REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 JAV pagrindą sudaro imigrantai. Kone visų gyventojų, išskyrus saujelę vietos amerikiečių, šaknys yra kitose valstybėse.

REKLAMA
REKLAMA

Nenuostabu: net ir neseniai į šalį atvykę imigrantai turi galimybę užimti aukštus politinius postus ar sukurti verslo imperijas.Vis dėlto pastaraisiais metais tarp JAV politikų sustiprėjo antiimigracinės nuotaikos.

REKLAMA

Migracijos klausimas tapo itin svarbus renkant Respublikonų partijos kandidatą į JAV prezidentus. Per rinkimus ispanakalbiai amerikiečiai pademonstravo akivaizdžią paramą Barackui Obamai. Net trys ketvirtadaliai lotynų amerikiečių balsavo už Demokratų partijos atstovą, panašaus palaikymo JAV prezidentas sulaukė ir iš Azijos kilusių amerikiečių.

Tokios rinkėjų nuotaikos verčia Respublikonų lyderius permąstyti retoriką imigracijos klausimais. Prezidentas B. Obama taip pat pažadėjo antros kadencijos metu reformuoti migracijos taisykles. Sėkminga reforma leistų išvengti Amerikos galios nuosmukio.

REKLAMA
REKLAMA

XX amžiuje JAV įsikūrė didžiausias procentas užsienyje gimusių gyventojų. 1910 metais tokių buvo net 14,7 proc. (plg. 2010-aisiais užsienyje gimusių JAV gyventojų buvo 13 proc). Nepaisant akivaizdaus Amerikos kaip imigrantų valstybės identiteto, vis daugiau amerikiečių priešiškai vertina šį reiškinį. Įvairių apklausų duomenimis, dauguma gyventojų mano, kad imigracija yra neigiamas procesas. 2008-aisiais 39 proc. amerikiečių pasisakė už imigracijos ribojimą, prasidėjus recesijai jau kitais metais tokių skeptikų padaugėjo iki 50 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gyventojus jaudina ne tik imigrantų skaičius, bet ir kilmė. 2050 metais baltieji JAV gyventojai vis dar sudarys daugumą, tačiau net 25 proc. rezidentų bus lotynų amerikiečiai, 14 proc. – afroamerikiečiai, o 8 proc. turės azijietiškų šaknų.

Pernelyg greita imigracija gali sukelti socialinę įtampą, bet ilgainiui šie žmonės tampa JAV galios pamatu. Šiuo metu 83 pasaulio valstybėse gimstamumas yra pernelyg mažas, kad šios šalys galėtų išlaikyti esamą gyventojų skaičių. Bėgant laikui daugelis išsivysčiusių valstybių susidurs su gyventojų stygiumi. Amerika yra viena iš nedaugelio valstybių, turinčių galimybę sustabdyti nacionalinį demografinį nuosmukį.

REKLAMA

Japonija, norėdama išlaikyti esamą gyventojų skaičių, kasmet turėtų priimti po 350 tūkst. atvykėlių. Žinant šios šalies griežtą nusistatymą imigracijos klausimu, toks scenarijus yra mažai tikėtinas. Savo ruožtu JAV statistikos departamentas tvirtina, kad Amerikos gyventojų skaičius per artimiausius keturis dešimtmečius išaugs 49 proc.

Šiandien JAV pagal gyventojų skaičių yra trečia didžiausia valstybė pasaulyje. Tikėtina, kad tokia ji išliks ir po 50 metų (tik Kinija ir Indija turės daugiau gyventojų). Gyventojų skaičius koreliuoja su ekonomine galia. Išsivysčiusios šalys dėl senstančios ir mažėjančios visuomenės susidurs su milžiniška pensijų sistemos našta, bet Amerika gali išvengti tokio iššūkio.

REKLAMA

Tyrimų duomenys rodo, kad artimiausiu laikotarpiu ekonominė nauda iš imigracijos bus gana menka, be to, nekvalifikuoti darbuotojai patiria didesnę konkurenciją. Vis dėlto ilgainiui imigracija atsiperka, nes į šalį atvyksta ir aukštos kvalifikacijos specialistai. Ryšys tarp JAV užregistruotų patentų ir kvalifikuotų darbuotojų imigracijos yra akivaizdus. Šio tūkstantmečio pradžioje Kinijoje ir Indijoje gimę inžinieriai kontroliavo ketvirtį verslo Silicio slėnyje. Jų valdomo verslo pardavimas siekė 17,8 mlrd. JAV dolerių. 2005 metais imigrantai sukūrė ketvirtadalį visų su technologijomis susijusių „startup'ų“. 40 proc. „Fortune 500“ bendrovių įsteigė imigrantai arba jų vaikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Imigrantai padeda stiprinti Amerikos „minkštąją galią“. Žmonių noras atvykti ir įsikurti JAV skatina tarptautinį šalies patrauklumą. Daugeliui žmonių gana lengva įsivaizduoti save amerikiečiu. Imigrantai girdi sėkmės istorijas ir lengvai susitapatina su kitais amerikiečiais, kurie yra kilę iš jų gimtųjų kraštų. Be to, imigrantai išlaiko ryšius su tėvynėje likusia šeima ir draugais, taip Amerika įgyja galimybę skleisti pozityvų įvaizdį dar platesniam pasaulio gyventojų ratui.

Imigrantai visapusiškai stiprina JAV pozicijas. Buvęs Singapūro vadovas Ly Kvan Ju tvirtina, kad Kinijai XXI a. nepavyks perimti iš JAV pasaulio lyderės pozicijos, nes Amerika vilioja geriausius ir protingiausius pasaulio imigrantus. Amerika suteikia galimybę atskleisti sugebėjimus daugiakultūrėje visuomenėje. Anot jo, Kinija turi žymiai daugiau gyventojų ir galimybę pasinaudoti vietos ištekliais, bet jos kultūrinis įvaizdis pašaliečio akimis yra nepatrauklus.

Amerikiečiams derėtų laikytis tokios pačios pozicijos. Jei tik B. Obama sėkmingai įgyvendins imigracijos politikos reformą, tuomet beliks pripažinti, kad prezidentui pavyko išpildyti savo pažadą išsaugoti JAV galią.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų