REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš be­veik tris mė­ne­sius tru­ku­sios ke­lio­nės po Ame­ri­ką grį­žo šiuo me­tu Vil­niu­je gy­ve­nan­tys šiau­lie­čiai Ro­kas Ja­nu­lis, Pau­lius Vach­te­ris ir va­rė­niš­kis Ar­nol­das Vai­čai­tis. 84 die­nas vai­ki­nai ke­lia­vo ten įsi­gy­tu mik­roau­to­bu­su be iš anks­to su­pla­nuo­to marš­ru­to.

REKLAMA
REKLAMA

Mik­roau­to­bu­sas – lyg iš „A-ko­man­dos“

Šie­met in­ži­ne­ri­jos ma­gist­ro laips­nį ap­gy­nu­siam 24-erių Ro­kui ke­lių mė­ne­sių ke­lio­nė po Ame­ri­ką – tik­ro­ve vir­tu­si sva­jo­nė. Stu­di­juo­da­mas pa­gal mai­nų pro­gra­mą Da­ni­jo­je, jis lais­va­lai­kiu dir­bo, kad su­tau­py­tų jai rei­kia­mų lė­šų. Bai­gęs stu­di­jas, rugp­jū­čio vi­du­ry­je sva­jo­nės link iš­skri­do su dviem bi­čiu­liais.

REKLAMA

Pa­žin­tį su Ame­ri­ką nuo Niu­jor­ko pra­dė­ję vai­ki­nai ne­tu­rė­jo jo­kio ke­lio­nės marš­ru­to, tik bi­lie­tus na­mo lapk­ri­čio pra­džiai. Lan­ky­ti­nų vie­tų są­ra­šą jie pil­dė, dau­giau­sia va­do­vau­da­mie­si su­tik­tų Ame­ri­kos lie­tu­vių pa­ta­ri­mais ir kas­die­ne sa­vo nuo­tai­ka.

REKLAMA
REKLAMA

Pir­miau­sia ap­si­sto­jo Man­he­te­ne gy­ve­nan­čios pa­žįs­ta­mos šiau­lie­tės na­muo­se ir žval­gė­si au­to­mo­bi­lio, ku­riuo po ša­lį ga­lė­tų ne tik va­žiuo­ti, bet ir ja­me gy­ven­ti. Ga­li­my­bės nuo­mo­tis trans­por­to prie­mo­nę ne­svars­tė, nes ji bū­tų at­siė­ju­si apie 3000 do­le­rių.

Iš­ki­lo pir­mie­ji keb­lu­mai: Niu­jor­ko vals­ti­jos įsta­ty­mai už­sie­nie­čiams, ku­rie ne­tu­ri vie­ti­nio svei­ka­tos drau­di­mo ir re­gist­ra­ci­jos, sa­vo var­du įsi­gy­ti au­to­mo­bi­lį drau­džia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lie­tu­viams pa­si­se­kė. Jie ra­do ang­lų ke­liau­to­jų gru­pę, ku­ri Ka­li­for­ni­jo­je įsi­gy­tu mik­roau­to­bu­su per­va­žia­vo vi­są Ame­ri­ką iki Niu­jor­ko. Ka­li­for­ni­jos įsta­ty­mai re­gist­ruo­ti už­sie­nie­čiams au­to­mo­bi­lius lei­džia. Tad nu­si­pir­kę iš ang­lų mik­roau­to­bu­są, lie­tu­viai juo tei­siš­kai dar ga­lė­jo va­žiuo­ti pu­sant­ro mė­ne­sio. Vė­liau Ili­no­jaus vals­ti­jo­je ga­vo lai­ki­nus au­to­mo­bi­lio nu­me­rius dar 3 mė­ne­siams.

REKLAMA

1995 me­tų „Cha­vy Van“ jiems at­siė­jo 2300 do­le­rių. Ro­kas juo­kia­si, kad jie ke­lia­vo to­kiu pat mik­roau­to­bu­su, kaip se­ria­lo „A-ko­man­da“ he­ro­jai. „Tik mū­siš­kis ne­bu­vo juo­das“, – juo­kia­si.

Ke­lio­nės pa­bai­go­je vai­ki­nai au­to­mo­bi­lius su­per­kan­čiai kom­pa­ni­jai sa­vo iš­ti­ki­mo ke­lio­nės „drau­go“ vos ne­par­da­vė už 300 do­le­rių. Ta­čiau ne­ti­kė­tai su­lau­kė at­sa­ko į skel­bi­mą iš pir­kė­jo, ku­ris su­ti­ko mo­kė­ti 1700 do­le­rių. „Pa­si­ju­to­me lyg lai­mė­ję lo­te­ri­jo­je“, – pa­sa­ko­ja Ro­kas.

REKLAMA

Trims mė­ne­siams – 9000 li­tų

Bu­vę mik­roau­to­bu­so sa­vi­nin­kai lie­tu­viams pa­li­ko mieg­mai­šius, pa­la­pi­nę, du­ji­nę vi­ryk­lę su du­jų ba­lio­nais, in­dus, puo­dus. „Tu­rė­jo­me pra­ktiš­kai vis­ką, ko mums ga­lė­jo pri­reik­ti“, – džiau­gė­si Ro­kas.

Tie­sa, pa­la­pi­ne jie taip ir ne­pa­si­nau­do­jo: pu­sę ke­lio­nės nak­vo­jo pas vie­ti­nius lie­tu­vius, ki­tą da­lį – mik­roau­to­bu­se. Sus­to­da­vo poil­sio aikš­te­lė­se prie greit­ke­lių. Nors ke­lio ženk­lai drau­džia ten sto­vė­ti per nak­tį, lie­tu­viams su­si­dū­ri­mų su po­li­ci­ja pa­vy­ko iš­veng­ti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ka­dan­gi nak­vy­nė ne­kai­na­vo, pa­grin­di­nės ke­liau­to­jų iš­lai­dos – de­ga­lams ir mais­tui. Ben­zi­no kai­na JAV – nuo 3,11 iki 4,7 do­le­rio, o Ka­li­for­ni­jo­je vie­no­je de­ga­li­nė­je ga­lė­jo tek­ti mo­kė­ti net 6,7 do­le­rio už ga­lo­ną (3,9 lit­ro) ben­zi­no.

Per 84 die­nas, vai­ki­nai nu­va­žia­vo kiek dau­giau nei 19 tūks­tan­čių ki­lo­met­rų ir iš­nau­do­jo apie 3200 lit­rų ben­zi­no.

REKLAMA

Ro­kas neap­si­ga­vo į Ame­ri­ką pa­siė­męs vos po­rą marš­ki­nė­lių, džin­sus ir dvi ba­tų po­ras. Dra­bu­žiai Ame­ri­ko­je – pi­ges­ni nei Lie­tu­vo­je, tad vis­ką, ko trū­ko, nu­si­pir­ko vie­to­je.

„Ke­lio­nę pra­dė­jo­me va­sa­rą, bai­gė­me dar šil­tą ru­de­nį. Di­džią­ją ke­lio­nės da­lį bu­vo daugiau kaip 20 laips­nių ši­lu­mos. Daug dra­bu­žių ir ne­rei­kė­jo“, – apie ge­rą ke­lio­nės lai­ką pa­sa­ko­ja vai­ki­nas.

REKLAMA

Skai­čiuo­da­mas ga­lu­ti­nes ke­lio­nės iš­lai­das, Ro­kas at­vi­ras: be­veik 3 mė­ne­siai Ame­ri­ko­je jam at­siė­jo apie 9000 li­tų.

Nuo sen­jo­rų ro­jaus iki as­me­ni­nio sva­jo­nių kam­pe­lio

Iš Man­he­te­no ke­liau­to­jai pa­trau­kė pas Lon­gai­len­de gy­ve­nan­tį Ar­nol­do dė­dę. „Ir pa­te­ko­me į sen­jo­rų ro­jų, – šyp­so­si Ro­kas, – mat mus sve­tin­gai priė­męs Ko­lum­bi­jos uni­ver­si­te­to pro­fe­so­rius gy­ve­na ra­jo­ne, ku­ria­me na­mą ga­li įsi­gy­ti tik vy­res­ni nei 51-erių žmo­nės.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grį­žę pro Niu­jor­ką, ke­liau­to­jai iš­va­žia­vo link Či­ka­gos. Ži­no­ma, ne­ga­lė­jo ap­lenk­ti Buf­fa­lo, gre­ta ku­rio – žy­mie­ji Nia­ga­ros kriok­liai.

Pa­si­nau­do­ję tink­la­la­piu www.couch­sur­fing.org, lie­tu­viai Buf­fa­le ap­si­sto­jo pas gy­dy­to­ją, ku­ris jiems pri­myg­ti­nai re­ko­men­da­vo „An­chor Bar“. Tai ba­ras, ku­ria­me pir­mą kar­tą bu­vo pa­ga­min­ti žy­mie­ji viš­čiu­kų spar­ne­liai, iš­gar­si­nę šį kraš­tą. „Ne­pa­si­gai­lė­jo­me, spar­ne­liai tik­rai bu­vo die­viš­ko sko­nio“, – ne­sle­pia Ro­kas.

REKLAMA

No­rė­ję pa­ma­ty­ti Nia­ga­ros kriok­lius iš Ka­na­dos pu­sės, iš kur šie – įspū­din­ges­ni, lie­tu­viai nu­si­vy­lė. Jų tu­ris­ti­nė vi­za ne­lei­do ke­le­tą kar­tų kirs­ti sie­nos. Iš­va­žiuo­ti į Ka­na­dą jie ga­lė­jo, ta­čiau tei­siš­kai ne­bū­tų ga­lė­ję grįž­ti į JAV.

Tarp gam­tos ir ur­ba­nis­ti­kos

Či­ka­go­je ekst­re­ma­lių pa­ty­rių taip pat ne­trū­ko. Vai­ki­nai ki­lo į 103-ą Wil­lis To­wer aukš­tą, ku­rio bal­ko­nai – ne tik stik­li­nė­mis sie­no­mis, bet ir grin­di­mis. Šis dan­go­rai­žis – aukš­čiau­sias pa­sta­tas JAV ir penk­ta pa­gal dy­dį lais­vai sto­vin­ti struk­tū­ra pa­sau­ly­je.

REKLAMA

Pie­tų Da­ko­to­je ke­liau­to­jai ne­pra­lei­do pro­gos įsiam­žin­ti prie Raš­mo­ro kal­no, ku­ria­me iš­kal­ti ke­tu­rių žy­miau­sių JAV pre­zi­den­tų at­vaiz­dai.

Ame­ri­kos gam­tos įvai­ro­vę jiems at­vė­rė Yel­lows­to­ne na­cio­na­li­nis par­kas (Va­jo­min­go vals­ti­ja). Čia įva­žia­vę vy­ru­kai per tris die­nas ne­spė­jo įveik­ti vi­so tu­ris­tams siū­lo­mo apie 200 ki­lo­met­rų marš­ru­to, ta­čiau pa­ma­tė už­tek­ti­nai kal­nų, kriok­lių, kan­jo­nų, gei­ze­rių ir lau­ki­nių gy­vū­nų. Įva­žia­vi­mas sa­vai­tei au­to­mo­bi­liu čia kai­nuo­ja 25 do­le­rius.

REKLAMA
REKLAMA

Salt La­ke Ci­ty (Ju­ta) jų lau­kė dar eg­zo­tiš­kes­nis gam­to­vaiz­dis – iš­džiū­vęs eže­ras, nuo drus­kų vi­siš­kai bal­tu dug­nu. Ta­čiau ke­liau­to­jų akį jis la­biau trau­kė ne kaip gam­tos ob­jek­tas. „Čia yra grei­čio ruo­žas, ku­ria­me sie­kia­ma pa­sau­lio grei­čio re­kor­dų. Gai­la, mes ne­tu­rė­jo­me ga­lin­ges­nio ir grei­tes­nio au­to­mo­bi­lio“, – šyp­so­jo­si Ro­kas.

Ga­liau­siai lie­tu­viai pa­sie­kė Ka­li­for­ni­ją. „Man tai – vals­ti­ja nu­me­ris vie­nas Ame­ri­ko­je. Ji tu­ri kal­nus, van­de­ny­ną, miš­ką ir pui­kų orą, ne to­kį drėg­ną kaip Flo­ri­do­je. San Fran­cis­kas – ma­no sva­jo­nių mies­tas, tik­ro­vė­je at­ro­dan­tis dar pa­trauk­liau nei ma­ty­to­se nuo­trau­ko­se ar fil­muo­se“, – pa­ky­lė­tai pa­sa­ko­jo ke­lio­nės su­ma­ny­to­jas.

REKLAMA

Pir­ma­sis greit­ke­lis ir „Rou­te 66“ ne­nu­vy­lė

Lie­tu­viai neap­si­ga­vo nuo San Fran­cis­ko gar­siuo­ju pir­muo­ju greit­ke­liu pa­trau­kę pa­lei van­de­ny­ną. „Kiek­vie­nas po­sū­kis čia – ypa­tin­gas, vaiz­dai – kaip iš at­vi­ru­ko. Pap­lū­di­miai – fan­tas­tiš­ko gro­žio ir be­veik lau­ki­niai“, – įspū­džiais da­li­jo­si Ro­kas.

Los An­dže­le vai­ki­nai su­si­pa­ži­no su Pa­sau­lio lie­tu­vių bend­ruo­me­nės pir­mi­nin­ke Dan­guo­le Na­vic­kie­ne, ku­rios kon­tak­tus jiems da­vė Ar­nol­do dė­dė. Te­nykš­tė­je pa­ra­pi­jo­je sek­ma­die­nį ke­liau­to­jai pa­si­ju­to vie­ti­nė­mis įžy­my­bė­mis, nes su jais no­rė­jo bend­rau­ti be­veik vi­si.

Čia vai­ki­nai pa­si­li­ko po­rai sa­vai­čių, mat ra­do pa­gal­bi­nių dar­bų šei­mo­se, ku­rie lei­do bent iš da­lies pa­deng­ti ke­lio­nės iš­lai­das.

REKLAMA

Vis dėl­to vė­liau už­dar­bį pa­nau­do­jo ne joms, o Las Ve­ga­sui, kur ap­si­sto­jo pas Ro­ko drau­gą. „Jei nu­va­žiuo­ji į Las Ve­ga­są, ko­dėl neiš­lei­dus 100 do­le­rių“, – svars­to Ro­kas, pri­pa­žin­da­mas, kad mi­li­jo­no ar „Fe­ra­rio“ jie ne­lai­mė­jo.

Kaip in­ži­nie­rių šiau­lie­tį su­do­mi­no ir įspū­din­ga Hoo­ver Dam – Ko­lo­ra­do upės už­tvan­ka, ku­ri ga­mi­na di­džią­ją da­lį elekt­ros Las Ve­ga­so po­rei­kiams.

Pir­ma­sis greit­ke­lis ne­bu­vo vie­nin­te­lis įspū­dį lie­tu­viams pa­li­kęs ke­lias. Ari­zo­no­je jie rie­dė­jo gar­siuo­ju „Rou­te 66“. „Pa­si­rin­ko­me se­ną­jį, da­bar re­tai nau­do­ja­mą jo ruo­žą, to­dėl džiau­gė­mės pa­ke­lė­se ma­ty­da­mi itin eg­zo­tiš­kai at­ro­dan­čias se­nas de­ga­li­nes“, – pa­sa­ko­jo Ro­kas.

REKLAMA

Įsi­mi­nė ir NA­SA John­son kos­mi­nis cent­ras Hius­to­ne, Tek­sa­se. Ne tik iki va­lios pri­si­žiū­rė­ję į ra­ke­tas ir pa­ma­ta­vę ska­fand­rus, skir­tus išei­ti į at­vi­rą kos­mo­są, lie­tu­viai lan­kė­si ir se­na­ja­me NA­SA cent­re, ku­rio aukš­tu že­miau – da­bar vei­kian­tis mi­si­jų val­dy­mo cent­ras.

Akis­ta­tos su ura­ga­nu iš­ven­gė

Per­va­žia­vę 2005-ai­siais ura­ga­no „Kat­ri­nos“ nu­siaub­tą Niu Or­lea­ną, jo­kių bu­vu­sios ne­lai­mės pėd­sa­kų vai­ki­nai ne­beiš­vy­do. Ta­čiau tik per plau­ką iš­ven­gė akis­ta­tos su ura­ga­nu „San­dy“.

„Tik mums at­va­žia­vus į Ma­ja­mį, jį už­klu­po „San­dy“. Ta­čiau mums, kaip ir ki­tiems pa­si­se­kė, nes šio­je vie­to­je jis pri­mi­nė leng­vą škva­lą su lie­tu­mi. Ki­tą die­ną jau de­gi­no­mės pa­plū­di­my­je“, – kaip iš­ven­gė ne­lai­mės, pri­si­mi­nė Ro­kas.

REKLAMA

Vis dėl­to siek­da­mi ekst­re­ma­lių po­ty­rių, jie Ma­ja­my­je iš­ban­dė ali­ga­to­rių sa­fa­ri džiung­lė­se ir iš­si­ta­tui­ra­vo... sa­vo mik­roau­to­bu­są. Tie­sa, ta­tui­ruo­tės bu­vo lai­ki­nos, vie­na iš jų po po­ros sa­vai­čių nuo Ro­ko ran­kos iš­ny­ko.

„Ta­čiau nuo Niu­jor­ko pra­dė­tos ir ja­me pa­si­bai­gu­sios be­veik tri­jų mė­ne­sių ke­lio­nės po Ame­ri­ką įspū­džiai ma­no at­min­ty­je liks dar il­gai. Bū­tų įdo­mu šį marš­ru­tą pa­kar­to­ti po 20–25 me­tų“, – svars­to vai­ki­nas.

„San Fran­cis­kas – ma­no sva­jo­nių mies­tas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų