REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kariuomenės dieną, lapkričio 23-iąją, sostinėje tradiciškai surengta Lietuvos kariuomenės apdovanojimų "Lietuvos karžygys" ceremonija. Iškilmingame renginyje Vilniaus įgulos karininkų ramovėje buvo pagerbti ir apdovanoti kariai ir civiliai, savo kilniais poelgiais ir pasiaukojančia tarnyba garsinę Tėvynę ir kariuomenę, rodę tarnystės visuomenei pavyzdį.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir ankstesniais metais, teikimus apdovanojimams vertino kariuomenės ir visuomenės atstovų komisija, vadovaujama Lietuvos kariuomenės vado. Šiemet komisija "Lietuvos karžygio" apdovanojimams atrinko penkias kilnias istorijas ir jų herojus.

REKLAMA

Pasak Lietuvos kariuomenės vado generolo leitenanto Arvydo Pocius, šis apdovanojimas nėra skirtas gerai atliktoms užduotims ar profesionaliai vykdomoms pareigoms įvertinti, bet yra skirtas pagerbti žmonėms, išsiskiriantiems savo dvasinėmis ir moralinėmis nuostatomis ir savybėmis.

Daugiausia komisijos balsų ir "Lietuvos karžygio" vardą šiemet pelnė Radviliškio bendruomenės - rajono savivaldybės, Radviliškio miesto kultūros centro ir Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos Prisikėlimo apygardos Šiaulių skyriaus - atstovai už pastangas ir gerą valią puoselėjant Lietuvos karybos istoriją.

REKLAMA
REKLAMA

Renginių ciklas jaunimui "Lietuvos laisvės kovų istorijos keliais jaunomis jėgomis, lūpomis ir širdimis", naktinis žygis "Pergalių ir kovų keliais", Nepriklausomybės kovų su bermontininkais kautynių "Malūno šturmas" rekonstrukcija, paminklo pastatymas karo lakūnui jaunesniajam puskarininkiui Jonui Masiuliui atminti - tai tik keletas šios bendruomenės įgyvendintų karo istoriją populiarinančių projektų, ugdančių jauno žmogaus meilę Tėvynei ir savo kraštui, pavyzdinių.

Pagrindinį apdovanojimą - skulptoriaus Romo Kvinto sukurtą Lietuvos karžygio statulėlę - "Už karybos istorijos ir pilietiškumo ugdymą" Radviliškio bendruomenės atstovams įteikė kariuomenės vadas generolas leitenantas A. Pocius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Lietuvos karžygio" apdovanojimus taip pat pelnė dar keturios kilnios istorijos ir jų herojai, kuriems buvo įteiktos atminimo dovanos - grafinės XIV a. Lietuvos kario miniatiūros ir I tūkst. pabaigos Kuršių segės replikos.

"Už pasiaukojimą ugdant jaunuosius šaulius" apdovanotas Klaipėdos apskrities jūros šaulių 3-iosios rinktinės 8-osios kuopos vadas Donatas Jaunius, daug metų sėkmingai vadovaujantis jauniesiems šauliams.

"Už pagarbą valstybės tarnybai" apdovanotas uždarosios akcinės bendrovės "Nosted mechanika" direktorius Dainius Tvarijonas.

REKLAMA

",Už drąsą ir profesionalumą" apdovanotas kapitonas Nerijus Alekna, tarnavęs Lietuvos vadovaujamos Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės tryliktojoje Lietuvos karių pamainoje.

"Už istorinių vertybių išsaugojimą ir dosnumą" apdovanojimas skirtas dimisijos kapitonui Aleksandrui Dagiui.

Be "Lietuvos karžygio" apdovanojimų, renginio metu taip pat buvo teikiamas specialusis krašto apsaugos sistemos lygmens apdovanojimas - Generolo Jono Žemaičio medalis, skirtas jaunesniesiems karininkams, pasižymėjusiems nepriekaištinga, uolia ir sąžininga tarnyba Lietuvos kariuomenėje. Šiuo apdovanojimu šiemet buvo įvertintas kapitonas Dainius Judžentis, kuriam medalį įteikė l. e. p. krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

"Lietuvos karžygio" apdovanojimo ceremonija surengta jau penktą kartą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų