• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

 

 

 

 

 

1.„Playstation nykštys“

Nors ši liga dažniausiai vadinama „Playstation nykščiu“, ja gali „susirgti“ bet kuris žaidimų mėgėjas, besinaudojantis d-pad pulteliu. Šios ligos simptomai yra piršto sustingimas, dilgčiojimas piršte ir didelės atviros nuopaudos, atsiradusios nuo ilgą laiką besikartojančio veiksmo, kurioms sugyti reikia ištisų savaičių.

REKLAMA
REKLAMA

 

Kitaip ši liga vadinama delnų hidradenitis – odos liga, atsiradusi nuo žaidimų, kuriuose naudojamas pultas. Skausmingos žaizdos ant delnų ir pirštų yra pagrindinis šios ligos požymis.

REKLAMA

2 Nintendinitis, Wiiitis, and X-boxitis

 

Terminas „Nintendinitis“ yra naudojamas apibūdinti rankų ir riešų sausgyslių traumoms. Žaidėjai praneša apie jaučiamą įtampa po to, kai ilgą laiką žaidžia tokius žaidimus kaip Wii Sports. Rimti sužeidimai gali atsirasti žaidžiant tokius žaidimus mažose erdvėse. Wii balansavimo lenta taip pat sukelia įvairių susižeidimų, įskaitant ir kelių bei klubų problemas bei lūžius nukritus nuo šios lentos.

REKLAMA
REKLAMA

3 Priepuoliai

 

Kompiuterniai žaidimai, retais atvejais, gali sukelti priepuolius, tačiau nėra jokių mokslinių duomenų, kurie patvirtintų kad video žaidimai gali sukelti tradicinę epilepsiją. Tačiau refleksinė epilepsija, kuri yra dažna epilepsijos forma.Šiuo atveju priepuolį sukelia vizualiniai stimulai, suformuojantys raštus laike ar erdvėje, tokie kaip žybsinčios lemputės, ryškus, nuolatinis raštas ar reguliariai judantys raštai.

 

4. Priklausomybė

 

Taip, jūs galite tapti priklausomi nuo video žaidimų. Ši priklausomybė yra nulemiama tokio paties impulso kaip ir lošimų priklausomybė. Pagrindiniai simptomai yra svorio praradimas arba priaugimas, asmeninės higienos trūkumas, sumažėjęs socialinis bendravimas, miego sutrikimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

5 Agresyvumas ir psichologinės problemos

 

Tyrimai rodo, kad asmenys turintys patologinių arba maniakiškų polinkių žaisdami video žaidimus bėgant laikui tampa neramesni ir impulsyvesni nei žaidimų nežaidžiantys. Vaikai gali tapti impulsyvesni, sunkiai bendraujantys ir per tam tikrą laiką priklausomi nuo žaidimų. Pagrindiniai įspėjamieji ženklai yra koncentracijos problemos, nemiga ir miego sutrikimai, padidėjęs nerimas, neracionalus pyktis ir socialinės baimės.

 

Vaikai žaidžiantys žiaurius žaidimus tai pat kuria agresyvesnes fantazijas ir dažnai tampa agresyvesni. Jie taip pat gali tapti agresijos aukomis.

REKLAMA

6. Tetrio efektas

 

Šis fenomenas gali nutikti žaidžiant bet kokius žaidimus, tačiau tetrio atvejis yra dažniausias. Žaidėjai pasakoja, kad ilgai žaidžiant žaidimo elementus pradeda persikelinėti į realybę. Pavyzdžiui, žaidėjai gali pradėti visur matyti krentančius blokelius, arba pradėti fantazuoti, kur ir kaip mieste galėtų tikti tetrio blokeliai. Kartais tokie vaizdiniai tiesiog užvaldo žaidėjų mąstymą, fantaziją, sapnus. Radikaliausi atvejai: žmonės praneša padarę avarijas, kadangi koncentravosi ne į kelią, o į įsivaizduojamus krentančius blokelius.

REKLAMA

7. Matymo problemos

 

Video žaidimai gali stipriai pabloginti regėjimą. Nuolatinis žiūrėjimas į ekraną sukelia akių įtampą, o pernelyg ilgas darbas su kompiuteriu taip pat siejamas su gliaukoma (ypač trumparegiams). Nuolatinis žiūrėjimas į ryškų ekraną yra labai žalingas fiziniams akies komponentams, todėl, kad per tokias žaidimų sesijas nustojame mirksėti, tad akys labiau įsitempia ir džiūsta. Bendra matymo problema visiems video žaidimų mėgėjams yra vadinama „roko grupės akys“. Tai yra panašu į „tetrio efektą“ kuomet grafiniai žaidimo vaizdiniai matomi net ir nustojus žaisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

8. Riešo tunelio sindromas Riešo tunelio sindromas yra liga, kuomet yra nuolat spaudžiamas pagrindinis nervas tarp dilbio ir rankos. Spaudimas atsiranda tada, kaip riešo tunelis (riešo dalis, kurioje yra visi pagrindiniai nervai ir sausgyslės) sudirginama arba ištinsta. Kompiuteris jau ilgai yra siejamas su riešo tunelio sindromu, todėl nieko stebėtino, kad tai yra laikomas fiziniu prilausomybės nuo žaidimų sindromu. Pernelyg ilgas kompiuterio pelės kaip ir video žaidimų kontrolės pultelio naudojimas irgi gali sukelti tokį sudirginimą ir patinimą.

REKLAMA

9. Migrenos

 

 

Galvos skausmo dažna priežastimi tampa žaidėjo nesugebėjimas kontroliuoti praleidžiamo prie žaidimo laiko.

10.   Mirtis

 

Žaidėjai gali dažnai taip įsitraukti į žaidimą, kad jaučiasi įpareigoti žaisti net ir negalėdami. Geriausias pavyzdys: 28 metų vyras Pietų Korėjoje 2007 metais mirė po to, kai neaiškų laiko tarpą žaidė žaidimą „Starcraft“. Pasak valdžios, šis vyras per 72 valandas visiškai nemiegojo, labai mažai valgė ir vos nueidavo į tualetą.

 

„Manome, kas mirties priežastis buvo širdies nepakankamumas dėl išsekimo“, teigė provincijos policijos atstovas.

Be to, kad žaidimai gali kainuoti gyvybę patiems žaidėjams, dalis žaidėjų nusižudo ir tampa su žaidimais susijusių žmogžudysčių aukomis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų