REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NASA atstovai bando sumažinti ažiotažą, kilusį po prieš savaitę marsaeigio „Curiosity“ misijos mokslinio vadovo Johno Grotzingerio pasakytų žodžių apie mokslinio instrumento SAM (Sample Analysis at Mars) atlikto Marso paviršiaus grunto tyrimo pirminius rezultatus.

REKLAMA
REKLAMA

J. Grotzingeris tada pareiškė, kad „šie duomenys turėtų patekti į vadovėlius“, nes šis atradimas gali būti istorinės svarbos.

REKLAMA

Tokie mokslininko žodžiai žiniasklaidoje sukėlė tikrą ažiotažą, tačiau kiti specialistai spaudą kritikavo keliant pernelyg didelius auditorijos lūkesčius dėl galimai Marse atrastos gyvybės ar kitų istorinės reikšmės atradimų.

Šiaip ar taip, kol pirmojo Marso grunto tyrimo rezultatai oficialiai dar nepaskelbti, NASA atstovai leidžia suprasti, kad kažko ypatingo tikėtis neverta. Antai NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos Pasadenoje vadovas Charlesas Elachi išsakė prielaidą, kad „Curiosity“ Marso grunte galėjo aptikti organinių nebiologinės kilmės molekulių. Toks atradimas be jokios abejonės būtų svarbus, bet organinių junginių Marse buvo užfiksavę anksčiau šios planetos gruntą tyrę kosminiai aparatai „Viking“ ir „Phoenix“.

REKLAMA
REKLAMA

Ch. Elachi susitikime su žurnalistais Romos Sapienza universitete (Italija) sakė, kad su naujuoju „Curiosity“ atradimu siejami lūkesčiai gali būti gerokai per dideli: jis aiškiai leido suprasti, kad tikėtis kažkokių biologinių atradimų neverta.

Beje, jei marsaeigis Marso grunte iš tikrųjų būtų radęs organinių medžiagų, tai anaiptol nebūtų įrodymas, kad Marse anksčiau galėjo egzistuoti gyvybė, sako mokslininkai. Daugelis organinių medžiagų gali susiddaryti abiogeniškai, pavyzdžiui, kaip kosminėje erdvėje aptiktos skruzdžių rūgšties etilinio eterio, butironitrilo ir kitų junginių molekulės. Be to, ir pačiame Marse jau buvo aptikti gana sudėtingi organiniai junginiai, tarp jų fenantrenas, antracenas ir pirenas. Šios medžiagos yra vulkaninės kilmės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų