REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau esamų informacinių ir komunikacinių technologijų išnaudojimas gali padėti Lietuvai tapti konkurencingesne valstybe, įsitikinęs Lietuvoje viešėjęs technologijų bendrovės „Hewlett-Packard“ (HP) technologijų vadovas Wilfriedas Grommenas.

Jau esamų informacinių ir komunikacinių technologijų išnaudojimas gali padėti Lietuvai tapti konkurencingesne valstybe, įsitikinęs Lietuvoje viešėjęs technologijų bendrovės „Hewlett-Packard“ (HP) technologijų vadovas Wilfriedas Grommenas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip didelės technologijų kompanijos, tokios kaip HP, prisitaiko prie nuolat sparčiai besikeičiančios IT rinkos?

REKLAMA

Reikia sutikti, kad vyksta nuolatiniai pokyčiai, ir reikia būti judriam, kad juos įveiktum. Kita vertus, įdomu stebėti, kaip IT rinka tampa brandesnė – turime su tuo susijusių komunalinių paslaugų, prietaisų ir, aišku, debesų kompiuterijos idėją.

HP kelias yra aiškus – norime tapti infrastruktūros tiekėjais. Debesų kompiuterijos paslaugos yra mūsų siekiama rinka. Turime paremti šią naują idėją, tapti paslaugų tiekėjais šioje srityje ir atlikti joje svarbų vaidmenį.

REKLAMA
REKLAMA

Antra, kalbant apie prietaisus pasaulis neabejotinai tampa paprastesnis. Kartu su „Microsoft“ bendrovė HP kuria naują „Windows“ ekosistemą. Šiuo metu prietaisų rinkoje visas pastangas dedame į planšetinius kompiuterius.

Neseniai pasirodė duomenų, kad asmeninių kompiuterių rinkoje HP užleido lyderės pozicijas kompanijai „Lenovo“.

Šiuo metu daugelis išgyvena savotišką laukimą: verslo atstovai reikalauja planšetinių kompiuterių ar tam tikro mišraus įrenginio, sujungiančio asmeninius kompiuterius su planšetėmis. Šios pozicijos praradimas mums nekelia rūpesčio. Šiandien susitelkėme į planšetinius kompiuterius bei mišrius prietaisus ir labai pasitikime savo rinkos pozicijomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokią ateitį prognozuojate nešiojamiesiems kompiuteriams, kai šiandien juos vis dažniau atstoja išmanieji telefonai ir planšetiniai kompiuteriai?

Manau, kaip stalinius kompiuterius pakeitė planšetiniai kompiuteriai, nauji mišrūs prietaisai ar kiti nešiojamųjų kompiuterių pakaitalai sulauks pakilimo.

Jaunimas šiandien nelinkęs naudotis „Windows“ operacinėmis sistemomis ir mieliau renkasi „Android“ ar „Apple“ kuriamas sistemas. Dėl to kompanija „Microsoft“ deda daug vilčių į naująją „Windows 8“ operacinę sistemą.

REKLAMA

Vienintelis dalykas greitai nepasikeisiantis dalykas – kad įmonės rinksis „Windows“ sistemą palaikančius įrenginius, nes jos paprasčiausiai neturi kito pasirinkimo. Su visa pagarba „Apple“ ir jų daromai pažangai nė kiek neabejoju, kad „Windows“ planšetiniai kompiuteriai iškils į viršūnes.

Esate HP technologijų vadovas. Kaip sugebate kaskart sukurti naujovių ir kaip atsirinkti būtent tą produktą, kuris ateityje atneš sėkmę?

Kaip ir bet kuri kompanija, HP per savo istoriją yra priėmusi ir gerų, ir blogų sprendimų. Esant technologijų lyderiais reikia laikytis atvirų inovacijų požiūrio – kompanijos negali teigti turinčios visus geriausius specialistus. Aplink yra begalė gerų specialistų ir geriausios idėjos gimsta mažuose pradedamuose versluose.

REKLAMA

Technologijų kompanijos atvirų inovacijų idėją gali įgyvendinti įsigydamos smulkesnių įmonių ar sudarydamos partnerystę. HP taip pat yra įsigijusi ne vieną įmonę, tačiau ne visi iš jų buvo sėkmingi.

Kaip vertinate Lietuvos ir kitų Baltijos šalių progresą IT srityje? Kokia yra šių šalių stiprybė ir ar tinkamai ji panaudojama?

Pasaulio konkurencingumo indeksas byloja, kad visos trys Baltijos šalys užima gana aukštas pozicijas. Gavote geriausius įvertinimus už komunikacijų infrastruktūrą, informacinių technologijų švietimą ir mobiliųjų technologijų paruošimą. Vis dėlto 2008–2009 metų krizė jūsų šalims sudavė stiprų smūgį ir būdamos palyginti jaunos valstybės nukentėjote bene labiausiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, pasižymite Šiaurės šalims būdinga technologijų pritaikymo kultūra. Manau, išnaudodami savo informacines ir komunikacines technologijas bei pasirengimą pokyčiams galite tapti dar konkurencingesni. Viliuosi, tai padės jums suklestėti.

Vis dėlto gaila, kad vyriausybė nelaiko to prioritetu. Tam tikras supratimas ir troškimas išnaudoti šias galimybes būtų sveikintinas.

Kaip vertinate Lietuvos „startup'ų“ kultūrą?

Vertinu puikiai. Be to, šiandien norint būti startup'u IT srityje nereikia turėti tiek daug kapitalo. Pasitelkus debesų technologiją patekti į rinką galima kur kas greičiau. Tai labai nepaprasta galimybė.

REKLAMA

Anksčiau mažos valstybės pirmiausia turėjo sukurti infrastruktūrą, išplėtoti paskirstymo grandinę, sugalvoti būdą, kaip ištrūkti iš šalies ir pasiekti likusį pasaulį. Dabar galite sakyti, kad esate tikrai unikalūs, protingi, kad pažįstate vartotojus ir žinote, kaip klientai išnaudoja IT. Pasitelkę debesų technologijas galėtumėte išnaudoti šią auksinę galimybę ir būtent čia galėtų klestėti visas IT sektorius.

HP taip pat yra spausdintuvų gamintoja. Ką galvojate apie 3D spausdinimo technologiją?

Mano manymu, tai fundamentalus reiškinys. HP tai yra labai svarbu ir artimiausiu metu pasiūlysime savo produktų. Šioje srityje mes kiek pavėlavome, tačiau neabejoju, kad greitai pasivysime.

REKLAMA

CV: Wilfriedas Grommenas

Kompanijoje HP dirba vyriausiuoju technologijų ekspertu Europos, Vidurio Rytų ir Afrikos (EMEA) regione, daugiausia dėmesio skirdamas tokioms institucijoms kaip Europos Sąjunga (ES), Jungtinės Tautos (JT) ir NATO.

Taip pat yra vienas pagrindinių HP viešojo sektoriaus komandos narių EMEA regione debesų kompiuterijos klausimai.

Prieš tai dirbo kompanijoje „Microsoft“ technologijų vadovu Vidurio ir Rytų Europos regione Yra dirbęs technologijų plėtros ir strategijos vadovu finansinių paslaugų ir verslo sprendimų bendrovėje „Capco“, bendrovėse IBM ir „Motorola“ IT srityje turi 21 metų patirtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų