REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Netrukus paaiškės, ar niūrios sąskaitų už šildymą prognozės išsipildys. Pagrindo nerimauti esama, tačiau specialistai pataria, kad pirmiausia reikia patikrinti tam tikrus dalykus namuose, kad po to netektų atsidurti nepavydėtinoje situacijoje, kai sumoki už šildymą stambią pinigų sumą, bet vis tiek gyveni šaltyje.

REKLAMA
REKLAMA

Reikalingos investicijos

Bendrovės „Prekursorius“ projektų vadovas Liutauras Gencevičius Balsas.lt pasakojo, kad tiek butuose, tiek namuose šilumos daugiausia prarandama per langus. „Jeigu kalbėtume apie namus (ne butus), galėčiau pridurti, kad dažnai šiluma veltui iškeliauja per stogą. Mitas, kad šilumos gyvenamojoje patalpoje daugiausia netenkama dėl sienų. Suprantama, jeigu jos netinkamai izoliuotos, tuomet tame yra dalis tiesos. Bet dažniausiai, kaip jau minėjau, kaltė tenka nekokybiškiems ar netinkamai įstatytiems langams“, - pasakojo L. Gencevičius.

REKLAMA

Anot jo, didelė problema – nesubalansuotas šilumos tiekimas. Jeigu gyvenama bute, tai problemos kyla su šilumos mazgo, o jei name, tada viskas priklauso nuo šeimininko: „Nuo sovietmečio laikų likęs įsitikinimas, kad radiatorius turi degte degti, jog net rankos negalėtum pridėti. Bet tai yra klaidingas požiūris. Reikia stengtis, kad radiotorius kuo vėsesnis, o namuose būtų kuo šilčiau.“

Sprendimų, kaip sutaupyti, yra pakankamai daug, tačiau tam reikalingos investicijos, kurios gali atsipirkti tik po kelerių metų. Tačiau, anot L. Gencevičiaus, atsijungęs radiatorių tik savo bute nieko nelaimėsi: „Vienas lauke ne karys, todėl nieko nepadarysi. Dujų kaina yra labai aukšta, todėl taip šildytis neapsimoka. Norint pasiekti gerų rezultatų yra būtina, kad „atsijungtų“ visa laiptinė arba, dar geriau, visas namas. Kalbant apie taupymą, tai daugiausia priklauso nuo to, kokiu kūru kūrensi. Todėl namuose prie dujinio katilo, dažnai statomas dar vienas, kūrenamas granulėmis.“

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, žmonės įsivaizduoja, kad jei apšildys namą, tada viskas bus gerai. „Bet pirmiausia reikia sutvarkyti šildymo sistemą. Standartinio, apie 200 kv.m., namo šildymo sistemos optimizavimas gali kainuoti apie 4 tūkst. litų. Tuo tarpu katilas gali kainuoti apie 10-15 tūkst. litų. Investicijos gali atsipirkti labai greitai, kartais pakanka dviejų metų, kitais atvejais šiek tiek ilgiau“, - apibendrino L. Gencevičius.

Taupus moka du kartus

Bendrovės „Fizomatas“ direktorius Marius Jakavičius pasakojo, kad šiluma daugiausia prarandama dėl nesandarių durų ir langų. „Kartais pats langas būna nekokybiškas. Kitais atvejais, jis būna blogai įstatytas. Taip pat įmanoma, kad po kurio laiko langas šiek tiek išsikraipo ir jį reikia pareguliuoti, bet žmonės nesuka dėl to galvos“, - pasakojo M. Jakavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Balsas.lt pašnekovas prisiminė vieną istoriją, kai žmogus pasistatė didžiausią namą, o pagailėjo pinigų sienų apšiltinimui: „Sienose buvo įdėtas tik 5 cm storio polisterolio sluoksnis. To, akivaizdu, buvo per maža. Žmogus tiesiog nepagalvojo. Visą apdailą pasidarė, o dabar lieka tik griauti sienas.“

M. Jakavičius tokiais atvejais rekomenduoja pasitarti su specialistais: „Suprantama, informacijos netrūksta. Apie sienų izoliacijos storį internete galima rasti daug naudingos informacijos. Juk kai sau daraisi, tai norisi, kad būtų geriau.“

REKLAMA

Pagrindiniai šilumos nuostolių šaltiniai butuose

Nesandarūs buto langai.

Sprendimas: Atidžiai užsandarinkite savo buto langų ir durų plyšius. Jeigu turite galimybę, pakeiskite buto langus naujais, sandaresniais. Šilumos, kuri iškeliauja pro langus, nuostolius galima sumažinti įstačius papildomą stiklą ar skaidrią plėvelę tarp stiklų.

Nesandarios buto durys (ypač balkono).

Sprendimas: Įsitikinkite, ar Jūsų buto ar balkonų durys tikrai yra sandarios. Jeigu yra galimybė, pakeiskite jas naujomis, sandaresnėmis ar bent jau patikimai užsandarinkite jų plyšius.

REKLAMA

Netinkamai vėdinamos patalpos.

Sprendimas: Buto patalpas geriau vėdinkite kartą ar kelis kartus per dieną trumpam plačiai atverdami langus ir/ar duris, užuot nuolat laikę šiek tiek pravertus langus ar orlaides.

Šiluma iššvaistoma pro buto sienas.

Sprendimas: Įrenkite šilumą atspindinčius ekranus už radiatorių. Pavyzdžiui, izoliacinės medžiagos plokštes, padengtas aliuminio folija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų