REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Oficialiai ignoruodama pirmą naujai išrinkto Seimo posėdį prezidentė Dalia Grybauskaitė siunčia signalą, kad toliau eskaluos konfliktą, – mano politologas Vytautas Dumbliauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Šalies vadovė D. Grybauskaitė rytoj, penktadienį, nedalyvaus vyksiančiame pirmajame iškilmingame išrinktojo Seimo posėdyje, kur parlamentarai prisieks. Tai žiniasklaidai patvirtino šalies vadovės vyriausioji patarėja spaudos tarnyboje Daiva Ulbinaitė.

REKLAMA

Prezidentė naująjį Seimą pasveikins laišku, o kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus posėdyje ketina dalyvauti. 2008 metų pirmajame Seimo posėdyje istorinėje Kovo 11–osios salėje parlamentarus sveikinęs tuometinis prezidentas Valdas Adamkus linkėjo nekartoti savo pirmtakų klaidų. Iškilmingame pirmajame posėdyje V. Adamkus dalyvavo ir 2000 bei 2004 metais.

Prezidentė D. Grybauskaitė, kaip pažymi V. Dumbliauskas, turbūt demonstruoja neketinanti nusileisti dėl Darbo partijos dalyvavimo vyriausybėje. Kartu V. Dumbliauskas sako netikįs gandais apie šalies vadovei planuojamą apkaltą. „Tiek Lietuvos socialdemokratų  partijos (LSDP), tie Darbo partijos (DP), tiek Tvarkos ir teisingumo (TT) lyderiai – racionalūs ir nemanau, kad jie norėtų panašaus pobūdžio konfliktų. <...> Tiesa, kažkada jau buvo situacija, kai parlamentas ir prezidentas vienas kitą ignoravo – velionio Algirdo Mykolo Brazausko prezidentavimo laikais, kai Seime dominavo jo nepaisę konservatoriai. Dabar, manau, nieko tokio nenutiks, nors prezidentė ir siunčia signalą apie konfliktą,“ – sakė V. Dumbliauskas.

Rinkimus, kaip pažymi politologas, dviguba bendrų balsų persvara laimėjo opozicinės partijos, tačiau prezidentė D. Grybauskaitė keletą kartų viešai paskelbė, kad viena iš jų – DP – neturi būti koalicijoje, nes šalies vadovė abejoja dėl jos skaidrumo. LSDP, DP ir TT po rinkimų sudarė koalicinę sutartį, prie jos kviečiama jungtis ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Susidarius tokiai koalicijai, ji turėtų galias atmesti prezidentės veto ir spręsti apkaltų klausimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų