REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

12 produktų, kurie stiprina kaulus

Nors vis dar džiaugiamės rudens saulute, neišvengiamai artėja žiema, su speigais ir slidžiomis gatvėmis. Pirmasis sniegas ir ledas – pats karščiausias laikas traumatologams. Ar galima užbėgti tikėtinoms traumoms už akių?

Nors vis dar džiaugiamės rudens saulute, neišvengiamai artėja žiema, su speigais ir slidžiomis gatvėmis. Pirmasis sniegas ir ledas – pats karščiausias laikas traumatologams. Ar galima užbėgti tikėtinoms traumoms už akių?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liaudyje sakoma: žinotum, žmogus, kur krisi – pagalvę iš anksto ten pasidėtum. Deja, numatyti savo kritimų tikrai neįmanoma. Tačiau tinkamai pakoregavus savo valgiaraštį galima užsitikrinti, kad kaulai iki pirmųjų šalnų bent kiek sustiprės ir taps atsparesni lūžiams. Be to, papildžius organizmą reikiamomis medžiagomis suteiksite sau kuo puikiausią osteoporozės profilaktiką. O svarbiausios šios profilaktikos sudedamosios dalys – tai reguliari mankšta, stiprinanti raumenis ir gerinanti pusiausvyrą) bei subalansuota mityba. Svarbiausiu šios mitybos elementu, be abejo, galima pavadinti kalcį.

REKLAMA

Kalcio atsargas geriausiai papildo pienas ir jo produktai (sūris, jogurtas, varškė), jų pagrindu pagaminti patiekalai. Kiti produktai, kurie turi kalcio – tofu, lašiša, sardinės su kaulais, kalciu praturtintos sultys, brokoliai ir kt.

Kalcis leidžia išlikti kaulams tvirtiems, be to, saugo vidaus organus. Stingant kalcio prarandamos jėgos, kaulai tampa trapesni, greičiau lūžta.

Kokiais produktais papildyti savo valgiaraštį stiprinant kaulus?

•    Nesmulkintais grūdais: rudaisiais ryžiais, avižinėmis kruopomis, taip pat kukurūzų, grikių, kviečių, rugių kruopomis;

•    Daržovėmis: brokoliais, morkomis, špinatais, lapinėmis salotomis, svogūnais, salierais, šparaginėm pupelėm, artišokais, cukinijom, cikorijos salotom, agurkais, šparagais, raudonaisiais ir juodaisiais pipirais, Briuselio kopūstais, pomidorais;

•    Ankštiniais augalais: žirniais, lęšiais, pupelėmis, sojos pupelėmis ir sojos produktais;

•    Riešutais ir sėklomis – saulėgrąžų, moliūgų, sezamo;

•    Kasdien išgerkite ne mažiau kaip 8 stiklines vandens.

REKLAMA
REKLAMA

„Gipso“ dieta

Nutiko nelaimė ir kaulas jau lūžo? Šiuo sunkiu periodu svarbu ne tik neapkrauti savęs dideliais fiziniais krūviais, bet ir subalansuoti savo valgiaraštį – kad sveiktumėte sklandžiau ir sparčiau.

Visų pirma – kaip galėdama su maistu pildykite kalcio atsargas. Šis mikroelementas būtinas pilnavertiškam gijimo procesui.

Vitaminas C. Lūžę kaulai nesuauga it mostelėjus burtininko lazdele. Lūžio vietoje iš pradžių susiformuoja savotiškas tinklelis iš jungiamojo audinio, kuris ilgainiui užpildomas kalciu. Jungiamojo audinio (kolageno) pagrindas – vitaminas C. Taigi jo taip pat nepamirškite įtraukti į savo mitybos režimą. Šio vitamino gausu citrusiniuose vaisiuose, spanguolėse, saldžiuosiuose pipiruose, raugintuose kopūstuose ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

B grupės vitaminai. Ši vitaminų grupė puikiai dirba... komandoje. Vieno B grupės vitamino perteklius nekompensuoja kito B grupės vitamino trūkumo. Šių vitaminų daugiausia galima gauti vartojant rupaus malimo grūdų gaminius, žaliąsias daržoves, mėsą.

Vitaminas D. Geriausias šio vitamino šaltinis – pasivaikščiojimas gryname ore. Tiesa, gydantis kaulų lūžius dažnai tai būna gana sunkiai įgyvendinama. Šiek tiek šio vitamino galima gauti vartojant žuvų riebios žuvies, jo yra kiaušinio trynyje. Tačiau su maistu gaunamą vitaminą D organizmui pasisavinti sunkoka. Todėl paprastai gydantis kaulų lūžius rekomenduojama vartoti sintetinių šio vitamino papildų.

REKLAMA

Amino rūgštys. Jų labiausiai reikia raumenims, kad sustabdytumėte atrofijos vystymąsi. Be to, dauguma amino rūgščių dalyvauja ir kaulėjimo procese. Patikimiausi amino rūgščių šaltiniai – mėsa, natūralūs sultiniai. Tik verčiau atsisakykite kepto maisto – papildoma apkrova kepenims tikrai nereikalinga. Šiuo metu kepenims ir taip tenka šalinti kaulo lūžio metu po organizmą pasklidusius produktus. Šių rūgščių taip pat gaunama ir su žuvimi.

Gera nuotaika. Daugiau šypsokitės – ir sveiksite greičiau. Teigiamos emocijos didina organizmo atsparumą, padeda atsispirti blogai nuotaikai ir spartina sveikimo procesą!

REKLAMA

Vitaminas D – kalcio asistentas. Jis būtinas tam, kad organizmas galėtų pasisavinti kalcį.

Paprastai oda vitaminą D gamina veikiama saulės spindulių. Tačiau vyresnių žmonų oda dažnai nebesugeba užtikrinti proceso sklandumo. Todėl osteoporoze sergantiems pacientams rekomenduojama vartoti papildomai vitamino D, jo dozę nustato gydytojas.

Osteoporozė – vyresniame amžiuje pasireiškianti liga, kuriai būdingas kaulų tankio retėjimas. Kaulų trapumas ženkliai padidina lūžių riziką. Osteoporozės profilaktikai rekomenduojama su maisto produktais vartoti daugiau kalcio – nuo 1000 mg 19-50 metų amžiaus tarpsnyje iki 1200 mg vyresniems nei 50 metų žmonėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų