REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sunoko Andriaus Kubiliaus vyriausybės darbo vaisiai. Ketvirtadienį Europos Komisija paskelbė, kad Ignalinos atominės elektrinės uždarymas nebebus finansuojamas, praneša „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Sprendimas motyvuojamas tuo, kad Lietuva nesugebėjo išspręsti ginčų su Rusijos kapitalo Vokietijos įmone „Nukem“, vykdančia atominės uždarymo projektus. Briuselis Lietuvai ultimatumą pateikė dar šių metų liepos 17-ąją, kai Lietuvoje lankėsi Europos Parlamento Biudžeto kontrolės komiteto nariai. „Nukem“ nuveiktus darbus vertinę ekspertai tada pareiškė, kad projekto finansavimas bus nutrauktas, jei nesutarimai nebus išspręsti. Apie tai, kad IAE uždarymo finansavimas nuo 2017-ųjų gali būti visiškai nutrauktas, EK dar kartą užsiminė šių metų lapkritį. Europos Parlamento Biudžeto priežiūros komitetas nepatenkintas, kad Ignalinos atominės uždarymo projektai jau vėluoja kelerius metus. Lietuva šantažuojama tuo, kad išaugusią projektų kainą turės sumokėti pati.

Ginčai tarp „Nukem“ ir Lietuvos kilo dėl Ignalinos atominės elektrinės uždarymo projektų vėlavimo ir brangimo. Lietuva „Nukem“ jau yra sumokėjusi maždaug 414 mln. litų iš numatomų 667 mln. litų. Nors B1 projekto etapai turėjo būti baigti 2011 metų kovo-gruodžio mėnesiais, šiandien tėra atlikta apie 80 proc. statybos darbų. „Nukem“ Lietuvai pateikė brokuotus atominiam kurui skirtus konteinerius, neatitinkančius techninių reikalavimų ir pažeidžiančius atominę saugą. ES 2014-2017 metais Ignalinos atominės uždarymo darbams buvo numačiusi skirti 210 mln. eurų (725,1 mln. litų) paramos. EK išplatintame pranešime teigiama, kad jei abi šalys išsiaiškins ginčus, lėšos bus skiriamos iš naujo. Finansavimo lėšos esą galės bus skirtos kitiems projektams. "Europa nefinansuos Ignalinos AE uždarymo". RESPUBLIKA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų