REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bendrovė „Lockheed Martin“ pranešė sėkmingai išbandžiusi kompaktišką antžeminį lazerį, skirtą bepiločiams lėktuvams ir raketoms naikinti.

REKLAMA
REKLAMA

Bandomasis ADAM (Area Defense Anti-Munitions) lazerinis pabūklas sumontuotas šarvuočio ar sunkvežimo traukiamoje priekaboje. Pasak „Lockheed Martin“ atstovų, šis lazeris su elektronine-optine ir šilumine nutaikymo sistema sėkmingai atliko visą seriją bandymų, kurių metu turėjo susekti ir numušti nedidelį bepilotį orlaivį „Osprey“ ir trumpojo nuotolio raketas.

REKLAMA

ADAM lazerinio pabūklo galia yra tik 10 kW, tačiau jo spindulys yra pakankamai galingas, kad galėtų pradeginti raketos korpusą ar bepiločio lėktuvo variklio skyrių. Būtent tai ir buvo pademonstruota bandymų metu šaudant į „Osprey“.

Skelbiama, kad ADAM lazerinis pabūklas skirtas vadaviečių ir karinių bazių gynybai nuo bepiločių lėktuvų ir raketų. Nors šio lazerio spindulys efektyviai veikia tik iki 2 kilometrų atstumu, tačiau tokiu atstumu jis preciziškai tiksliai gali sunaikinti bepiločių lėktuvų optines sistemas ar jų variklius. Pasak kariškių, šį lazerį galima naudoti ir prieš antžeminius objektus, pavyzdžiui, nukreipti spindulį į priešo šarvuotosios technikos apžvalgos sistemas. ADAM gali veikti ir automatiškai, ir kartu su kariniais radarais.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak „Lockheed Martin“ atstovų, ADAM taikinio sekimo sistema patikimai veikia didesniu nei 5 kilometrų spinduliu net ir sudėtingomis miesto sąlygomis. Nuo rugpjūčio vykdytų bandymų metu šis kovinis lazeris sėkmingai numušė už 1,5 km nuo jo skridusį bepilotį lėktuvą bei 4 trumpojo nuotolio raketas. Skelbiama, kad lazerio šūvio savikaina yra mažesnė nei valdomos raketos, todėl ADAM bus bandoma pritaikyti ir nevaldomų raketų bei minosvaidžių sviedinių perėmimui.

Šiame vaizdo siužete - ADAM lazerinio pabūklo bandymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų