisi tik finansiniais reikalais, o ne jų asmeniniais poreikiais. Atlikėjui sunku žinoti, kuo pasitikėti“, – kalbėjo ji.

REKLAMA

„Jie daug keliauja, ilgą laiką yra toli nuo draugų ir šeimų, vertinami pagal viešą, o ne tikrąjį įvaizdį, o dėl to jie gali jaustis menkesni, izoliuoti ir nepilnaverčiai. Platesni visuomenės psichologiniai tyrimai parodė, kad žmonės, jaučiantys paramą, gyvena ilgiau. O priklausantys muzikos grupei iš to gali gauti dar daugiau, juk jie visi yra vienoje valtyje. Tuomet lengviau žinoti, kuo pasitikėti. Kiti grupės nariai gali užkirsti kelią laipsniškam individo susinaikinimui ir sugrąžinti ji į grupę. Jie taip gali elgtis ne tik paisydami grupės nario gerovės, bet ir todėl, kad grupėje jie yra visi kartu“, – sakė psichologė.

REKLAMA

Tyrimas taip pat parodė, kad lytis ir amžius, kuriame sulaukta šlovės, gyvenimo trukmei poveikio neturi, priešingai nei etniškumas – nebaltaodžių kilmės muzikantai, tikėtina, mirs jaunesni.

Tie, kurių mirties priežastimi tapo narkotikai ir alkoholis, labiau tikėtina, turėjo sudėtingą vaikystę, nei tie, kurie mirė nuo kitų priežasčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų