REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvišką pieną išsiveža latviai ir estai

Eu­ro­pos ūki­nin­kai, neap­si­ken­tę ma­žų pie­no su­pir­ki­mo kai­nų, pro­tes­tuo­da­mi api­purš­kė pie­nu Eu­ro­pos Par­la­men­tą Briu­se­ly­je.

Eu­ro­pos ūki­nin­kai, neap­si­ken­tę ma­žų pie­no su­pir­ki­mo kai­nų, pro­tes­tuo­da­mi api­purš­kė pie­nu Eu­ro­pos Par­la­men­tą Briu­se­ly­je.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiau­lių ap­skri­ties pie­no ūkiai jau nyks­ta, nes iš pie­no už­si­dir­ba ne ga­min­to­jai, o per­dir­bė­jai ir pre­ky­bi­nin­kai. Ma­ni­pu­lia­ci­jos pie­no su­pir­ki­mo kai­no­mis vyks­ta ir tarp vals­ty­bių. „Val­gy­si­me ne­be pie­ną, o che­mi­nį šlamš­tą“, – sa­ko ūki­nin­kai.

REKLAMA

Ap­rau­do­jo pa­sku­ti­nę kar­vę

Pie­no ūkį Šiau­lių ra­jo­no Ša­ky­nos se­niū­ni­jos Vi­lio­čių kai­me lai­kiu­si ūki­nin­kė Dan­gu­tė Žiul­pie­nė ne­su­lai­ko aša­rų. Šį ru­de­nį ūki­nin­kė par­da­vė pa­sku­ti­nę iš 33 tu­rė­tų kar­vių ir iš­si­kė­lė gy­ven­ti į Jo­niš­kio ra­jo­ną.

REKLAMA
REKLAMA

„Kiek­vie­ną kar­vę iš­ly­dė­jau iš kie­mo su aša­ro­mis, vi­sas nu­glos­čiau, bet ne­ga­lė­jau jų iš­lai­ky­ti, pjo­vė be pei­lio ma­žos su­pir­ki­mo kai­nos, pa­si­ty­čio­ji­mas iš ūki­nin­kų“, – pa­sa­ko­jo D. Žiul­pie­nė.

Pa­že­mi­ni­mu ji lai­kė nuo­la­ti­nį su­pir­kė­jų „ka­bi­nė­ji­mą­si“.

„Pie­no su­pir­kė­jai nuo­lat kei­tė tai­syk­les, tai tas ne­ge­rai, tai anas, tai bal­ty­mai, tai rie­bu­mas, tai gy­dy­mas ne toks. O tas ka­bi­nė­ji­ma­sis tik dėl to, kad pa­tei­sin­tų ma­žas su­pir­ki­mo kai­nas. Ne aš vie­na įta­riu to­kią klas­tą“, – sa­kė D. Žiul­pie­nė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nep­ra­pul­siu. Au­gin­siu mė­si­nius gal­vi­jus, bet kuo dau­giau pie­no ūkių su­nai­kins su to­kio­mis pa­si­ty­čio­ji­mo ver­to­mis pie­no su­pir­ki­mo kai­no­mis, tuo dau­giau žmo­nių val­gys ne pie­ną, o che­mi­nį šlamš­tą“, – ap­gai­les­ta­vo D. Žiul­pie­nė.

Su­pir­ki­mo kai­na – 60 cen­tų, sa­vi­kai­na – li­tas

Ki­tas Šiau­lių ra­jo­no ūki­nin­kas, ne­no­rė­jęs vie­šin­ti pa­var­dės, per me­tus at­si­sa­kė dau­giau nei šim­to kar­vių.

REKLAMA

„Kiek ga­li­ma ty­čio­tis iš žmo­nių? Pie­no pa­ga­mi­ni­mo kai­na - apie li­tą, o su­pir­kė­jai ūki­nin­kams mo­ka tik apie 60 cen­tų. Ko­kiu kvai­liu rei­kia bū­ti, kad iš sun­kaus dar­bo gau­tum tik pu­sę už­mo­kes­čio, o iš ta­vo triū­so pel­ny­tų­si per­dir­bė­jai ir krau­tu­vi­nin­kai?“ – ste­bė­jo­si ūki­nin­kas.

Ūki­nin­kas pra­de­da kur­ti mė­si­nių gal­vi­jų ūkį.

Ža­lio pie­no ni­ša

Lie­tu­vos gy­vu­li­nin­kys­tės ins­ti­tu­tas, įsi­kū­ręs Bai­so­ga­lo­je (Rad­vi­liš­kio ra­jo­nas), prieš ket­ve­rius me­tus sa­vo pie­no ūky­je fa­sa­vo „gy­vą“ pie­ną į plas­ti­ki­nius bu­te­lius ir par­da­vi­nė­jo ke­liuo­se ma­žes­niuo­se pre­ky­bos tink­luo­se.

REKLAMA

Tuo me­tu ins­ti­tu­te Eks­pe­ri­men­ti­nio ūkio sky­riaus ve­dė­ju dir­bęs And­rius Turs­kis, da­bar­ti­nis Dot­nu­vos eks­pe­ri­men­ti­nio ūkio di­rek­to­rius, šią pre­ky­bą su­ma­nė ir rea­li­za­vo. Švie­žio pie­no lit­ras pir­kė­jui kai­nuo­da­vo li­tą aš­tuo­nias­de­šimt cen­tų.

A. Turs­kiui iš­va­žia­vus į Dot­nu­vą, Bai­so­ga­los pie­no ūkis gy­vo pie­no pre­ky­bą nu­trau­kė. A. Turs­kis ti­ki­si ją tęs­ti Dot­nu­vo­je.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„To­kiai pre­ky­bai rei­kia en­tu­ziaz­mo. Ta­da bu­vo la­bai ma­žos pie­no su­pir­ki­mo kai­nos, per­dir­bė­jai la­bai skriau­dė ga­min­to­jus, to­dėl bu­vo ati­da­ry­ta „ža­lia gat­vė“ pre­kiau­ti ma­žiems ūkiams švie­žiu pie­nu. Ki­ti ūki­nin­kai ir da­bar dar sėk­min­gai par­da­vi­nė­ja švie­žią pie­ną, jo­gur­tą“, – pri­si­mi­nė ket­ve­rių me­tų se­nu­mo įvy­kius A. Turs­kis.

REKLAMA

Klien­tų švie­žiam pie­nui iš ūkio ne­trūks­ta ir da­bar, to­dėl ūki­nin­kai ga­li ipanau­do­ti šią vers­lo ni­šą.

„Sma­gu par­duo­ti tik­rą pro­duk­tą pir­kė­jui. O da­bar dau­gu­ma žmo­nių yra mai­ti­na­mi ne pie­nu, o che­mi­ja. Ko­kios ko­ky­bės pie­nas, ku­rį ga­li mė­ne­sį lai­ky­ti ne­su­rū­gu­sį? Vo­kie­ti­jo­je, kur ne kar­tą sta­ža­vau­si, ūki­nin­kai se­niai išė­jo iš di­džių­jų pre­ky­bos cent­rų į ma­žas par­duo­tu­ves“, – sa­kė A. Turs­kis.

REKLAMA

Lie­tu­vos pie­ną iš­ve­ža lat­viai ir es­tai

Į Lie­tu­vą pra­dė­jo va­žiuo­ti pie­no su­pir­kė­jai iš Lat­vi­jos. Dėl lat­vių kon­ku­ren­ci­jos šį spa­lį Lie­tu­vos su­pir­kė­jai ke­liais cen­tais pa­kė­lė su­pir­ki­mo kai­nas.

„Lie­tu­viai su­pir­ki­nė­ja pie­ną Lat­vi­jo­je, Es­ti­jo­je. Lat­viai ir es­tai – Lie­tu­vo­je. Ve­ža­si po ke­lis šim­tus ki­lo­met­rų pie­ną, bet mo­ka dau­giau nei sa­vo ša­lių ūki­nin­kams. Taip vyks­ta vien to­dėl, kad su­pir­kė­jams rei­kia ma­ni­pu­liuo­ti kai­no­mis. O pie­nas vi­sur vie­no­das. Smul­kie­siems mo­ka­ma vi­sai ma­žai, stam­bes­niems – šiek tiek dau­giau. Tai pie­no su­pir­kė­jų ma­ni­pu­lia­ci­jos kai­na vien dėl to, kad pa­si­da­ry­tų kuo di­des­nį pel­ną“, – ana­li­za­vo vie­nas stam­biau­sių ap­skri­ties ir ša­lies ūki­nin­kų, Ag­ro­kon­cer­no gru­pės va­do­vas Ra­mū­nas Kar­baus­kis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Kar­baus­kio tei­gi­mu, taip ma­ni­pu­liuo­ja ir Lie­tu­vos su­pir­kė­jai vi­daus rin­ko­je. Že­mai­ti­jos su­pir­kė­jai va­žiuo­ja į Aukš­tai­ti­ją ir at­virkš­čiai.

„No­rint tu­rė­ti mažes­nę kai­ną Že­mai­ti­jo­je, rei­kia at­ras­ti, kas pie­ną par­duos pi­giau Aukš­tai­ti­jo­je ar­ba bent sa­ky­ti: štai ki­tur pie­ną aš ga­liu su­pirk­ti pi­giau. Kol pie­no Lie­tu­vo­je dar yra, si­tua­ci­ja ne­pa­lan­ki pie­no ga­min­to­jams. Kai­nas dik­tuo­ja per­dir­bė­jai, o per­dir­bė­jams – pre­ky­bi­nin­kai. Ūki­nin­kai val­džio­je lo­bis­tų ne­tu­ri. Iš kur jų bus, kai že­mės ūkio mi­nist­ro ne­ran­da, Kai­mo rei­ka­lų ko­mi­te­to nė­ra iš ko su­da­ry­ti?“ – klau­sė R. Kar­baus­kis.

REKLAMA

Iš 3500 kar­vių ūkio – nuo­sto­liai

R. Kar­baus­kio va­do­vau­ja­ma­me pie­no ūky­je yra 3500 mel­žia­mų kar­vių. Pa­ga­mi­na­mos 65 to­nos pie­no per die­ną.

„Ne­žiū­rint, kad ūkis – di­džiau­sias Lie­tu­vo­je, mes pie­no ūkio plėt­ros ne­be­vyk­do­me. In­ves­tuo­ja­me tik į ati­ti­ki­mą Eu­ro­pos Są­jun­gos stan­dar­tams. Pie­no ūkiui ne­ma­tau jo­kios per­spek­ty­vos, kai kai­nos svy­ruo­ja iki 30 pro­cen­tų per me­tus. Tai yra nea­dek­va­tūs svy­ra­vi­mai rin­kos są­ly­go­mis. Kuo dau­giau kar­vių tu­ri, tuo di­des­ni nuo­sto­liai“, – sa­kė R. Kar­baus­kis.

REKLAMA

Net ir ta­da, kai smar­kiai mažėjo pie­no su­pir­ki­mo kai­nos, par­duo­tu­vė­je kai­nos ne­kri­to.

„Ūki­nin­ko kai­nos da­lis bend­ro­je pie­no kai­no­je su­da­ro vos ke­lio­li­ka pro­cen­tų“, – sa­kė R. Kar­baus­kis. Net ir di­de­lis pie­no ūkis nuo­lat ba­lan­suo­ja ant ri­bos – trauk­tis ar ne­si­trauk­ti iš rin­kos.

„Tie pie­no ga­min­to­jai, ku­rie tu­rės kant­ry­bės ir su­lauks Azi­jos, Af­ri­kos vals­ty­bių pra­tur­tė­ji­mo ir gy­ven­to­jų skai­čiaus au­gi­mo, su­lauks to­ta­laus pie­no trū­ku­mo ir ge­rų kai­nų. Taip, kaip su­lau­kė grū­dų au­gin­to­jai“, – ma­no R. Kar­baus­kis.

REKLAMA
REKLAMA

Trūk­sta smul­kiųjų pie­no per­dir­bė­jų

Ša­ly­je trūks­ta smul­kiųjų pie­no per­dir­bė­jų, ku­rie su­da­ry­tų kon­ku­ren­ci­ją stam­bių­jų mo­no­po­li­joms.

„Se­niai kal­ba­ma apie koo­pe­ra­ci­ją Lie­tu­vo­je. Dau­ge­lio Va­ka­rų Eu­ro­pos vals­ty­bių pie­no per­dir­bi­mo sek­to­rius yra pa­čių pie­no ga­min­to­jų koo­pe­ra­ty­vų ran­ko­se. Pa­tys ga­mi­na pie­ną, pa­tys jį per­dir­ba. Taip jie už­si­tik­ri­na sta­bi­lu­mą ir ga­ran­ti­jas. Jiems be­lie­ka su­si­tar­ti su pre­ky­bi­nin­kais“, – sa­kė R. Kar­baus­kis.

Lie­tu­vos ūki­nin­kai ne­la­bai no­riai bu­ria­si į koo­pe­ra­ty­vus, ku­rie ga­lė­tų su­rink­ti ir par­duo­ti pie­ną.

„Tai pa­li­ki­mas iš to lai­ko, kai ar­dė­si ko­lū­kiai, bu­vo daug pyk­čio, nuo­sto­lio, su­si­prie­ši­ni­mų. Žmo­nės iki šiol ne­su­ge­ba vie­nas ki­tam at­leis­ti, vie­nas ki­tu pa­ti­kė­ti“, – ma­no R. Kar­baus­kis.

REKLAMA

R. Kar­baus­kio tei­gi­mu, ma­siš­kai ša­ly­je nai­ki­nan­tis pie­no ūkiams, pra­dės trūk­ti pie­no ir jo pro­duk­tų.

„Jau da­bar žmo­nės val­go ab­so­liu­tų, to­ta­lų šlamš­tą, at­vež­tą iš ne­to­li­mo už­sie­nio – „pie­no pro­duk­tus“, ku­riuo­se nė la­šo pie­no nė­ra. Di­de­lis klau­si­mas, ar juo­se nė­ra ge­ne­tiš­kai mo­di­fi­kuo­tų pro­duk­tų, ku­rie pa­ten­ka su de­da­mais į tuos „pie­no pro­duk­tus" alie­jais. Atei­ty­je to šlamš­to tik dau­gės“, – ma­no R. Kar­baus­kis.

Val­di­nin­kai at­si­mė­tė bro­šiū­ro­mis

Apie tai, ko­kius pie­no pro­duk­tus rink­tis var­to­to­jui ir iš ko ga­mi­na­mi pie­no pro­duk­tai, ku­riuo­se nė­ra ar be­veik nė­ra pie­no, pa­klau­sė­me Šiau­lių vals­ty­bi­nės mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos vir­ši­nin­ko pa­va­duo­to­jos, vals­ty­bi­nės mais­to pro­duk­tų ins­pek­to­rės Aud­ro­nės Mi­ka­laus­kie­nės.

Vie­toj at­sa­ky­mų ga­vo­me bro­šiū­rų teks­tų rin­ki­nį apie tai, ko­kie yra svei­ki pie­no pro­duk­tai ir kad jie ga­mi­na­mi tik iš pie­no.

Rita ŽADEIKYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų