REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvai NATO tapo pagrindine ir vienintele išeitimi iš nesaugios geopolitinės bei civilizacinės padėties ir tragedijomis užkeiktos istorijos, teigė užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis ketvirtadienį Seime surengtoje konferencijoje "10 metų po Prahos viršūnių susitikimo", skirtoje Lietuvos pakvietimo į NATO dešimtmečiui.

REKLAMA
REKLAMA

"Šis žingsnis suteikė NATO naują prasmę ir užbaigė debatus dėl šios organizacijos reikalingumo Europai. Šiandien kaip niekada istorijoje Lietuva yra integruota ir visateisė tarptautinės bendruomenės ir jos išskirtinių klubų narė", - sakė A. Ažubalis.

REKLAMA

Pasak ministro, prieš dešimt metų pakvietusi net septynias Europos šalis tapti narėmis NATO perkėlė visą Vidurio Europos regioną iš dominuojančių imperijų periferijos į tarptautinių santykių avansceną.

Renginyje dalyvavo Lietuvos ir užsienio politikai, diplomatai, žurnalistai, tarptautinių ir nevyriausybinių organizacijų atstovai. Tarp svečių buvo Atlanto sutarties asociacijos nariai iš Latvijos, Estijos, Gruzijos, Slovėnijos ir Ukrainos, kurie penktadienį taip pat dalyvaus apskritojo stalo diskusijoje "NATO šiandien ir rytoj" bei Kariuomenės dienos renginiuose.

REKLAMA
REKLAMA

Konferenciją kartu su užsienio reikalų ministru atidarė Seimo Pirmininko pavaduotojas Gediminas Kirkilas, krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė ir Čekijos ambasadorius Lietuvoje Radekas Pechas.

Lietuvos kelias į NATO prasidėjo tik atgavus nepriklausomybę. 1991 m. Lietuva kartu su Latvija ir Estija bei kitomis šešiomis Vidurio Europos valstybėmis prisijungė prie Šiaurės Atlanto bendradarbiavimo tarybos. Po dvejų metų NATO patvirtino naują bendradarbiavimo su kitomis šalimis koncepciją "Partnerystė taikos labui", prie kurios netrukus prisijungė ir Lietuva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1996 m. gruodžio mėnesį priimtas Nacionalinio saugumo pagrindų įstatymas, kuriame integracija į Europos ir transatlantines struktūras pavadinta prioritetiniu Lietuvos užsienio politikos tikslu ir nacionalinio saugumo užtikrinimo priemone.

Per 1999 m. Vašingtone vykusį NATO vadovų susitikimą buvo pripažintos Lietuvos pastangos ir pažanga siekiant narystės Aljanse ir patvirtintas Narystės veiksmų planas šalims kandidatėms.

Narystės NATO siekiančios šalys Albanija, Bulgarija, Estija, Latvija, Lietuva, Makedonija, Rumunija, Slovakija ir Slovėnija (vėliau prie grupės prisijungė ir Kroatija) 2000 m. gegužės mėnesį Lietuvos sostinėje pasirašė "Vilniaus pareiškimą", kuriame išreiškė solidarumą kuriant vieningą ir laisvą Europą bei paramą viena kitai siekiant narystės NATO. Vietoj konkurencijos buvo pasirinktas tarpusavio bendradarbiavimo kelias.

2002 m. lapkričio 22 d. Prahos valstybių ir vyriausybių vadovų susitikime Lietuva kartu su kitomis šešiomis Vidurio Europos valstybėmis buvo pakviestos pradėti prisijungimo prie NATO procesą.

Po dvejų metų, 2004-ųjų kovo 29 d., jos oficialiai tapo Aljanso narėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų